• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodič kako da izbegnete najčešće povrede koje se dešavaju u teretani

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre svega, držite svoj ego pod kontrolom

  • 0
Dizanje tegova Foto: Shutterstock

Nijedan posetilac teretane ne želi da bude bude povređen; ipak, strastveni vežbači znaju da je to ponekad neizbežno. Ili nije?

„Pomeranje granica u teretani je sjajno jer se tu dešavaju dobici, međutim, teretana, kao i većina stvari u životu, nosi svoj rizik“, kaže trener Šejn Meklin.

Dobra vest je da nije potrebno mnogo truda da bi se osiguralo da povrede u teretani ne oduzmu vreme vašoj fitnes rutini.

1. Plikovi

Poznati kao "značka časti", plikovi ipak mogu postati bolni i problematični tokom vežbi kao što su zgibovi, mrtvo dizanje i veslanje.

Izbegnite ih tako što ćete nositi rukavice ili trake kako biste smanjili trenje. Držite ruke suvim i vlažnim da biste sprečili pucanje.

2. Istegnuti mišići

Ova povreda može nastati usled preteranog istezanja mišića, kao što je nategnuće četvorostrukih mišića i tetive kolena od trčećih sprinteva ili "kidanje" tricepsa od zgibova.

Zagrevajte se u vidu dinamičnog istezanja da biste pripremili mišiće za akciju. Postepeno povećavajte težinu i intenzitet. Primetite znake umora jer je veća verovatnoća da će se ove povrede desiti kada se vaše telo umori.

3. Bol u donjim leđima

Meklin objašnjava da je bol u donjem delu leđa tokom ili posle treninga tipičan kada je kičma opterećena tokom čučnjeva, mrtvog dizanja i savijanja.

Izbegnite ga tako što ćete pripremite i ojačati svoje jezgro (stomak) tokom zagrevanja. Držite formu pod kontrolom i primetite znake umora.

Držite svoj ego pod kontrolom i podižite težine sa kojima možete da se nosite.

bol, bolovi, leđa Foto: Shutterstock

4. Povrede kolena

Bol u kolenu ili patelarni tendonitis se redovno dešava kod vežbi koje dominiraju kolenima kao što su čučnjevi i iskoraci, kaže Meklin. Obično su znak da radite previše, da se ne oporavljate dovoljno ili koristite lošu formu.

Izbegnite ih tako što ćete izvoditi vežbe mobilnosti koje ciljaju pokretljivost vašeg skočnog zgloba i kuka.  Ako su vam kolena generalno problem, nošenje potporne obloge za kolena može pomoći.

5. Uganuće zgloba

Ojačajte i mobilizirajte zglobove ciljanim vežbama. Izaberite obuću sa dobrom podrškom za zglob. Obratite pažnju na svoje sletanje - sletite meko i sa kontrolom. Držite svoj ego pod kontrolom tako što ćete održavati visinu kutije izvodljivom i primetite znake umora.

Iako se povrede u teretani ne mogu stopostotno sprečiti, uključivanje ovih navika u svoju rutinu smanjiće vaše šanse da se povredite. Može biti primamljivo da požurite sa vežbanjem, zato ne zaboravite da odvojite vreme i zagrejte se, koristite odgovarajuću formu i uvek slušajte svoje telo. Ako ostanete dosledni u ovoj oblasti, uspećete da postignete rezultate, a da pritom sprečite povrede, prenosi "muscleandfitnes".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za savršen struk

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje