• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan znak ujutru kad ustanete može ukazivati da bolujete od retkog stanja

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još uvek nij poznat tačan uzrok

  • 0
Nervoza, nesanica, jutro, buđenje Foto: Shutterstock

Ujutru, kada ustanemo, jedan znak može biti pokazatelj da bolujete od retkog stanja koje može da dovede do bola u celom telu. U pitanju je fibromialgija i može pogoditi bilo koga između 25 i 55 godina.

Iako nema leka, postoje neki tretmani koji mogu da pomognu da se bolovi ublaže. Ovo stanje može da uzrokuje bol u celom telu, a jedan pokazatelj može da vam alarmira da treba da rešavate problem - u pitanju je umor uprkos tome što ste spavali celu noć, piše "Mirror".

To je zato što vas ovo stanje ponekad može sprečiti da spavate dovoljno duboko da bi vas osvežilo. Tačan uzrok je nepoznat, ali se veruje da je povezano sa abnormalnim nivoima određenih hemikalija u mozgu i promenama u načinu na koji centralni nervni sistem obrađuje poruke o bolu.

Teorije za ove hemijske neravnoteže uključuju genetiku što govori o tome da je nasledno stanje i da je ono izazvano emocionalnim ili fizičkim okidačima poput infekcije ili stresa. Ukoliko se ne leči na vreme, može da prouzrokuje bol po celom telu.

Simptomi fibromialgije

  • Ukočenost mišića
  • Osetljivost
  • Opšte teškoće u spavanju
  • Glavobolje
  • Iritabilna creva

Oni su promenljivi i ponekad se mogu poboljšati ili pogoršati bez nekog posebnog uzroka. Lečenje može da ublaži neke od simptoma, ali je malo verovatno da će potpuno nestati. I pored ovih navedenih simptoma, osobe mogu imati i "probleme sa mentalnim procesima" poput loše koncentracije ili lošeg raspoloženja, a isto tako mogu imati i osećaj frustracije i zabrinutosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tea objasnila kako izgleda život sa celijakijom, evo koliko je komplikovana bezglutenska ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje