• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 voćke koje kraljica Leticija izbegava da bi održala mladoliki izgled

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova dijeta, koju je kreirao dermatolog Nikolas Perikone, nakon godina istraživanja, ima za cilj borbu protiv starenja i poboljšanje zdravlja kože smanjenjem zapaljenja u telu

  • 1
Kraljica Leticija Foto: Chema Clares/GTRES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica Leticija je jedna od najelegantnijih, ali i najzgodnijih članica svetskih kraljevskih porodica. Već godinama radi na svojoj građi koja je zaista impresivna - ističe se po vretenastim mišićima, zategnutim rukama i vitkom struku.

Ali, kao što znamo, dobro telo ne zavisi samo od dobre rutine vežbanja. Hrana nam može mnogo pomoći ili mnogo otežati. A kraljica Leticija takođe zna ponešto o tome, pošto je svima dobro poznat značaj koji je oduvek pridavala ishrani. Ona je čak bila jedna od onih roditelja koji su bili zaslužni za promenu jelovnika u školi koju su pohađale njene dve ćerke.

Upravo zbog ove opsesije zdravom ishranom proširile su se glasine da Leticija sledi ili je u nekom trenutku sledila poznatu Perikone dijetu, fokusiranu, s jedne strane, na gubitak masti, dok sa druge ima za cilj da smanji upalu i poboljša izgled kože. To bi mogao biti jedan od razloga za dobar izgled koji uvek predstavlja u svojim javnim nastupima.

Ova dijeta vas podstiče da uključite određene namirnice u svoju ishranu i eliminišete druge koje se ne smatraju adekvatnim.

Perikone dijeta

Ova dijeta, koju je kreirao dermatolog Nikolas Perikone nakon godina istraživanja, ima za cilj borbu protiv starenja i poboljšanje zdravlja kože smanjenjem zapaljenja u telu (za koje veruje da je jedan od odgovornih faktora za mnoge degenerativne bolesti i prevremeno starenje). Da bi se to postiglo, podstiče se konzumacija specifičnih namirnica koje, prema rečima doktora, imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i na taj način pomažu u prevenciji hroničnih bolesti.

Uopšteno govoreći, trebalo bi se okrenuti hrani bogatoj antioksidantima, visokokvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Tri vrtse voća koje se izbegavaju

Iako ova dijeta nije jedna od najrestriktivnijih, određene namirnice se ne preporučuju. Među njima su i neke koje svi smatramo zdravim i koje uključujemo u svoju redovnu ishranu.

Tri voća koje bi trebalo izbegavati prema ovoj vrsti ishrane i koje je sigurno izbegavala i kraljica Leticija, su lubenica, banana i pomorandža.

Razlog? Iako sadrže bezbroj hranljivih materija i zdravstvenih prednosti, kreator dijete ih eliminiše zbog visokog sadržaja šećera, ugljenih hidrata i visoke kalorijske gustine. Sve ovo bi moglo da ubrza starenje kože i da izazove upalne procese u telu.

Svi znamo da je banana bogata kalijumom i da je jedno od vsta voća sa najvećim indeksom kalorija, ali šta se dešava sa lubenicom i pomorandžom? Pa, prema Nikolasu Perikoneu, oba imaju više šećera od drugih opcija i, stoga, mogu brzo povećati nivoe u krvi, što dovodi do skokova glukoze nakon jela koji podstiču upalu i ćelijsko starenje.

Umesto toga, dijeta uključuje u uobičajenu ishranu voće kao što su maline, borovnice, kivi ili jabuke, sa nižim indeksom šećera i kalorija, piše "Mujerhoy".

Naravno, pre počinjanje svake dijete neophodno je konsultovati se sa lekarom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • MALI LETECI MEDVEDIC

    2. jul 2024. | 13:01

    Za lubenicu i bananu znam da su pogubne po liniju, al pomorandzu ne! Isto znam da valja izbegavati i kivi u vecim kolicinama i konstantnoj upotrebi . S vremena ns vreme - jedan kivic u recimo 25-30 dana, banana takodje vrlo vrlo retko u manjim kolicinama a lubenics nikako! Maline ne bas preterano mnogo. Ali znam da se preporucuje oranzada sok od svrze cedjenih pomorandzi grejpa limuna i mandarina. Zimi moze da se doda i jedan kivi recimo radi ukusa. Borovnice su takodje veoma zdrave.

    Podelite komentar