• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova grupa dece je posebno ugrožena od toplotnog udara: Obratite pažnju na znojenje

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toplotni udar ima visoku stopu smrtnosti ako se ne leči na vreme

  • 0
Boginje, dete, temperatura Foto: Shutterstock

Visoke temperature ovih dana predstavljaju opasnost čak i po zdrave građane, a posebno su ugroženi kardiovaskularni bolesnici, starije osobe i deca. Pa, kako prepoznati ukoliko vaše dete doživi toplotni udar?

Simptomi toplotnog udara uključuju vruću, crvenu kožu sa temperaturom višom od 40,5° Celzijusa. Više od 50 odsto dece sa toplotnim udarom se ne znoji. Toplotni udar može izazvati konfuziju, komu ili šok, stoga se računa kao hitna situacija opasna po život.

Ima visoku stopu smrtnosti ako se ne leči na vreme.

Ukoliko vaše dete preživljava samo premor od vrućine, ono će se znojiti, imati mučninu i vrtoglavicu, kao i malaksalost.  Bitno je znati da dete može napredovati od toplotne iscrpljenosti do toplotnog udara.

Ukoliko vaše dete ne reaguje na rehidrataciju nakon nekoliko sati, ima grčeve u mišićima i gorenavedene simptome, važno je obratiti se lekaru. Bebe su manje sposobne da se znoje kada su vruće. Gojazna deca takođe imaju smanjenu sposobnost da regulišu toplotu.

Potrebno je od osam do 10 dana da se organizam navikne na visoke letnje temperature. Ova nagla promena temperature može se desiti i na odmoru, prenosi "Children'scolorado".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Eksperiment u vrelim kolima: Već posle 30 sekundi nisam mogao da dišem

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje