9 razloga zašto treba da jedemo pistaće: Studije pokazale da mogu uticati na šećer u krvi ali i na kilažu

 
B. P.
B. P.
 
  • 0

Pistaći su jedna od omiljenih vrsta orašastih plodova i nesumnjivo ima mnoge blagodeti u sebi. Osim toga što mogu da poboljšaju zdravlje creva, takođe mogu da pomognu u gubitku težine, kontrolisanju šećera u krvi i zdravlju creva, a mogu se iskoristiti i u kolačima.

1. Prepun je hranljivih materija

Pistaći su veoma hranljivi i jedna su od namirnica bogatih vitaminom B6 koji je bitan za nekoliko telesnih funkcija, posebno u formiranju hemoglobina, piše "Health line". Takođe, ima dosta kalijuma, čak i više od jedne banane.

2. Dobar antioksidans

Ovaj orašasti plod sprečava oštećenje ćelija i dobar su izvor antioksidanata, pošto sadrže veću količinu od mnogih drugih sorti orašastog voća. Posebno su bogati antioksidantima pogodnim za zdravlje očiju.

3. Niskokalorični su i bogati proteinima

Zanimljivo, pistaći spadaju među najniže kalorijske orašaste plodove. Recimo, 28 grama pistaća u sebi sadrži 159 kalorija, dok orasi sadrže čak 185 kalorija i 196 kalorija u pekan orasima. Kada je reč o proteinima, nalaze se na drugom mestu, iza badema sa 14% ukupnog kalorijskog sadržaja.

4. Može pomoći u gubitku težine

dijeta, gubljenje kilograma, mršavljenje Foto: Pixabay/amhnasim

Uprkos tome što su energetski bogata hrana, orašasti plodovi su jedna od namirnica koje najviše pogoduju gubitku težine. To je zato što su bogati vlaknima i proteinima, od kojih oba povećavaju osećaj sitosti i pomažu vam da jedete manje porcije.

Prema jednoj studiji, redovna konzumacija pistaća može biti povezana sa smanjenjem indeksa telesne mase, koji se koristi za procenu telesne masti. Međutim, studija je primetila da oni nisu povezani sa promenama telesne težine ili masti na stomaku.

Štaviše, pistaći u ljusci su dobri za pažljivu ishranu, jer njihovo ljuštenje zahteva vreme i usporava brzinu jedenja.

5. Potpomaže zdrave crevne bakterije

Pistaći su bogati vlaknima, a jedna porcija sadrži 3 grama. Vlakna se kreću kroz sistem za varenje uglavnom nesvarena, a neke vrste vlakana se vare od strane dobrih bakterija u crevima, delujući kao prebiotici.

Bakterije creva zatim fermentišu vlakna i pretvaraju ih u kratkolančane masne kiseline, koje mogu imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od razvoja digestivnih poremećaja, raka i srčanih bolesti.

6. Može smanjiti holesterol i krvni pritisak

Pored toga što su bogati antioksidansima, pistaći mogu sniziti holesterol u krvi i poboljšati krvni pritisak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

U stvari, nekoliko studija je pokazalo efekte pistaća na snižavanje holesterola.

Mnoga istraživanja o pistaćima i lipidima u krvi sprovode se tako što se deo kalorija u ishrani zamenjuje pistaćima. Do 67% ovih studija pokazalo je smanjenje ukupnog LDL (lošeg) holesterola i povećanje HDL (dobrog) holesterola.

7. Može promovisati zdravlje krvnih sudova

Endotel je unutrašnja obloga krvnih sudova za koju je važno da pravilno funkcioniše, jer je endotelna disfunkcija faktor rizika za srčane bolesti.

Vazodilatacija je širenje krvnih sudova. Endotelnu disfunkciju karakteriše smanjena vazodilatacija, što dovodi do smanjenog protoka krvi i povećanja krvnog pritiska. Kao i većina orašastih plodova, pistaći su izvor aminokiseline L-arginin, koja se u telu pretvara u azot oksid. Stoga, ovi sitni orašasti plodovi mogu igrati važnu ulogu u promovisanju zdravlja krvnih sudova.

8. Može pomoći u smanjenju šećera u krvi

Šećer, dijabetes Foto: Shutterstock

Uprkos tome što imaju veći sadržaj ugljenih hidrata od većine orašastih plodova, pistaći imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju velike skokove šećera u krvi.

Jedna studija zaključila je da pistaći mogu značajno smanjiti šećer u krvi i poboljšati insulinsku rezistenciju kod ljudi sa dijabetesom tipa 2, predijabetesom ili metaboličkim sindromom.

9. Ukusna je namirnica

U pistaćima se može uživati na različite načine. Oni mogu biti užina, ukras za salatu ili preliv za picu, ili čak u pečenju, dodavanjem prelepe zelene ili ljubičaste boje raznim desertima i jelima. Neki od tih deserata mogu biti sladoled ili čizkejk, a osim slatkiša, možete napraviti puter ili pesto sos.

Da li vi volite da jedete pistaće?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje