• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lekari su za tikove i napade moje ćerke krivili previše gledanja "TikToka", tvrdi majka: Istina je strašnija

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta je PANDAS, odgovoran za stanje ove devojčice

  • 0

Helen Hajtson, majke 15-godišnje Džesike, tvrdi da su lekari za retko neurološko stanje tinejdžerke okrivili „previše gledanje "TikToka". Devojčica je počela da doživljava „čudne“ telesne pokrete i činilo se da „ne može mirno da sedi“.

Džesika je povremeno bila nesposobna da kontroliše svoje telo i ubrzo je počela da razvija verbalne tikove, koji su se kretali od ponavljanja izvinjenja do uvredljivog jezika.

Takođe je počela da ima neepileptičke napade, do 120 dnevno i uprkos tome što su je više puta vodili u bolnicu, njena majka je rekla da je ostala uznemirena kada su lekari za patnju mlade devojke okrivili "anksioznost".

Međutim, gospođa Huitson je bila još više užasnuta kada su lekari očigledno sugerisali da njena ćerka jednostavno previše gleda "TikTok" ili da su u pitanju kopirajući simptome koje je videla na mreži.

- Ona je bila potpuno sposobna, radila je sve za sebe, do toga da nije mogla ništa da uradi za sebe, da nije mogla da hoda, ponekad je bila potpuno paralizovana, nesposobna da govori - rekla je Helen Hjuston i dodala: - Nikada ranije u životu nisam videla napad. Počeli su i jednostavno nikada nisu prestali.

Rečeno im je, kaže, da je to mentalno zdravlje, anksioznost, da ne može ništa da se uradi, da je odvedu kući.

- Neko nam je u bolnici rekao da je to pokrenuto jer sam joj dozvolila da gleda previše "TikTok-a".

Njeno iskustvo došlo je nakon što su britanski kliničari prijavili da mlade žene razvijaju tikove kao rezultat psiholoških pritisaka izolacije kovida. Stručnjaci su zatupali teorije da su strahovi od pandemije i klimatskih promjena doveli do toga da su mladi ljudi podložni tikovima od uticajnih na društvenim mrežama koji su svoje simptome delili na mreži na stranicama društvenih medija poput "TikTok-a", navodi "Dailymail.co.uk".

Iako gospođa Huitson tvrdi da su lekari u početku mislili da su Džesikini tikovi, koji su počeli 2021. godine, nastali zbog "TikToka", kasnije joj je privatno dijagnostikovan pedijatrijski autoimuni neuropsihijatrijski poremećaji povezani sa streptokoknim infekcijama (PANDAS).

Veruje se da je PANDAS autoimuni poremećaj i neuropsihijatrijsko stanje izazvano abnormalnim imunološkim odgovorom na infekciju. Humanitarna organizacija PANDAS Netvork objašnjava da se to najčešće javlja nakon infekcije streptokokom, kao abnormalni imunološki odgovoro na infekciju. Može izazvati upalu mozga ako imuni sistem tela greškom napadne zdrave moždane ćelije utičući na funkciju centralnog nervnog sistema.

Simptomi uključuju:

  • Anksioznost (pojačana anksioznost, anksioznost odvajanja, iracionalni strahovi, epizode ​​panike)
  • Tikove
  • Emocionalnu labilnost i/ili depresiju
  • Razdražljivost, agresivnost 
  • Regresija ponašanja (razvojna) regresija (povećanje besa, gubitak jezika koji odgovara uzrastu, privrženo ponašanje koje nije povezano sa anksioznošću)
  • Naglo pogoršanje školskog uspeha (zbog poteškoća sa pamćenjem, koncentracijom, hiperaktivnošću, impulsivnošću, novim deficitima vizuelno-prostornih veština)
  • Motorne ili senzorne abnormalnosti (disgrafija, nespretnost, tikovi, nova senzorna osetljivost na svetlost, buku, miris, ukus ili teksturu)
  • Nesanicu i/ili poremećaje spavanja
  • Enurezu i/ili učestalost mokrenja, navodi "Panspandasuk.org".

Međutim, istraživanja o PANDAS-u su ograničena, što znači da se neke dijagnoze smatraju kontroverznim, a ne postoje formalne medicinske smernice za dijagnozu u Velikoj Britaniji. Gospođa Huitson je rekla da sada želi da podigne svest o PANDAS-u nakon što se oseća "omalovaženo" zbog lečenja Džesike u Univerzitetskoj bolnici u Severnom Daramu.

- Bilo je smešno. Otišli ​​bismo u bolnicu i bili omalovaženi. Nisu nam verovali i morali smo da se borimo da saznamo šta se zaista dešava. Rečeno nam je da potencijalno glumi ili da je to zato što je njeno mentalno zdravlje loše. Bilo je apsolutno užasno. Gledate kako je naše dete tako loše i ne možete da dobijete podršku koja vam je potrebna i ne znate gde da se obratite - kaže majka.

Gospođa Huitson veruje da je njena ćerka razvila PANDAS nakon što je dobila upalu krajnika u oktobru 2020, pet meseci pre nego što su simptomi počeli.

Ona tvrdi da je u roku od četiri nedelje od Džesikinog prvog tika, njihova učestalost dramatično porasla, a to je bilo i kada su napadi počeli.

- Ruke su joj počele čudno da se kreću, noge. Pravila je čudne pokrete u vratu. Nikada ranije nije bila ovakva. Govorila sam: 'Džesika, šta radiš, zašto ne možeš da sediš mirno'. Odgobvarala mi je „Mama, ne mogu sebi pomoći“.

Helen kaže da njena ćerka nije imala kontrolu ni nad jednim delom svog tela. U jednom trenutku je skakala okolo kao tigar, u sledećem je bila zaglavljena na podu u čučnju.

- Stvari koje su izlazile iz njenih usta bile su užasne i nije mogla to da zaustavi. Ponekad bi to bilo nešto prilično slatko i smešno poput „izvini, izvini, izvini zbog toga“. Drugi put bi to bila najstrašnija rečenica gde je vikala „ona me kidnapuje“ dok je guram niz ulicu u invalidskim kolicima - kaže Helen i dodaje

-Od obične dvanaestogodišnje devojčice koja je mogla da radi šta je želela, da izlazi sa prijateljima i da ima normalan školski život postala je devojčica koja ne može da ostane sama, koja ne može da ide u školu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Organizam šalje signale pred infarkt, lekar upozorava na šta obratiti pažnju tokom letnjih meseci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje