• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bili smo kod pilates instruktorke Nađe, majke četvoro dece: Ona ima 50 i neverovatnu disciplinu

N. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Genetika mi ne bi pomogla u pedesetoj godini da nisam disciplinovana"

  • 0

Pilates je svetu predstavljen još u prvoj polovini dvadesetog veka - disciplina koja je odmah stekla popularnost, ali je često bila poređena sa jogom, i samim tim nije se isticala u prvi plan. Međutim, u poslednjoj deceniji pilates je preuzeo primat u fitnes industriji ostavljajući aerobik, zumbu i slične aktivnosti iza sebe.

Ako je verovati svedočenju društvenih mreža, ova sportska disciplina trenutno ima monopol-poziciju i doživljava apsolutnu eksploziju i ekspanziju na tržištu. Zadovoljni korisnici ne predstavljaju pilates kao trening, već kao način života.

Da bismo proverili činjenice i "razbili" predrasude uputili smo se u studio Nađe Hadžistević, iskusne instruktorke spremne da nam odgovori na sva pitanja.

- Pilates je pre deset godina bio povezivan isključivo sa velikom loptom. Ljudi nisu imali predstavu šta je u stvari pilates. A popularnost pilatesa je kod nas počela u poslednjih godinu dana. Povećana je svest i kod zrelijih vežbača, ali i kod mlađih devojčica u srednjoj školi, što je izuzetno važno jer im se tada formiraju mišići, pogotovo trbušni, tada im se telo menja i putem pilatesa dobijaju graciozne dugačke mišiće. To je investicija za kasnije godine, telo će im biti zahvalno - započinje izlaganje Nađa.

Ona duboko veruje u svoju moćnu krilaticu "moje telo je moje jedino odelo" - nemamo drugu nogu i drugu ruku i džabe nam skupe cipele ukoliko je naše najvažnije odelo, naše telo, oštećeno. Pilates ne radi samo na estetici, već povezuje i um i tehniku disanja. Koliko je teško uskladiti ta tri u celinu?

- To je individualna stvar koja zavisi od vežbača, od tipa ličnosti. Mi imamo pilates i za decu, kod nas dolazi devojčica od 12 godina koja je apsolutno prisutna u svom telu - kaže Nađa i navodi da su neka tri meseca pohađanja časova optimum; prvih deset sesija ti treba da osetiš svoje telo, za dvadeset sesija primećuješ razliku, a posle trideset sesija dobijaš novo telo.

Pilates, za razliku od teretane, ne nudi različite targetirane treninge već svaki deo tela radi konstantno.

- Ne postoji to, danas radimo noge, sutra stomak. Svaki trening pokreće svaki mišić - objašnjava.

Da li pilates pomaže u mršavljenju? 

Žene su estete, i, kada krenu da pohađaju neku fizičku aktivnost zanima ih kakve rezultate mogu da očekuju. Šta je ono što pilates pruža? Da li pomaže u skidanju kilograma?

- Ja vežbačima govorim da je to naše zajedničko putovanje. Ako ja dam kvalitetan trening, a vežbač kasno leže, mnogo jede ili dolazi jednom nedeljno - nema promene. Minimum tri puta nedeljno je pozitivna startna pozicija, idealno je četiri puta. Istrajnost i doslednost u vežbanju, ishrani i kvalitetu sna - to je važno.

Nađa kaže da joj često govore "lako je tebi, imaš dobru genetiku",  a ona tvrdi da joj genetika ne bi pomogla u pedesetoj godini, posle četvoro dece, da nije disciplinovana.

Na spravi reformer postoji "džamping bord" koji daje i kardio momenat.

Predrasude prema pilatesu

Muški pol uglavnom ima averziju prema ovoj vrsti treninga, što je apsurd ako uzmemo u obzir činjenicu da je pilates izumeo muškarac - Jozef Pilates. Profesionalni sportisti, pa čak i naš Novak Đoković, veliki su ljubitelji ovog treninga.

Zbog čega je prisutna predrasuda?

- To je kod nas tabu tema. Predrasuda da je to za slabiji pol i da je lagan trening. Kod mene dolaze muškarci koji imaju neku povredu leđa ili kolena pa im preporuči fizioterapeut. A postoje i muževi koje žene "dovedu" - kaže Nađa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona.rs uplovila je u čaroban svet vazdušne joge: Nestvarne akrobacije dostupne su svima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje