• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neuronaučnik tvrdi da je slanina superhrana za mozak

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo i zašto

  • 1
slanina, slaninica, pržena, hrana, recept, Foto: Shutterstock

Postoji li ukusniji odručak od sočne, hrskave slanine? Ova divna slana poslasticu je nesumnjivo idealan način da započnete dan. A sada, to možete da radite i bez griže savesti, jer jedan stručnjak za mozak tvrdi da jedenje ovih hrskavih komadića mesa zapravo mogu veoma pozitivno da utiču na vaš mozak.

Profesor Hugo Aleksandre Fereira sa portugalskog univerziteta u Lisabonu tvrdi da dimljene arome slanine, navodno, pokreću regione mozga koji su povezane sa budnošću, pamćenjem, nagradom i motivacijom.

- Veza između ishrane i funkcije mozga uvek je bila fascinantna oblast istraživanja. Senzorni i nutritivni elementi slanine mogu igrati ulogu u efektima i poboljšanju kognitivnih sposobnosti kada se uvedu kao deo dobro izbalansirane ishrane - ističe ovaj profesor.

Fereira je, naime, sproveo kritički naučni pregled kako bi bolje razumeo uticaj slanine na mozak i osvetlio nekoliko ključnih studija koje sugerišu da je slanina više od obične užine.

slaninica foto: pixabay.com

Ovo je obuhvatilo studiju koju su predvodile SAD iz 2008. godine koja je istraživala kako su pacovi reagovali na „mirisni stimulans“, slanine. Zanimljivo je bilo oktriće da je njena aroma izazvala promene u različitim regionima mozga, uključujući hipokampus, koji je povezan sa pamćenjem, i talamus, povezan sa budnošću.

Kasnija istraživanja iz 2015. takođe su pokazala da slanina utiče na deo mozga koji je povezan sa nagradom, motivacijom, spoznajom, pa čak i zavisnošću.

- Nezaboravan miris slanine, koji se sastoji od oko 150 organskih isparljivih jedinjenja, prepoznaju i cene svi, čak i inspirativna poezija. Pored toga, slanina je korišćena za privlačenje korisničkih iskustava, kao što je reklamna kampanja „Probudi se i pomiriši slaninu“ Oskara Majera. Ovde je korišćen difuzor ispunjen mirisom slanine u kombinaciji sa aplikacijom za pametne telefone, pružajući sjajnu slaninu zvuči, kao alarm za buđenje. Tvrdilo se da je kampanja bila 'divlje uspešna' navodno zbog evociranja prijatnih uspomena iz mirisa slanine - napisao je između ostalog u svojoj recenziji prof. Fereira.

Pored prednosti za mozak, slanina je bogata vitaminom B, a takođe ima gvožđe, magnezijum, cink i kalijum, navodi Healthline..

Međutim, uprkos svojim neospornim prednostima, važno je priznati da slanina ima i svoje nedostatke. Obično je so veliki deo procesa sušenja koji se koristi za pravljenje slanine, a neki istraživači su povezali povećanu konzumaciju soli sa većim rizikom od raka želuca. Drugi su, pak, zabrinuti zbog prerađenog mesa i njegove veze sa rakom dojke, jetre i pluća. Zbog toga je jedenje slanine kao deo uravnotežene ishrane i ne prekomerno konzumiranje - ključno.

- Uravnoteženi uticaj slanine na zdravlje, shvaćeno kao prerađeno meso sa potencijalnim štetnim efektima u odnosu na pozitivne efekte pretpostavljene iznad, ostaje da se razjasni. Kao rezime, trenutna literatura o uticaju slanine na mozak sveukupno ukazuje na promene u senzornim, memorijskim i motivacionim regionima mozga koji su povezani sa nagradom, uključujući hedonistički/zadovoljstvo. Ovaj odgovor ipak može biti modulisan statusom ishrane, i može imati ulogu u poboljšanju zdravlja kao poboljšanje ukusa ili kao dopuna drugoj hrani, kao i putem pozitivnog raspoloženja i efekata nagrade - zaključio je profesor svoj rad.

(Ona.rs/Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovan otkrio nam je tajnu uspeha: Pavlovići prave jednu od najboljih zanatskih slanina u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Vitez Koja

    31. avgust 2024. | 15:15

    Aj' se više dogovorite šta je zdravo, a šta ne.Kada već ima toliko stručnjaka, evo i da dr.Vitez Koja kaže neki savet.Jedite, pijte, pušite, sedite na ladnom betonu, ali nemojte da preterujete.Ono što preterate to vam radi disbalans vašeg savršenog organizma.Ako nastavite da preterujete onda dobijete problem, jer ste uporni u tome da opteretite organe koje imate u sebi kao savršeni mehanizam i oni to jednostavno ne mogu da postignu i kvare se, završavaju, jer nemaju kada da se repariraju, jer ih stalno arčite na maksimum.Dakle pomozite svojim organima da imaju optimalni rad za šta su predviđeni, pustite ih ili im pomozite da se malo repariraju, održavajte psihofizičko stanje koliko god možete u kondiciji i opet ćete da živite koliko vam je predviđeno, ali bitno je i kako ćete.Da li ćete živeti u bolesti i psihozi ili u dobrom psihofizičkom stanju, što će vam dati veću šansu da ostvarite neke svoje ciljeve u životu i taj period između rođenja i smrti iskoristili najbolje što možete.

    Podelite komentar