• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjak za spavanje kaže da jednu stvar nikako ne treba da radite ako se budite u toku noći

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veoma je važno da se dobro naspavate jer ne samo da vas to priprema za dan, već je i od vitalnog značaja za vaše zdravlje

  • 0
Vrisak Foto: Shutterstock

Kada utonemo u san, a potom se probudimo usred noći - bivamo frustrirani, pogotovo ukoliko ujutro moramo da ustanemo. Međutim,  postoji jedna stvar koju nikada ne bi trebalo da radite pre spavanja, upozorava stručnjak za spavanje.

Veoma je važno da se dobro naspavate jer ne samo da vas to priprema za dan, već je i od vitalnog značaja za vaše zdravlje. Ali ako otkrijete da se budite, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati i nekoliko stvari koje treba izbegavati, predlože doktorica Fiona Barvik, direktorka Zdravstvenog programa za spavanje i cirkadijane na Univerzitetu Stanford.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se možete probuditi noću, a to može biti zbog anksioznosti, pijenja alkohola pre spavanja, buke ili deljenja kreveta sa partnerom.

Međutim, ako se probudite, dr Fiona je pozvala ljude da ne uzimaju svoje telefone uprkos iskušenju. Stručnjakinja je rekla da kada se aktivno fokusiramo na pokušaje da se vratimo na spavanje, to može "garantovati" da ćemo duže ostati budni. Razmišljanje o tome da ne spavate može učiniti da se osećate anksiozno, pa je predložila da je bolje „prihvatiti svoju situaciju“ i pronaći alternativni fokus.

Neke od najboljih stvari koje će vas održati mirnim i opuštenim su čitanje, pletenje ili vođenje dnevnika.

- Preskočite aktivnosti na ekranu, kao što je završetak radnog projekta ili uključivanje te-ve-a, želite da sebi odvučete pažnju a ne da ste pod stresom ili da vam plavo svetlo sabotira san. Što je plavo svetlo bliže vašem licu, veća je verovatnoća da će aktivirati vaš nervni sistem i držati vas budnim. Sistem spavanja se samoispravlja. Ako loše spavate jedne noći, veća je verovatnoća da ćete bolje spavati sledeće, sve dok ne učinite ništa da ometate taj proces - rekla je Fiona, a prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šetnja će nam razbistriti um i spasiti depresije, a san od 8h dati zdravu energiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje