
Moćno povrće koja poboljšava zdravlje: Ima više vitamina C od limuna, čisti sinuse i pomaže u mršavljenju
Ren kao dodatak odlično se slaže sa pečenjem i gotovo je neizostavno kada nam se posluži na trpezi. Istina je da ga retko kad jedemo, osim u nekim posebnim prilikama i ne tražimo ga previše po prodavnicama. Nažalost, trebalo bi više pažnje da obratimo na njega i da u frižideru uvek imamo teglicu rena. Ukoliko ga ne volite, kada se upoznate sa njegovim zdravstvenim prednostima - promenićete mišljenje.
Šta je ren?
Ren koji jedemo potiče iz korena biljke Armoracia rusticana i član je porodice senfa. Kao i njegov srodnik začinske biljke vasabi, koren rena sadrži ulja koja mogu iritirati sinuse i izazvati suzenje očiju, što ste sigurno primetili ako ste ga jeli.
1. Ren ima jaku nutritivnu vrednost
Ovaj mali koren je prirodno bogat mnogim ključnim hranljivim materijama, uključujući:
- Kalcijum
- Dijetalna vlakna
- Folate
- Mangan
- Magnezijum
- Kalijum
- Vitamin C
- Cink
Svi ovi hranljivi sastojci igraju važnu ulogu u održavanju dobrog opšteg zdravlja.
2. Ren je prirodno antibakterijski "lek"
Istraživanja su pokazala da ren ima antibakterijsku komponentu koja se zove alil izotiocijanat. U nedavnim studijama, pokazalo se da ovo ubija štetne bakterije i mikrobe koji dovode do infekcija.
Ren bi mogao biti od pomoći u lečenju infekcija urinarnog trakta. To je zato što ima i antibakterijska i diuretička svojstva.
3. Ren pojačava cirkulaciju i čisti sluz
Ako osetite da vam se javlja prehlada ili sinus, ren bi mogao biti vaš najbolji prijatelj. Pokazalo se da visoki nivoi sumpora koji pomaže u čišćenju sinusnih prolaza i uklanjanju sluzi. Pored toga, biojedinjenja u renu mogu pomoći u cirkulaciji lica i promovisati drenažu.
4. Ren može da pomogne u gubitku težine
Ren ima malo kalorija i mnogo vlakana, što ga čini sigurnim dodatkom receptima. Dakle, ako želite da dodate ukus bez dodavanja kalorija, ren je odgovor.
5. Ren ubrzava metabolizam
Još jedna velika zdravstvena korist od rena je da sadrži prirodne hemikalije koje se zovu izotiocijanati. Oni pomažu u gubitku težine tako što prirodno ubrzavaju vaš metabolizam.
6. Ren pomaže kod boljeg varenja
Zajedno sa ukusom koji volimo, ren pomaže u promovisanju zdravog varenja, a pomaže i u boljem radu jetre. Ren je deo grupe koja se zove holagogi jer pokreće žučnu kesu da oslobađa žuč.
7. Uz ren je bolji imunitet
Hranljive materije u renu imaju snažna antioksidativna svojstva, koja podstiču zdrav imuni sistem. Zajedno sa visokim sadržajem vitamina C u renu, njegovi antioksidansi pomažu u proizvodnji i stimulaciji aktivnosti belih krvnih zrnaca, koji su ključni za jak imuni sistem.
8. Može usporiti progres raka
Studije objavljene u medicinskom časopisu Molecules iz 2016., kao i istraživanja u časopisu Journal of Agricultural and Food Industry otkrili su ohrabrujuće rezultate u vezi sa renom i rakom.
Postoje bioaktivna jedinjenja, uključujući i sinigrin, koja mogu pomoći telu u borbi protiv raka. Studije pokazuju da ren pomaže u usporavanju širenja ćelija raka, posebno u jetri. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili nalazi, ali je pozitivno napomenuti da su dodatne studije u toku.
9. Ren poseduje diuretičke kvalitete
Ren ima neka diuretička svojstva, što znači da pomaže u podsticanju mokrenja. Ovo je važno za redovno izbacivanje toksina iz tela, kao i za održavanje čistoće jetre.
(Ona.rs/Dennis horseradish)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.