
Najzdraviju biljku u Srbiji skoro niko ne jede: Bogata je gvožđem i vitaminima, a smanjuje upale i štiti srce
Kad je Džoel Furmam, popularni američki lekar i jedan od najpoznatijih nutricionista koji zagovara biljnu ishranu posebno bogatu hranljivim materijama, kreirao svoj model ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), odnosno indeks gustine hranljivih materija, jedna naizgled neugledna zelena biljka vinula se na sam vrh superhrane, a u Srbiji je malo ko jede, iako je bogata gvožđem i vitaminima, dok i smanjuje upale i štiti srce.
Za postizanje izvanrednog zdravlja ključna je adekvatna konzumacija mikronutrijenata - vitamina, minerala i drugih fitokemikalija - bez prejedanja. Mikronutrijenti podstiču pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, omogućavaju mehanizme detoksikacije i obnove ćelija koji nas štite od hroničnih bolesti. Nutricionistički vredna namirnica je ona koja ima visok odnos mikronutrijenata po kaloriji i visok nivo raznovrsnosti mikronutrijenata – ističe Furmam, a na celom svetu broj jedan je – pokazalo se – potočarka. Ona je izvor više od 28 esencijalnih vitamina, minerala i hranljivih jedinjenja, kojih ima više nego bilo koja druga namirnica, a s njom se može meriti jedino kelj. Kelj se, međutim, (pogrešno) savetovalo da izbegavaju osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom, dok potočarka nema to ograničenje.

Smanjuje upalu
Dosadašnje studije pokazuju da potočarka ima mnoštvo potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući antimikrobna svojstva, može pomoći u nekim hemoterapijskim tretmanima kako bi se sprečio rast i podstakla smrt ćelija raka, smanjuje upale u telu i ima kardioprotektivne efekte zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa. Potočarka je povrće iz porodice kupusnjača, koja su generalno poznata kao borci protiv raka zbog visokog nivoa fitokemikalija izotiocijanata. U istraživanju Instituta za rak Univerziteta u Pitsburgu potočarka je posebno povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak prostate. Česta konzumacija potočarke takođe je povezana sa smanjenjem oštećenja DNK i povećanjem antioksidativne aktivnosti u telu, što može pomoći u borbi protiv raka, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition.
Pored toga, potočarka zauzima visoko mesto na listi „antidepresivne“ hrane jer sadrži mnoge hranljive materije koje pomažu u ublažavanju simptoma depresivnog raspoloženja. Na primer, sadrži više folata od banane i više vitamina C od pomorandže, što je čini značajnim pojačivačem imuniteta. Bogata je gvožđem i, za razliku od drugih biljnih izvora, organizam ga lako apsorbuje jer vitamin C pospešuje apsorpciju biljnih oblika gvožđa, pretvarajući ih u isti oblik koji se nalazi u mesu. Osim gvožđa, potočarka sadrži kalcijum, kalijum i magnezijum – materije neophodne za izgradnju kostiju i mišića. Takođe, odličan je izvor vitamina A, koji je ključan za normalan vid, zdravlje kože i održavanje imunološke funkcije. Potočarka je bogata i vitaminom K, koji učestvuje u formiranju i jačanju kostiju i pomaže u zaštiti neurona u mozgu. Njena prirodna ulja pomažu probavi i dišnom sistemu. Prirodno je niskokalorična, ali pruža dugotrajan osećaj sitosti zahvaljujući visokom sadržaju vode i vlakana.
Možemo li je uzeti previše
Međutim, njena izvanredna svojstva i bogat nutritivni profil ne znače da je treba konzumirati u prevelikim količinama. Oko 100 grama potočarke dnevno je sasvim dovoljno, jer etarska ulja u velikim količinama mogu izazvati iritaciju bešike, bubrega i želuca kod osetljivijih osoba. Dakle, kao što je često slučaj, manje je više - čak i kada je reč o najzdravijoj namirnici na svetu.

Hranljiva zelena salata
Sastojci:
- 100 g potočarke
- 100 g endivije
- 1 jabuka
- ½ šolje seckanih oraha
- 30 g svežeg sira
- 1 šolja klica brokolija ili cvekle
Priprema:
Sve sastojke dobro operite, a jabuku narežite na kriške. Stavite potočarku, endiviju i jabuku u činiju, prelijte maslinovim uljem i sokom od pola limuna, dodajte orahe, svež sir i klice.

Supa od potočarke po receptu Meri Beri
Sastojci:
- malo maslaca
- 1 luk
- 1 srednji celer
- 1 l pilećeg bujona 100–200 g potočarke
- 1 šolja mleka ili pavlake (nije obavezno)
Priprema:
Otopite maslac na umerenoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga desetak minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Oljuštite celer i naseckajte ga na kockice. Stavite ga u lonac s pilećim bujonom, dodajte malo soli i bibera. Ostavite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta dok celer ne omekša. Operite i naseckajte potočarku, ostavite malo listova za dekoraciju. Dodajte potočarku u supu i kuvajte još 5 minuta dok ne omekša. Supu izblendirajte dok ne postane glatka. Vratite je u lonac i dodajte mleko. Možete dodati i malo pavlake ako želite bogatiju i kremastiju supu.
Fileti brancina začinjeni pestom od potočarke
Sastojci:
- fileti brancina
- 1 veza potočarke (približno 100 g)
- 3 kašike semenki bundeve
- 15 g parmezana
- 2 čena belog luka 4
- kašike maslinovog ulja
- so, biber

Priprema:
Operite potočarku, osušite je i sitno naseckajte. Semenke bundeve propržite u tiganju bez ulja. Parmezan sitno narendajte. Oljuštite i prepolovite čenove belog luka. Potočarku pomešajte sa semenjem bundeve, parmezanom, belim lukom i maslinovim uljem. Prelijte ovim pestom kuvane ili pečene filete brancina.
(Ona.rs/Zivim.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ples Arine Vološine
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.