Koliko dugo nakon Vaskrsa možemo da jedemo jaja? Mnogi prave ovu grešku i rizikuju zdravlje

J. V.
J. V.  
  • 0

Vaskrs je vreme kada se kuvanje jaja uzima za ozbiljan posao - jaja su deo tradicije, ali služe i za konzumiranje tokom prazničnih dana. Iako su kuvana jaja izuzetno izdašna i mogu biti odlična užina tokom dana, često se desi da ostanu nakon slavlja. Kako da ih pravilno čuvate, kako biste ih i dalje mogli jesti bez straha od trovanja hranom? Evo svega što treba da znate.

Čuvanje kuvanih jaja na stolu - koliko dugo je sigurno?

Kuvana jaja, koja ostanu na stolu, mogu izgledati potpuno bezbedno, ali moramo biti oprezni. Ako jaja ostavite u korpici na stolu, važno je da ne prelazite vreme od 2 sata. Ovo vreme se može skratiti na sat ukoliko je temperatura u prostoriji viša od 32°C, jer se u tom slučaju povećava rizik od razvoja bakterija, poput Salmonelle.

Zbog toga je važno da ne ostavljate kuvana jaja na stolu predugo. Ako su prošla 2 sata, najbolje je da ih bacite. Da bi se sprečila kontaminacija i bolesti, maksimalno vreme tokom kojeg jaja mogu biti na stolu bez ozbiljnog rizika je upravo tih 2 sata. Ukoliko su jaja oljuštena, ovaj period je još kraći, jer je njihova zaštita, koja dolazi od ljuske, sada nestala.

Kada prebaciti jaja u frižider - pravilno skladištenje

Ako su kuvana jaja bila na stolu duže od preporučenih 2 sata, ili ako želite da ih sačuvate za naredne dane, najbolja opcija je prebaciti ih u frižider što pre. Ako se jaja ne oljušte, mogu ostati bezbedna u frižideru do jedne nedelje. Čuvanje kuvanih jaja u ljusci je najbezbedniji način, jer ljuska štiti jaja od spoljnih uticaja i pomaže da ostanu sveža.

Ako su jaja već oljuštena, preporučuje se da ih stavite u plastičnu kesu ili hermetički zatvorenu posudu. Tako se smanjuje rizik od upijanja mirisa drugih namirnica u frižideru, a jaja ostaju sočna i ukusna. Pravilno skladištenje takođe pomaže u održavanju njihove svežine i smanjuje mogućnost bakterijske kontaminacije.

Važan prvi korak još pri kuvanju

Nakon što ste skuvali jaja, važno je da ih brzo ohladite. Stavite ih u hladnu vodu odmah nakon kuvanja kako biste ubrzali proces hlađenja. Ovo ne samo da olakšava ljuštenje jaja, već i smanjuje mogućnost razvoja bakterija na njihovoj površini. Jaja koja se brzo hlade su bezbednija i dugotrajnija.

Koliko dugo kuvana jaja ostaju sigurna u frižideru?

Kuvana jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru mogu ostati sigurna za konzumaciju do 7 dana. Naravno, morate obratiti pažnju na njihov izgled i miris. Ukoliko primetite bilo kakve promene - kao što su neprijatan miris, promena boje ili teksture - nemojte ih jesti. Takva jaja mogu biti kontaminirana, i bolje je da ih ne unosite u organizam.

Kuvana jaja koja nisu oljuštena čuvaju svoju svežinu i u frižideru mogu biti sigurna i do 7 dana. Ako su oljuštena, najbolje je konzumirati ih u roku od nekoliko dana. U svakom slučaju, kada je reč o čuvanju jaja, pravilo je jasno: ako imate bilo kakve sumnje, bolje ih bacite nego da rizikujete zdravlje.

Saveti za najbolje čuvanje

Uvek čuvajte kuvana jaja u frižideru čim pre - Preporučljivo je da ih ne ostavljate na stolu duže od 2 sata.

Kuvana jaja čuvajte u ljusci - Ljuska štiti jaje i pomaže da ostane sveže i duže jestivo.

Ostavite ih u hermetički zatvorenoj posudi - Ako su već oljuštena, koristite hermetički zatvorene kutije ili plastične kese.

Kada je vreme za bacanje?

Ako jaja razviju neprijatan miris, promene boju ili teksturu, nemojte ih jesti. Takva jaja mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje i bolje je da ih odmah bacite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stevan Prodanov iz Mokrina pobednik tradicionalne Tucanijade u tom mestu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje