Doktore neplasite nas bez razloga.
Prvo jagnjetinu jedemo par put godisnje na slavama svadbama i proslavama.
Odrezak na dva tri meseca i redje.
Kobasice su toliko lose da ih retko i kupujemo.
Meso uopste bilo koje jedemo par puta mesecno.
Piletina je uglavnom smrdljiva tako da i ona se retko kupuje.
Tako da vas komentar ima samo naucnu vaznost a u praksi nema potrebe da bilo sta menjamo uklapamo se u dozvoljene granice.
Ekoloski uzgajana piletina ne smrdi. Jagnjetinu I teletinu ne jedem nikad. Niti prasetinu. Za Bozic imamo ćurku, I to meso je najzdravije. Takođe I riba iz divljeg uzgoja je zdrava.
Ако желите да разумете свој стварни ризик, престаните да се опседате укупним холестеролом. Ево шта би требало да захтевате у следећој рунди лабораторијских анализа:
1. Величина и број ЛДЛ честица
Мале, густе ЛДЛ честице могу се укопати у артеријске зидове и оксидирати. Оне су много опасније од „пахуљастог“ ЛДЛ-а.
Циљ: Величина честица >20,5 nm; <20% ЛДЛ честица је малих/густих.
2. Однос триглицерида/ХДЛ
Најбољи показатељ инсулинске резистенције. Бољи од глукозе на празан стомак.
Циљ: Однос испод 2 (идеално 1 за особе са ниским уносом угљених хидрата или метаболички здраве особе).
3. Однос укупног холестерола/ХДЛ
Груби маркер, али и даље бољи од самог укупног холестерола.
Циљ: Однос ≤3,0
4. Ц-реактивни протеин високе осетљивости (хс-ЦРП)
Мера упале. Статини је могу успут смањити, али корекције начина живота погађају узрок.
Циљ: <1 мг/Л
5. Инсулин на гладно
Канаринац у руднику угља за метаболичку дисфункцију. Готово ниједан лекар га не тестира.
Циљ: 2–5 μU/мл. Ако имате преко 10 година, већ сте на путу ка инсулинској резистенцији.
6. Хемоглобин A1c
Дугорочни просечан шећер у крви. Висок чак и са „нормалном“ глукозом на гладно? У невољи сте.
Циљ: 4,8–5,3%. Предијабетес почиње са 5,7%. Дијабетес са 6,5%.
7. Хомоцистеин
Нуспроизвод метаболизма који постаје токсичан када се не рециклира правилно. Често је повишен када недостају Б12 или фолат.
Циљ: <7 μмол/Л. Лабораторије га не откривају до 15. године — прекасно.
Hvala 'Profesore emeritus', dijabeticar sam, uradim KKS I ono sto je bitno, a nocas cu da sanjam ovo sto ste napisali, pokusavajuci da dokucim sta je sta.
seljak
Doktore neplasite nas bez razloga. Prvo jagnjetinu jedemo par put godisnje na slavama svadbama i proslavama. Odrezak na dva tri meseca i redje. Kobasice su toliko lose da ih retko i kupujemo. Meso uopste bilo koje jedemo par puta mesecno. Piletina je uglavnom smrdljiva tako da i ona se retko kupuje. Tako da vas komentar ima samo naucnu vaznost a u praksi nema potrebe da bilo sta menjamo uklapamo se u dozvoljene granice.
Podelite komentar
Livija
@seljak
Ekoloski uzgajana piletina ne smrdi. Jagnjetinu I teletinu ne jedem nikad. Niti prasetinu. Za Bozic imamo ćurku, I to meso je najzdravije. Takođe I riba iz divljeg uzgoja je zdrava.
Podelite komentar
prof. dr. emeritus
Ако желите да разумете свој стварни ризик, престаните да се опседате укупним холестеролом. Ево шта би требало да захтевате у следећој рунди лабораторијских анализа: 1. Величина и број ЛДЛ честица Мале, густе ЛДЛ честице могу се укопати у артеријске зидове и оксидирати. Оне су много опасније од „пахуљастог“ ЛДЛ-а. Циљ: Величина честица >20,5 nm; <20% ЛДЛ честица је малих/густих. 2. Однос триглицерида/ХДЛ Најбољи показатељ инсулинске резистенције. Бољи од глукозе на празан стомак. Циљ: Однос испод 2 (идеално 1 за особе са ниским уносом угљених хидрата или метаболички здраве особе). 3. Однос укупног холестерола/ХДЛ Груби маркер, али и даље бољи од самог укупног холестерола. Циљ: Однос ≤3,0 4. Ц-реактивни протеин високе осетљивости (хс-ЦРП) Мера упале. Статини је могу успут смањити, али корекције начина живота погађају узрок. Циљ: <1 мг/Л 5. Инсулин на гладно Канаринац у руднику угља за метаболичку дисфункцију. Готово ниједан лекар га не тестира. Циљ: 2–5 μU/мл. Ако имате преко 10 година, већ сте на путу ка инсулинској резистенцији. 6. Хемоглобин A1c Дугорочни просечан шећер у крви. Висок чак и са „нормалном“ глукозом на гладно? У невољи сте. Циљ: 4,8–5,3%. Предијабетес почиње са 5,7%. Дијабетес са 6,5%. 7. Хомоцистеин Нуспроизвод метаболизма који постаје токсичан када се не рециклира правилно. Често је повишен када недостају Б12 или фолат. Циљ: <7 μмол/Л. Лабораторије га не откривају до 15. године — прекасно.
Podelite komentar
Iris
@prof. dr. emeritus
Hvala 'Profesore emeritus', dijabeticar sam, uradim KKS I ono sto je bitno, a nocas cu da sanjam ovo sto ste napisali, pokusavajuci da dokucim sta je sta.
Podelite komentar
zora
Sumnjam da se kod nas jede biftek, jedno od skupih mesa a pogotovo sto se nikada ne przi do kraja vec jede polu zivo. To nije srpska hrana.
Podelite komentar
Aurelia
@zora
Zaboravih da postoji, a I u mesnicama ga ne vidim cesto. Nekad sam kupovala ceo, a sad ako vidim, cena je 'ko suvo zlato'.
Podelite komentar