Folat - zašto nam je BITAN za zdravlje i ko OBAVEZNO treba da uzima dovoljno: Ne ignorišitie ovaj vitamin

 
  • 0

Folat, poznat i kao vitamin B9, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma. Ovaj vitamin je posebno važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pravilan rast i deobu ćelija, kao i za normalan razvoj nervnog sistema kod beba tokom rane trudnoće.

Iako se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, mnogi ljudi ne unose ga dovoljno putem ishrane - što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog toga se folna kiselina, sintetički oblik folata, često koristi u suplementima i za obogaćivanje hrane.

Šta je folat?

Folat je još jedan član porodice vitamina B - tačnije, vitamin B9, a folna kiselina je sintetički oblik folata i koristi se u dijetetskim suplementima i za obogaćivanje hrane, poput žitarica za doručak. Folna kiselina je stabilniji oblik folata jer nije osetljiva na svetlost i toplotu. Efikasnije se apsorbuje u organizmu u poređenju sa folatom koji se prirodno nalazi u hrani.

Zašto nam je potreban folat?

Folat pomaže u stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca i neophodan je da bi se ćelije pravilno delile i rasle. Posebno je važan u ranoj trudnoći jer pomaže u razvoju nervne cevi kod bebe iz koje se formiraju mozak i kičmena moždina.

Folat takođe pomaže u regulaciji nivoa homocisteina - vrste proteina koji nastaje kao nusprodukt različitih procesa u telu. Normalno, nivo homocisteina ostaje nizak jer ga razgrađuju folat i vitamin B12, ali u slučaju nedostatka folata, ti nivoi mogu da porastu. Istraživanja ukazuju na moguću vezu između povišenog nivoa homocisteina i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Koliko folata nam je potrebno?

Za odrasle osobe, preporučeni dnevni unos folata je 200 mikrograma i većina može da se unese preko zdrave i uravnotežene ishrane. Međutim, ako planirate trudnoću, već ste trudni ili dojite, potrebno je da uzimate dodatak ishrani sa folnom kiselinom, kako biste obezbedili dovoljan unos folata koji podržava pravilan razvoj bebe.

Anemija Foto: Shutterstock

Kakva je veza između folne kiseline i trudnoće?

Nizak nivo folata ne samo da povećava rizik od anemije, već i značajno povećava rizik od ozbiljnih urođenih defekata poznatih kao defekti nervne cevi. U Velikoj Britaniji, NTD-ovi pogađaju oko 1.000 trudnoća godišnje.

Bebe rođene sa NTD-om mogu imati doživotne invaliditete. Najčešći oblik ovog defekta je spina bifida - stanje u kojem kičma deteta ne razvija pravilno. Uzimanje dodatka sa folnom kiselinom smanjuje rizik od NTD-a, ali je važno da se sa suplementacijom započne pre nego što zatrudnite. To je zato što se nervna cev kod bebe razvija u prve četiri nedelje trudnoće - često pre nego što žena uopšte zna da je trudna.

Šta se dešava ako se ne unosi dovoljno folata?

Zbog svoje uloge u stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca, nedostatak folata može dovesti do vrste anemije poznate kao megaloblastna anemija. To je stanje u kojem telo proizvodi nenormalno velika crvena krvna zrnca koja ne mogu efikasno da prenose kiseonik, što izaziva umor i iscrpljenost.

Ostali simptomi nedostatka folata uključuju:

  • Kratak dah
  • Slabost mišića
  • Bolan ili upaljen jezik
  • Aftozne ranice (čirevi) u ustima
  • Glavobolje
  • Ubrzan rad srca (palpitacije)

Simptomi nedostatka folata slični su simptomima nedostatka vitamina B12. Važno je lečiti pravi uzrok, jer uzimanje suplemenata sa folnom kiselinom može prikriti simptome nedostatka B12, što može dovesti do komplikacija ako se ne otkrije na vreme.

Ako sumnjate da imate nedostatak folata, obavezno se obratite lekaru. Jednostavnim testom krvi mogu se proveriti nivoi folata i B12 vitamina.

Zeleno lisnato povrće Foto: Shutterstock/Foodio

Koja hrana je dobar izvor folata?

  • Lisnato zeleno povrće (spanać, zelena salata, kelj i potočarka)
  • Pasulj, grašak i sočivo
  • Citrusno voće
  • Jaja
  • Orašasti plodovi i semenke

Pošto je folat rastvorljiv u vodi, tokom kuvanja može da pređe u vodu. Studije pokazuju da zeleno povrće može izgubiti i do 50% folata ako se kuva u vodi.

Kako smanjiti gubitak folata prilikom kuvanja:

  • Povrće kuvajte na pari ili u mikrotalasnoj
  • Koristite ga u jelima gde se voda ne baca (supa, kari ili čorba)

Na taj način zadržavate više hranljivih materija, uključujući i folat.

(Ona.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Lidl" ove sezone otkupio oko 5.000 tona lubenice iz Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje