Ovo je otrov gori od šećera: Sastojak koji Srbi svakog dana jedu polako UNIŠTAVA telo iznutra

S. R.
S. R.  
  • 0

Dok svi brinu o količini šećera u ishrani, postoji jedan sastojak koji je daleko opasniji - i nalazi se u hrani za koju mnogi misle da je zdrava. Zove se maltodekstrin, i iako nije klasičan šećer, na telo deluje još gore.

Prema rečima dr Erika Berga, stručnjaka za metabolizam i ishranu, maltodekstrin ima glikemijski indeks između 116 i 136, što znači da mnogo brže i snažnije podiže nivo šećera u krvi nego običan beli šećer, čiji je indeks oko 65.

Drugim rečima - telo na njega reaguje kao na čisti šok.

Šta je zapravo maltodekstrin?

market - pecivo Foto: Shutterstock

Maltodekstrin je ugljeni hidrat koji se dobija iz kukuruza, pšenice, pirinča, krompira ili tapioke. Na papiru, to je polisaharid, ali u praksi - skriveni šećer koji se dodaje u brojne industrijske proizvode.

Često ga sadrže i namirnice koje nose oznaku "bez šećera" - dijetalni proizvodi, proteinske pločice, sportska pića i instant supe. Njegova uloga je da zgusne, zasladi ili poboljša teksturu hrane, ali istovremeno pokreće nagle skokove glukoze u krvi.

Ako se dobija iz pšenice, maltodekstrin može sadržati i tragove glutena, što je dodatni rizik za osobe osetljive na njega.

Gde se sve krije?

Gotovo svuda. U prerađenoj hrani, maltodekstrin se najčešće nalazi u:

  • pecivima i keksu
  • žitaricama i instant doručcima
  • bezalkoholnim pićima
  • bombonama i slatkišima
  • instant pudinzima i mlečnim desertima
  • supama i gotovim jelima
  • prelazima za salate
  • sportskim napicima
  • "zdravim" proteinskim pločicama

Drugim rečima, gotovo da nema police u prodavnici na kojoj se ne krije makar jedan proizvod s ovim aditivom.

Zašto je opasniji od šećera

senzor za merenje šećera u krvi Foto: Shutterstock

Dr Berg objašnjava da maltodekstrin deluje na organizam kao detonator: brzo podiže šećer, izaziva nagli pad energije i pojačava glad. Time podstiče prejedanje, gojaznost, visok holesterol i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Zbog svoje hemijske strukture, on ne samo da „vara“ telo, već ga iscrpljuje. Što ga više unosite, to se organizam teže bori da reguliše nivo glukoze.

Kako da ga prepoznate i izbegnete

Na deklaracijama se često krije iza naziva "maltodekstrin", "dekstrin", "modifikovani skrob" ili "ugljeni hidrati iz kukuruza".

Najsigurniji način da ga izbegnete je da birate neprerađene proizvode i da izbegavate one koji imaju dugačku listu sastojaka. Ako želite stabilan šećer u krvi i više energije, pravilo je jednostavno - manje industrije, više prirode.

Maltodekstrin možda zvuči bezazleno, ali njegov efekat na telo je sve osim blag. Usporava metabolizam, povećava rizik od gojaznosti i uništava ravnotežu šećera u krvi.

Zato, sledeći put kada na etiketi vidite taj naziv - zaobiđite proizvod, koliko god "fit" izgledao.

(Ona.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo pitu sa juga Srbije na Sajmu etno hrane i pića - prpek, propeć ili prpeć

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje