Preterujete sa superhranom, a mislite da ste zdravi? Ovo su najveće greške koje prave svi
Superhrana je dugo bila tretirana kao magični štapić zdravlja, nešto što dodate u rutinu i automatski postanete snažniji, otporniji i vitalniji. Ali istina je malo brutalnija. Ni najzdravije namirnice nisu bezmanečne ako se jedu pogrešno ili u pogrešnoj meri. Cvekla koja podiže izdržljivost, amla koja puni vitamin C, kurkuma koja gasi upale, chia semenke koje obećavaju ravniji stomak, beli luk koji štiti ceo organizam i jabučni ocat koji utiče na šećer u krvi sve to deluje moćno dok ne preteramo. A ljudi danas baš vole da preteraju.
Zato je važno znati ne samo šta je dobro, već i šta može da krene po zlu. Nauka je sve jasnija po ovom pitanju, a evo najvažnijeg.
Cvekla: Zdrava ali može da optereti bubrege
Cvekla je puna gvožđa i odlična za krvnu sliku, ali studije upozoravaju da sok od cvekle veoma lako prebaci dozvoljeni dnevni unos nitrata. Kada se to desi, telo može da stvori N-nitrozo jedinjenja koja se povezuju sa kancerogenim efektima. Cvekla je i visoko oksalatna, što znači da kod osoba sa sklonošću ka kamenu u bubregu može dodatno da pogorša situaciju.
Pravi način konzumiranja jeste pola šolje kuvane cvekle, blanširane i dodate u salatu. Sirov sok ne bi trebalo piti svakodnevno, posebno ne ako imate istoriju bubrežnih tegoba. Kombinujte je sa limunom ili amlom kako biste poboljšali apsorpciju gvožđa.
Amla: Vitamin C koji lako iritira želudac
Amla važi za jedan od najmoćnijih antioksidanata, ali prevelika količina može ozbiljno da smeta. Istraživanja pokazuju da preteran unos kiselog ukusa može dovesti do zapaljenja zglobova, osetljivosti zuba, stomatitisa, halitoze i gorušice. Kod ljudi sa istorijom gastritisa vitamin C iz amle dodatno pojačava iritaciju i može dovesti do dehidratacije jer deluje diuretično.
Preporuka je jedna sveža amla dnevno ili jedna do dve kašičice praha i najbolje je uzeti je posle obroka. Može se jesti i kao tradicionalni morabba, kuvana u šećernom sirupu, što umanjuje kiselost.
Kurkuma: Moćna ali osetljiva na dozu
Kurkuma je globalni wellness miljenik ali ni ona nije za svaku priliku. Velike doze kurkumina, glavnog aktivnog jedinjenja, mogu izazvati mučninu, zatvor, valunge, pa čak i toksične reakcije. U ekstremnim slučajevima, u dozama od nekoliko grama, beležene su glavobolje, dijareje i porast određenih enzima u krvi koji ukazuju na opterećenje jetre. Određene studije čak navode mogućnost oštećenja DNK pri visokim koncentracijama.
Zlatno pravilo je pola kašičice dnevno i uvek uz crni biber, koji piperinom povećava apsorpciju kurkumina. Najbolje deluje u toplom mleku ili receptima sa masnoćom gde se lakše aktivira.
Čia semenke: Zdrave ali opasne ako se jedu suve
Čia je hit među ljudima koji žele bolju probavu i više energije, ali postoji jedan ozbiljan propust u načinu konzumiranja. Gastroenterolozi upozoravaju da suve chia semenke mogu da nabubre u jednjaku i izazovu gušenje. Zbog ogromne količine vlakana, ako se pretera, izazivaju nadimanje i grčeve.
Idealno je potopiti ih najmanje pola sata. Dnevno je dovoljno jedna do dve kašike i to u jogurtu, smutijima ili ovseno mleko preko noći. Tako su lakše svarljive i daju maksimalnu korist.
Beli luk: Odličan za imunitet ali agresivan na stomak
Beli luk je prirodni antibiotik i zaštitnik srca, ali ako se jede na prazan stomak u većim količinama može drastično da nadraži digestivni trakt. Može izazvati gasove, promene crevne flore, pa čak i kožne reakcije ako se nanosi direktno na kožu. Neprijatan zadah i telesni miris su najčešći neželjeni efekti.
Dve čena dnevno su sasvim dovoljna i najbolje je da budu kratko propržena ili zgnječena u obroku. Ako volite jutarnje rituale, bolje je da ih potopite u med pa tako jedete.
Jabukovo sirće: Popularan ali previše kiselinski
Jabukovo sirće je dugo bilo wellness trend broj jedan, ali visoka kiselost ume da izazove peckanje, mučninu i oštećenje zubne gleđi. Ako se pretera, može čak da spusti nivo kalijuma u krvi što nije bezazleno.
Najbezbedniji način jeste jedna kašičica razblažena u velikoj čaši vode i nikada na prazan stomak. Ljudi sa osetljivim želucem bi trebalo da budu posebno oprezni.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.