• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alarmantno: Deca nam sve češće imaju telesne deformitete, a deo odgovornosti nose i roditelji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Manje igre, trčanja, aktivnosti i loša ishrana u ranom uzrastu dovode do toga da deca postaju gojaznija i sklonija bolestima poput hipertenzije, dijabetesa

  • 1

Telo svake osobe sadrži određen procenat telesne masti, ali kad sadržaj pređe tu količinu, onda se može okarakterisati kao oboljenje – gojaznost. Gojaznost je bolest koja se danas sve češće javlja, prisutna je kod osoba oba pola, u svim starosnim grupama, bez obzira na rasu i nivo obrazovanja.

U poslednjih dvadesetak godina sve više je prisutna i kod dece. Često je udružena sa pojavom dijabetesa, srčanih oboljenja, vaskularnih bolesti, kao i mnogih drugih poremećaja. Osim toga, gojaznost predstvalja i veliki problem za izazivanje različitih deformiteta kod dece poput krive kičme, grudnog koša, krivih nogu, ravnih tabana i slično.

Upravo na ovu temu govori, ali i nudi rešenja doc. dr Tamara Stojmenović, specijalista sportske medicine i profesor na predmetu Korektivna gimnastika sa kineziterapijom, na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu, Univerziteta Singidunum.

- Nažalost, na svakih desetoro dece, troje-četvoro dece je predgojazno, jedno do dvoje dece već ima kliničku gojaznost, a loš telesni indeks - odnos telesne težine i visine, sa sobom nosi i sve veću pojavu fizičkih deformiteta odnosno deformiteta koji ukazuju na lošu posturu, držanje tela ili pravih deformiteta u užem smislu reči, kada govorimo o kičmenom stubu, grudnom košu, o deformitetima donjih ekstremiteta - nogu i o deformitetima stopala - objašnjava naša sagovornica.

Koji su deformiteti kičmenog stuba najzastupljeniji, šta su njihovi uzroci, koliko je fizička aktivnost neophodna za pravilan razvoj mišićno-skeletnog sistema, ali i mentalnog razvoja, kao i koja su to tri krizna razdoblja kada deformitet može da se javi, pogledajte u videu na početku teksta.

Preporučujemo i video u nastavku:

Video: Teorija zdravlja #3 Kako korona napada srce i koje preglede moramo da uradimo posle bolesti?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Xxxl

    18. mart 2022. | 14:40

    Što odmah napadate roditelje, a kada da se odmore pa da se malo dopisuju sa "prijateljima" . Ako preostane vremena naravno da će se posvetiti deci.😉😉😉

    Podelite komentar