• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 prednosti korišćenja maslačka u ishrani: Sočna salata za aktivan dan

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Ukoliko nemate alergiju na ovu biljku, prijaće vam da je uvrstite u prolećni meni kroz salatu, čaj i med - kaže za Ona.rs specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

S prvim danima proleća livade su pune stabljika maslačka, korovske biljke koja se odvajkada koristi u narodnoj medicini. Maslačak spada u retke korovske biljke koje sadrže blagotvorne supstance i u korenu, i u listovima, i u cvetu.

- Pre nego što maslačak procveta, trebalo bi skinuti listove, oprati ih pod mlazom hlade vode, a onda osušiti na papirnom ubrusu - kaže za Ona.rs Dušanka Lacmanović, specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer.

- Od ovih listova možete napraviti salatu koju ćete začiniti solju, maslinovim uljem i limunovim sokom. Listovi maslačka blagotvorno deluju na digestivni trakt, a u kombinaciji sa maslinovim uljem i limunovim sokom pomažu bolje varenje. Maslačak bi, naravno, trebalo brati u prirodi, daleko od industrijskih zagađenja i od puteva kojima prolaze automobili. Listovi koji rastu u hladu manje su opori od onih koji se nalaze na osunčanom delu livade.

Prema rečima naše sagovornice, čaj od korena maslačka blagotvorno deluje na jetru tako što potpomaže eliminisanje toksina.

- Koren maslačka pun je inulina, vitamina A, triterpena, gorkih supstanci i karoteonida. Kašičicu osušenog korena maslačka prelijte sa 200 mililitara proključale vode, pa ostavite da odstoji desetak minuta. Potom procedite i popijte čaj bez dodavanja meda ili šećera, najbolje ujutro, natašte. Pored toga što će hidrirati organizam, čaj od korena maslačka će prijati jetri i podstaći će čišćenje bubrega - objašnjava naša sagovornica.

U kombinaciji sa medom, maslačak može da ublaži kašalj ili da se koristi umesto bilo kog zaslađivača za čaj.

- Uberite stotinak cvetova maslačka, operite ih pod mlazom hladne vode i ostavite da se osuše. Potom ih spustite u šerpu, prelijte litrom vode i kuvajte dok ne provri. Skinite posudu sa ringle, procedite dobijenu tečnost, pa vratite tečnost na ringlu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok polovina vode ne uvri. Rashladite vodu, dodajte pola kilograma meda i sok od tri limuna, sve dobro promešajte drvenom varjačom i sipajte u teglu. Ovako pripremljen med možete koristiti kao zaslađivač za čaj ili ujutro, natašte, ukoliko osetite da otežano gutate.

Naravno, pre nego što odlučite da uvrstite maslačak u ishranu, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom, jer postoji mogućnost da ste alergični na ovu biljku - savetuje nutricionista.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje