• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad je vreme za trening posle estetske operacije grudi: Hirurg otkriva zašto je preznojavanje opasno

Vreme čitanja: oko 2 min.

- U prvim danima posle operacije dozvoljena je samo šetnja, kasnije se preporučuju i vežbe poput iskoraka i čučnja, a onda i druge vežbe za noge, stomak i ruke - kaže za Ona.rs specijalista rekonstruktivne i plastične hirurgije dr Igor Maljković

  • 0
Pilates

Pixabay.com

Žene se iz različitih razloga opredeljuju za estetske korekcije grudi. Za ove intervencije obično vlada veće interesovanje pred leto. Podizanje grudi, kao i ugradnja silikonskih ili poliuretanskih implanta spadaju u najtraženije intervencije.

Ali, mnoge devojke koje su navikle da redovno odlaze na treninge ne mogu da se strpe posle operacije, pa se vraćaju u teretanu već nekoliko dana kasnije.

Doktor medicine, specijalista rekonstruktivne i plastične hirurgije Igor Maljković za Ona.rs ističe da teža fizička aktivnost posle operacije grudi može da dovede do takozvanog kasnog krvarenja.

dr Igor Maljković; foto privatna arhiva

dr Igor Maljković; foto privatna arhiva

- U prvih pet-šest dana savetujem pacijentkinjama samo da šetaju po kući, čak i ako nemaju bolove - kaže dr Maljković.

Prema njegovim rečima, nekadašnje preporuke bile su da dame posle intervencije na grudima ne vežbaju osam nedelja, a sadašnje preporuke su potpuno drugačije.

- Skorašnje studije sugerišu da bi već sedam dana posle ugradnje implanta dame mogle da rade čučanj i iskorak, ali tako da se ne oznoje. Smatra se da su ove vežbe dobra prevencija tromboze. Pravo vežbanje, ono koje podrazumeva da se žena oznoji tokom fizičke aktivnosti, ne savetuje se pre skidanja konaca - ističe dr Maljković.

Njegove preporuke su da se uvek krene od vežbi koje aktiviraju mišiće nogu, a potom i mišiće stomaka i ruku.

- Takođe, kad krenete da radite sklekove, potrudite se da to budu isključivo takozvani ženski sklekovi - savetuje naš sagovornik i dodaje da bi toliko popularni izdržaj neko vreme trebalo izbegavati.

vežbanje, kod kuće, rekviziti, tegovi, lopta

Foto: Pixabay.com

On ne preporučuje ni trčanje u prvim nedeljama posle intervencije i podseća da bi vožnja bicikla, posebno pod vođstvom stručnog trenera, takođe mogla da obezbedi izvanredne rezultate po pitanju zategnutosti i definicije mišića.

- Dame koje se opredele za poliuretanske implante pre dve nedelje posle intervencije ne bi trebalo da vežbaju. Zašto je to tako? Zato što konci stoje dve nedelje, a znojenje podrazumeva malu šansu da bakterija sa kože uđe u ranu - upozorava dr Maljković.

Ista preporuka je i kod dama koje se opredele za podizanje poprsja; one barem dve nedelje ne bi trebalo da se vrate redovnim treninzima kako im ne bi popucali presečeni krvni sudovi. Kasnije, kako vreme odmiče, mogu da uključe vežbe koje podrazumevaju upotrebu tegova od kilogram ili dva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje