• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da se rešite naslaga na stomaku: Deset načina za finu liniju struka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoji zdrava doza telesne masti, ali ona treba da bude ravnomerno raspoređena. Za to treba malo truda i par zdravih navika

  • 0
Fitnes, vežbanje, kuća, trening Foto: Shutterstock

Možda ste čuli za onu fitnes izreku da se trbušnjaci rade u kuhinji. To ipak nije cela priča. Dok je zdrava doza telesne masti znak opšteg zdravlja, telesna masnoća treba da bude ravnomerno raspoređena, dakle ne samo na određenim oblastima tela kao što su stomak, struk, butine... Nesrazmerna količina masnog tkiva na stomaku svakako nije zdrava, nije lepa na oko, i što je najvažnije, vama lično stvara osećaj nelagode i tesnoće u sopstvenoj koži.

Fitnes stručnjaci iz američkog udruženja NASM imaju za cilj da pruže holistički pristup gubitku neželjenog sala na stomaku. To je promena načina života koja zahteva postepene promene tokom vremena. Oni predlažu deset načina kako da izgubite salo na stomaku.

1. Ograničite neželjenji i nepotrebni stres

Produženi stres dovodi do produženog odgovora simpatičkog nervnog sistema. Dok su kratkotrajne reakcije simpatikusa sagorevanje goriva, dugotrajna aktivacija simpatikusa ima suprotan fiziološki uticaj. Telo postaje uslovljeno da štedi, a ne sagoreva rezerve energije u očekivanju prekomerne upotrebe kasnije. Dakle, ograničavanje stresa je prva linija odbrane od sala na stomaku.

Vežbanje, čučanj Foto: Shutterstock

2. Jedite zeleno povrće i posne proteine

Ishrana zaista utiče na odnos masti na stomaku. Dijeta bogata hranljivim materijama, ako se sastoji od lisnatog zelenila, nemasnih proteina i lakih ugljenih hidrata, pomaže pravilno punjenje gorivom i zdravo varenje. Hrana sa visokim sadržajem masti i šećera neispravno signalizira oslobađanje glukoze i insulina u krv što dovodi do odgovora na stres. Ova fiziološka kaskada povećava verovatnoću nagomilavanja sala na stomaku.

3. Povremeni post posle večere

Istraživanja pokazuju da povremeni post - više od 10 sati bez hrane - može pomoći u podsticanju lipolize - fiziološkog događaja sagorevanja masti kao izvora energije. Katalizacija lipolize, kada se uradi pravilno, može ograničiti masnoću na stomaku.

4. Ne jedite slatkiše pre spavanja

Iako je zaista delotvoran, povremeni post iz tačke tri ipak nije za svakoga. Ako morate da jedete posle večere, odlučite se za hranu sa niskim glikemijskim indeksom. Takva hrana će vas pripremiti za kvalitetan san i nećete imati problema sa "dugim uspavljivanjem".

Slatkisi, Krofna, dijeta, lezanje, odmor Foto: Shutterstock

5. Jutarnje vežbe

Ovo bi bio idelano kada biste uveli kao redovnu naviku. Jutarnje vežbe u trajanju od 30 minuta (ako možete i više, odlično), sa ili bez posta, promoviše lipolizu. Dok kratki i teški trening regrutuju i ciljaju rezerve glikogena, dugi i lagani trening ciljaju rezerve masti.

6. Zdravo je znojiti se, ali i smrznuti se

Povremeno izlaganje ekstremnoj toploti i hladnoći aktivira lekovita dejstva imunog sistema i može dugoročno smanjiti reakcije simpatikusa. Pošto je telu potrebno dodatno vreme da se ohladi nakon 45-minutne sesije saune ili tri minuta sesije krioterapije, sagorevaju se dodatne kalorije.

sauna foto-ilustracija: pixabay.com

7. Unosite puno tečnosti

Ovo je kritična tačka. Iako se čini paradoksalnim piti vodu da biste izgubili masnoću na stomaku, dehidratacija je izuzetno stresna, što dovodi do potpunog odgovora na stres, a to dovodi do tendencije skladištenja masti.

8. Osam sati kvalitetnog sna

Nekoliko linija istraživanja pokazalo je da nedostatak sna doprinosi masnoći na stomaku. Najmanje osam sati neprekidnog i regenerativnog sna šalje telo u vrhunski način oporavka i opšteg zdravlja.

Spavanje, san, odmor Foto: Shutterstock

9. Ograničite alkohol

Noćna kapljica vam može pomoći da zaspite, ali će takođe doprineti zadržavanju masti na stomaku. Alkohol sadrži jedinstvene šećere i enzime koji dovode do zadržavanja masti, posebno oko stomaka.

10. Rad po smenama još jedan rizik

Rad u smenama ima najveći uticaj na metaboličko zdravlje. Najčešće nepovoljnosti rada u noćnoj smeni jeste nesposobnost da se kontroliše težina i nemogućnost da se postigne kontinuitet u gubitke masti na stomaku. Ako ne možete da izbegnete rad u noćnoj smeni, apsolutno je neophodno da pratite sve ostale savete sa ove liste.

Video: Izdefinisani trbušnjaci uz Natašine savete

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje