• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo su prednosti fizičke aktivnosti na odmoru, šteta je da ih ne iskoristite

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za jedan kilometar trčanja na plaži utrošite dvostruko više kalorija nego za jedan kilometar trčanja na, recimo, betonu. Zašto to ne iskoristiti?

  • 0
vežbanje, aktivnost, plaža, leto, trčanje Foto: Pixabay

Beg od kuće i posla tokom leta sa porodicom ili prijateljima je idealna prilika da se posvetite pomalo i sebi. Bilo da ste iskusan vežbač ili apsolutni početnik, donosimo vam neke činjenice o fizičkoj aktivnosti tokom odmora kako bi vam vežbanje bilo efikasnije.

Spavanje, brčkanje, hladno piće ili kafica, ležaljka i izležavanje. Zvuči super, zar ne? Sve navedene aktivnosti su odlične za odmaranje i regeneraciju našeg psihičkog stanja. Kod nekih ljudi su značajne i za telesni oporavak. Ipak, kod više od 90 odsto ljudi, dovoljno je svega od sedam do 14 dana neaktivnosti da telo uđe u procese smanjenja mišićne mase, povećanja holesterola i narušavanja rada hormona. Ovi procesi se još brže dešavaju ako ste stariji. Da li je onda potpuna opuštenost tokom odlaska na letovanje zaista odmor za naše telo ili ne?

Nikoga ne treba primoravati na fizičku aktivnost. Ipak, pojedine činjenice o prednostima fizičke aktivnosti na odmoru će vam sigurno poslužiti kao dodatni motiv da vaše letovanje ne bude pasivno, već i aktivno!

Kretanje po pesku izaziva veću potrošnju kalorija

Fizička aktivnost u pesku zahteva i 2,1-2,7 puta više utrošene energije, nego ista ta aktivnost u "regularnim uslovima". To znači da za ćete za jedan kilometar trčanja na plaži utrošiti dvostruko više kalorija nego za jedan kilometar trčanja na, recimo, betonu. Zašto to ne iskoristiti? Isto važi i za brzo hodanje, odbojku na pesku, fudbal na pesku i mnogo toga drugog. Iskoristite boravak na peščanim plažama dok možete i za dvostruko manje vremena potrošite isto kalorija kao „na suvom“.

vežbanje, aktivnost, plaža, leto, trčanje Foto: Pixabay

Pokrenite mišiće koje niste dugo aktivirali

Ukoliko su vam aktivnosti koje ste inače navikli da sprovodite kod kuće dosadile, iskoristite letovanje da posetite turističke lokalitete kroz pešačke ture, planinarenje do obližnjeg vidikovca, odete na kajak ili jedrenje na dasci. Naučite da skijate na vodi i isprobajte druge aktivnosti ako vam budžet to dozvoljava.

Aktivirajte dominantno mišiće i mišićne grupe koje niste dugo aktivirali ili ako ste bili neaktivni – tako ćete ne samo uživati u pejzažu i lokalnim znamenitostima, već ćete i napraviti "zalog za budućnost“ kroz kvalitetan trening.

vežbanje, aktivnost, plaža, leto, trčanje Foto: Pixabay

Plivanje u morskoj vodi – prirodni lek za telo

Morska voda je bogat izvor magnezijuma, kalcijuma, hlora, sumpora i natrijuma, što je čini blagotvornom za osobe sa disajnim oboljenjima kao što su astma i bronhitis, ali i za one sa artritisom i bolovima u zglobovima. Morska voda je prirodno kozmetičko sredstvo od koga će vaša koža biti lepša, zategnutija i sa manje ožiljaka, a naročite benefite će primetiti osobe sa aknama.

Plivanje u morskoj vodi smanjuje gravitaciju i otpor koji trpe zglobovi tokom kretanja na tvrdim podlogama. Zbog toga se preporučuje osobama sa različitim oblicima bolova i tegoba zglobova i mišića. Iskoristite boravak u vodi ne samo za lagano plivanje, već i da pod nadzorom otplivate neke malo veće dužine ili se nešto duže održavate u vodi.

Takođe, morska voda pomaže u opuštanju mišića koji su pod upalom, pa ako ste sportista ili iskusan i redovan vežbač, iskoristite morsku vodu za oporavak tela od naporne sezone.

I za kraj – plivanje u morskoj vodi stimuliše parasimpatički sistem, koji je odgovoran za odmor i oporavak organizma, kao i za otpuštanje dopamina i serotonina – hormona sreće.

vežbanje, aktivnost, plaža, leto, trčanje Foto: Pixabay

Ako imate 24h za odmor, odvojte makar 30 minuta za vežbe snage ili istezanja

Bilo da ste znate da vašem telu najviše prijaju vežbe snage ili vežbe istezanja ili pak volite HIIT trening i da za kratko vreme sagorite što više kalorija, iskoristite 24 sata koja imate u danu tokom letovanja da uradite makar 30 minuta vežbanja. Svaki od ovih oblika vežbanja će vam pomoći da ostatak godine dočekate zdraviji, vedriji i raspoloženiji.

Ali kako raditi trening bez trenera ili bez nadzora tokom mora? Kako bi fizičku aktivnost približili svakome ko želi da vežba, pa tako i ljudima koji su na odmoru, strunjčaci iz MyFitWorld tima su kreirali PREMIUM nalog na MyFitWorld aplikaciji, sa željom da pomognu u poboljšanju psiho-fizičkog zdravlja.

Pretplatom na PREMIUM nalog aplikacije, možete pronaći preko 700 detaljno opisanih treninga i preko 2000 vežbi, a sve možete pretraživati sa preko 100 filtera: označite šta tačno želite da trenirate, vaše ciljeve, mesto gde vežbate i sve druge bitne parametre, a aplikacija vam sama izlista treninge prilagođene vama!

Sve treninge koji se nalaze na PREMIUM nalogu su napravili visoko školovani treneri sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, pod vođstvom profesora i doktoranata sa fakulteta.

Uputstvo za pretplatu možete pronaći OVDE, a ukoliko već imate otvoren nalog na aplikaciji onda ispratite OVA uputstva.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima, a možete je preuzeti klikom na sledeći LINK.

Na aplikaciji možete pronaći treninge koji su prilagođeni i za fitnes centre u hotelu, teretane na otvorenom, za samostalano vežbanje u hotelskoj sobi, a i na plaži.

MyFitWorld PREMIUM paket osim 2000 i više vežbi i 700 i više detaljno opisanih treninga, sadrži i kompletnu istoriju statistike vaših treninga, promena telesnog sastava i dnevne aktivnosti, neograničen kapacitet za čuvanje omiljenih vežbi i treninga, sve je tu. PREMIUM paket možete dobiti po ceni od svega 7,5 evra mesečno, odnosno 59,99 evra ukoliko se pretplatite na godišnju članarinu.

Ukoliko želite da se pretplatite na PREMIUM, pročitajte šta sve dobijate na sledećem LINKU.

(Ona.rs/MyFitWorld)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje