• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 trika koja pomažu da ne odustanete od treninga: SMART pravilo - put do željene linije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali ciljevi su put do ostvarenja velikih planova

  • 0
fitnes, vežbe, vežbanje Foto: Pixabay

Kad neko krene u teretanu, najčešće izdvaja dva razloga zbog kojih počinje da vežba - prvi je gubitak kilograma, a drugi definisanje mišića.

Ali, praksa je pokazala da je kod većine novopečenih rekreativaca reč o željama, a ne o ciljevima. To u velikoj meri objašnjava zbog čega ljudi gube motivaciju i prestaju da odlaze u teretanu već u drugom, odnosno trećem mesecu posle prvog treninga.

Da vam se to ne bi dogodilo, fitnes treneri ističu da bi trebalo primeniti tri trika za održavanje motivacije koji sigurno daju rezultate.

1. SMART pravilo

Realni ciljevi prate takozvano SMART pravilo. Ciljevi bi trebalo da budu konkretni, merljivi, ostvarivi, realni i vremenski ograničeni. Primera radi, gubitak težine nije cilj, ali gubitak pet kilograma viška u naredna dva meseca jeste.

Zato je važno krenuti sa malim ciljevima. Veliki ciljevi izazivaju frustracije na duge staze.

Takođe se pobrinite da zapišete svoj cilj. Mnogo je veća verovatnoća da ćete ga se pridržavati ako vam bude bio “pred očima”.

2. Pronađite društvo

Kad jednom nekome do koga vam je stalo date reč da ćete nešto uraditi, verovatnije je da ćete je održati nego kada nešto samo obećate sebi. Osim toga, osobe koje treniraju u društvu prijatelja trudiće se da postignu bolje rezultate.

Zato zamolite prijatelja da krene sa vama u teretanu. Paralelno, objavite na društvenim mrežama da ste krenuli da vežbate - tako ćete stvoriti osećaj lične odgovornosti prema drugima, pa nećete lako odustati od vežbanja.

3. Naučite da se nosite sa preprekama

Put do vašeg cilja neće biti lagan, budite spremni na to. Što se pre suočite sa ovom istinom, to će vam biti lakše da prihvatite uspone i padove. Režim ishrane vam se neće uvek dopadati, vežbe će vam ponekad biti dosadne i jednolične, ali prihvatite neuspeh i nastavite dalje.

Koliko puta do sada ste čuli da predaja nije opcija? U ovom slučaju, zaista nije. Naučite da se nosite sa preprekama da biste stigli do zacrtanih ciljeva, sve dok vam vežbanje ne postane deo svakodnevne rutine, poput pranja zuba. Kasnije niko neće morati “da vas vuče” na trening.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje