• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da prestanete da se prejedate kada ste pod stresom: Uočite obrasce ponašanja i šta ih uzrokuje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre svega treba da povećate svoju svest o tome kada i koje situacije izazivaju stresnu ishranu

  • 0
Stres Foto: Shutterstock

Jednog minuta posegnete za laganom užinom dok pokušavate da ispoštujete dijetu, a onda odjednom shvatite da ste pojeli celu vreću kokica. Ponekad je bolje da jedete ukusnu hranu nego da se nosite sa teškim mislima koje vam se roje u glavi. Ali olakšanje koje ste osetili nestaje sa poslednjim zalogajem. Jednom kada steknete naviku da se okrećete hrani radi utehe, možda nećete znati kako da prestanete da jedete kada ste pod stresom.

Šta je uopšte ishrana pod stresom?

- Jedenje pod stresom je kada jedete kao odgovor na svoje emocije, za razliku od toga da zaista nutritivno ispunjavate svoje telo - kaže dr Alison Čejs i dodaje:

- Sa stanovišta senzornog unosa, hrana može da posluži u svrhu smirivanja, zaokupljanja i odvraćanja pažnje, posebno kada su vaša osećanja neodoljiva. Ali neosluškivanje nutritivnih potreba našeg tela, odnosno preterivanje do tačke nelagodnosti, ne ublažava stres. Postoje i drugi načini da se nosite sa negativnim osećanjima osim okretanja nečemu spoljašnjem poput hrane.

Stručnjaci za ishranu i mentalno zdravlje dele savete i veštine kako da bolje upravljate svojim stresom i ukrotite prejedanje kao sredstvo za suzbijanje stresa, piše magazin "Women's Health".

1. Povećajte svoju svest

Čejs preporučuje pre svega da povećate svoju svest o tome kada i koje situacije izazivaju stresnu ishranu. Pratite šta se dešava u tom trenutku i zaista sagledajte stres i emocije koje su uključene. Možda ste upravo imali veoma težak sastanak i shvatili da svaki put kada se sretnete sa nekim određenim kolegom, na kraju se upuštate u ovakvo ponašanje. Jednom kada prepoznate ovaj obrazac, možete pogledati koje druge strategije možete koristiti i koje se dobro uklapaju. Zapamtite: to je individualizovana vrsta rešenja, pa pronađite ono što vam odgovara.

2. Upoznajte se sa svojim obrascima žudnje

Razmislite o vođenju dnevnika hrane, o dobu dana ili okolnostima kada obično imate žudnju, plus kako se osećate u tom trenutku. Možda ste nakon večere preopterećeni sutrašnjom listom obaveza i idete u lov na sladoled ili znate da ste naporno grickali kad god imate posla sa stresnim putovanjem. Ako poznajete svoje obrasce, možete ih uočiti, pauzirati i imati interni razgovor sa sobom o tome da li ste zaista gladni.

3. Prvo odvojte minut da se ohladite od stresa

- Ako sam pod stresom, mogu da napravim listu obaveza kako bih organizovala svoje misli i svoj predstojeći raspored ili mogu da meditiram ili idem u kratku šetnju - kaže Alisa Lavi.

- Potom mi se javlja glad i želja da jedem ponovo. Ako i dalje želim hranu, dozvoljavam sebi da jedem tu hranu i uživam u njoj.

4. Ne zaboravite na vodu i san

Nije neuobičajeno da se dehidratacija ili umor pomešaju sa glađu ili željom za hranom, s obzirom na to da su senzacije prilično slične. Kada ne pijete dovoljno vode, vaše telo će početi da se oslanja na svoj uskladišteni šećer za energiju, što vam daje želju za nečim slatkim - kada je sve što vam u stvari treba voda.

A kada ste umorni, zaželećete da dobijete energiju iz hrane, čak i ako zapravo niste gladni (a jedenje vam može samo otežati da zaspite). Dakle, pre nego što pređete na grickalice, popijte nekoliko gutljaja vode da vidite da li će to prvo pomoći. Ako ste istinski gladni, voda neće biti dovoljna, pa svakako pojedite nešto ako se ne osećate zadovoljnim i punim energije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje