• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

OMAD dijeta: Čudotvorni način da izgubite kilograme ili opasno izgladnjivanje?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predlaže se da jedete jedan obrok dnevno svakoga dana u isto vreme

  • 0
Dijeta, žena, hrana

Foto: Shutterstock

Isprekidani ili povremeni post postao je vrlo popularan alat za mršavljenje. Ovaj režim ishrane ima različite nazive: povremeni post, isprekidani post, intermitentni post, ali iza svakog se krije period gladovanja od 16 sati dnevno.

Iako je 16 sati gladovanja prepreka za mnoge, šta ako vam kažemo da postoji dijeta u toku koje se gladuje 23 sata?

OMAD je "Once A Day Meal" dijeta, odnosno dijeta koja podrazumeva samo jedan obrok dnevno. Koncept je prilično jednostavan - jedete jednom dnevno jedan veliki obrok i posle toga ne jedete do sutradan u isto vreme.

Obrok raspoređujete u okviru jednog sata, a onda 23 sata "postite".

Ideja koja se krije iza ove dijete je da vaše telo dobije priliku da se odmori. Vaši vitalni organi, probavni sistem i metaboličke funkcije dobijaju priliku za pauzu, a time se smanjuje oksidativni stres na telo. Iako se smatra da ova dijeta može mnogo da doprinese mršavljenju, preporučuje se oprez.

U pitanju je gladovanje jer jednim oborkom ne možete da unesete dovoljan broj kalorija za ceo dan. Pored smanjenja telesne težine, dijeta može da utiče i na promene raspoloženja, gubitak mišića, poremećaj hormona i čak menstrualnog ciklusa.

Nutricionista Marija Đuričić je za naš portal otkrila šta misli o ovom načinu ishrane.

- Ne bih preporučila nikome da ima samo jedan obrok dnevno - kaže za Ona.rs nutricionista Marija Đuričić.

Kako kaže, veoma je bitno da jedemo raznovrsnu hranu više puta u toku dana i da između obroka imamo užine.

- Sve što je ekstremno i što podrazmeva gladovanje nije dobro za zdravlje i čovekov metabolizam - zaključila je nutricionista.

Iako istraživanja povezuju post i ograničenje kalorija sa raznim zdravstvenim prednostima, neki dokazi sugerišu da previše ograničavanja može doneti više štete nego koristi. Na primer, studije sugerišu da ovo ekstremno ograničenje može dovesti do povećanja ukupnog i lošeg holesterola i višeg nivoa krvnog pritiska u poređenju sa normalnim obrascima ishrane ili manje ekstremnim metodama posta.

Druge studije su pokazale da jedenje jednog obroka dnevno, u poređenju sa tri obroka tokom dana, može da poveća nivo šećera u krvi i na taj način može da se odloži odgovor tela na insulin i poveća nivo hormona grelina, koji stimuliše apetit.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje