• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve o nosivim tegovima: Kako da ih koristite i da imate koristi od njihove upotrebe

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovakvi tegovi su veoma korisni za ljude svih uzrasta, a doprinose poboljšanju stanja čak i kod onih sa bolestima zglobova

  • 0
Tegovi za zglobove Foto: Shutterstock

Tegovi za zglobove su jednostavan način da vaš trening bude izazovniji i za nijansu teži. Ovakvi tegovi su veoma korisni za ljude svih uzrasta, a doprinose poboljšanju fizičkog stanja.

Nosivi tegovi takođe mogu da pomognu pri gubitku masti jer izazivaju veći broj otkucaja srca i povećavaju potrošnju energije. Ne samo da ih možete dodati u svoju rutinu treninga snage, već ih možete staviti i kada izlazite u šetnju ili na trčanje kako biste poboljšali svoje kardiovaskularno zdravlje.

Evo šta, prema "Very Well Fit", treba da znate o prednostima nosivih tegova i kako da ih efikasno koristite.

Tegovi za skočne zglobove Foto: Shutterstock

Prednosti nosivih utega

Jedna od prednosti nosivih tegova je da mogu da pomognu pri gubitku težine. Istraživanja pokazuju da nošenje prsluka sa težinom smanjuje telesnu težinu i masnoće. Ovo je najverovatnije zato što više opterećenja povećava potrošnju energije da bi se obezbedila energija za neizbežno povećanje fizičkog opterećenja.

Još jedna sjajna stvar kod njih je lakoća upotrebe. Sve što vam treba je vaše telo. U zavisnosti od tipa, nosivi utezi su kompaktni, a neki su lakši, tako da ih možete poneti sa sobom.

Ne treba vam nikakav dodatni prostor ili komplikovan program kada koristite nosive tegove. Možete jednostavno da prošetate dok ih nosite i to je dovoljno za nov izazov.

Nošenje tegova takođe je opcija ako ste neko ko ima povredu ili degenerativnu bolest zglobova (kao što je artritis), zbog čega je teško držati tegove u rukama. Vežbanje sa tegovima za zglobove je dokazano korisno sredstvo za lečenje osteoartritisa. Pošto mnogi od njih imaju samo nekoliko kilograma, oni su opcija dostupna svima, od adolescenata do starijih. Svakako, osobe koje imaju bilo koje oboljenje kostiju ili zglobova, pre nošenja tegova treba da se konsultuju sa lekarom.

Vrste nosivih tegova

Postoje tri glavne vrste nosivih tegova. To su utege za ručne zglobove, utege za skočne zglobove i prsluci.

Tegovi za ručne zglobove mogu biti zamena za bučice u određenim slučajevima i nose se vezani oko zglobova. Obično su između 500 grama do pet kilograma težine.

Tegovi za gležnjeve dodaju veći otpor vašim nogama. Nose se vezani oko skočnog zgloba i pružaju dodatni otpor pokretima nogu. Mogu se pronaći od 500 grama pa do 10 kilograma težine.

Teški prsluci pružaju veći izazov za celo telo. Izbor težine za njih se veoma razlikuje, jer većina sadrži džepove u koje možete dodati ili oduzeti težinu po sopstvenom nahođenju.

Kako koristiti nosive tegove

Možete koristiti nosive tegove kao dopunu vežbi izdržljivosti i kardiovaskularnim rutinama. Ako ste početnik, poželećete da počnete sa lakšim tegovima koji se nose kraće. Kako napredujete, možete koristiti veće težine.

Važno je da, kako vaše telo jača, nastavite da povećavate težinu da biste videli rezultate. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti nosive tegove.

Tegovi za zglobove Foto: Shutterstock

Tegovi za skločne zglobove

Tegovi za gležnjeve

Mogu se koristiti tokom treninga snage da biste dodali otpor vežbama za donji deo tela.

Preporučuje se nošenje utega za gležnjeve da biste izgradili tu snagu - posebno kod zrelih odraslih osoba. Možete ih staviti tokom šetnje ili trčanja da biste stvorili veći izazov. Ne samo da su tegovi za skočne zglobove korisni za donji deo tela, već ih možete koristiti i za trening na visokom nivou. Isprobajte ove dve vežbe kao dodatni izazov tokom vašeg sledećeg treninga.

Podizanje kukova

Lezite ravno na leđa sa tegovima vezanim oko svakog skočnog zgloba. Podignite noge ravno iznad tela do mesta gde su vam gležnjevi u liniji sa kukovima. Podignite noge podižući kukove od zemlje. Vratite se na početnu poziciju.

Bicikl

Lezite ravno na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu i tegovima vezanim oko svakog zgloba. Stavite ruke iza glave i i podignete glavu i ramena sa poda. Sada podignite kolena prema centru tela. Okrenite desno rame prema levom kolenu, dok ispravljate levu nogu. Prebacite i okrenite levo rame prema desnom kolenu, dok ispravljate desnu nogu. Nastavite naizmenično.

Tegovi za ručne zglobove

Tegovi za ručne zglobove su odličan dodatak vašoj kućnoj fitnes opremi, jer ih možete koristiti baš kao bučice, ali su vezani za zglobove. Takođe se mogu nositi tokom šetnje ili trčanja.

Tegovi za zglobove Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da hodanje sa tegovima na ručnim zglobovima može da poboljša performanse hodanja. Plus što, kada imate tegove na zglobovima, imate veći utrošak energije, što vam omogućava da dodate intenzitet hodanju ili trčanju bez potrebe da povećavate brzinu. Probajte ove dve vežbe sa tegovima za zglob umesto bučica.

Podizanje ruku sa strane

Počnite sa stopalima u širini kukova i rukama pored sebe sa težinom na svakom zglobu. Podignite obe ruke gore i ispružite u stranu, sve dok ne budu paralelne sa tlom. Vratite se na početnu poziciju.

Savijanje bicepsa

Počnite sa stopalima u širini kukova i rukama pored sebe sa utegom na svakom zglobu, dlanovima okrenutim od vas. Savijte ruke, podižući zglobove do laktova. Vratite se na početnu poziciju.

Teški prsluci

Nošenje prsluka sa težinom tokom vežbanja predstavljaće vam veći izazov za celo telo. Baš kao i tegovi za zglobove, mogu se koristiti tokom hodanja ili trčanja i automatski će dodati veći izazov vašoj rutini.

Drugi način da koristite prsluk sa težinom je da ga nosite tokom uobičajenog treninga. Bilo da imate trening snage ili bilo šta drugo, možete da nosite prsluk sa utezima. Jedino što opterećenje težine treba ravnomerno da rasporedite kako biste sprečili povrede, pogotovo donjeg dela tela.

Saveti za bezbednost

Uvek razgovarate sa vašim lekarom pre nego što započnete nov fitnes program, posebno ako imate bilo kakve trenutne ili prethodne povrede. Takođe počnite lagano i pomalo da uvodite tegove za nošenje, tako što će te postepeno da povećavate učestalost nošenja i njihovu težinu. I uverite se da su težine ravnomerno raspoređene kako biste izbegli neravnotežu vašeg tela i sprečili eventualne povrede.

Video: Jaka i ispravljena ramena - ova vežba je spas za posturu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje