• 3

Vreme čitanja: oko 5 min.

Marija je odlučila do leta da smrša 70 kilograma: Pratite njenu transformaciju

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Sve je dovelo do 135 kilograma mase u koju sam se sakrila i koja je bila sve, samo ne ja"

  • 3

Nije mi dugo trebalo da prelomim šta je potrebno da učinim. Ali pre toga, moram da priznam, ni odluke ni prelamanje mi nisu strani. Pogotovo ne kada su kilogrami u pitanju.

Prošlo je više decenija otkako sam poslednji put dovela svoju liniju u red i isto toliko godina dok sam je dovela u današnje stanje. A u međuvremenu... Ne znam ni sama koliko dijeta, suplemenata, čajeva, proizvoda, režima, obećavajućih programa, raznih gedžeta nisam koristila kako bih se izborila sa kilogramima koji bi se možda i kratkoročno istopili, ali uglavnom, umesto da su odlazili - samo su se umnožavali. A onda su postali i trocifreni.

Umnožavale su se i obaveze koje su me gurale na sve niže mesto na skali prioriteta. Brak, posao, jedno dete, drugo dete, životne epizode jedan, dva, tri... Sve je dovelo do 135 kilograma mase u koju sam se sakrila i koja je bila sve, samo ne ja.

Kap koja je prelila čašu bio je moj poslednji pokušaj da skinem kilograme, čvrsta odluka da neću da posustanem koliko god je potrebno, 20 kilograma manje i još jedan fijasko koji me je potpuno demoralisao. Stvarno sam verovala da je to to, da znam šta radim i da mi ne treba bolji motiv od čistog, iskonskog straha od smrti, jer sam se neposredno pre odluke da idem na dijetu u pola noći probudila sa jezivim bolom u grudima za koji sam i danas ubeđena da je bio neki oblik srčanog udara. Samo sam misila na moju decu, Drinu i Konstantina, koji odrastaju bez mene, moje podrške i krila ispod kog mogu da ih sakrijem ako zatreba.

U tom trenutku su veoma bile popularne autofagija i keto dijeta. Jedno je, za one koji ne znaju, program po kom se u jednom danu 16 sati ne jede i osam jede, a druga ishrana se bazira na izbacivanju svih vrsta ugljenih hidrata. Rezultat kombinovanja te dve ishrane bio je nenormalan skok pritiska tokom radnog vremena i opadanje kose u pečatima.

Poslednji kolaps dijete me je doveo u takvo mentalno stanje da sam potpuno digla ruke. Shvatila sam da predstavu nemam šta radim i gde udaram, i da je jedini način da se rešim kilograma da me nešto fizički spreči da jedem. Tada sam došla na brilijantnu ideju da idem u Tursku na operaciju želuca i da jednom za svagda fizički onemogućim unos hrane.  Bila sam prilično rešena.

Međutim...

Zahvaljujući mom poslu upoznala sam doktorku koja mi je otvoreno rekla koje su negativne posledice operacije želuca i zašto bi svaka, pa i ta operacija trebalo da bude poslednja - poslednja opcija. Rešenje koje mi je ponudila bila je zdravija ishrana. Prihvatila sam izazov. Čuvši za moje planove, zabrinuti za moje zdravlje, urednica portala i glavni urednik redakcije odlučili su da me podrže u odluci da zdravijem načinu života i promeni odnosa prema hrani pružim šansu. I da sa drugima podelim faze svoje trke do cilja.

I eto me.

Ubrzo sam se našla pred kamerama, premeravali su me metrom, merili su me vagom koja mi je pružila uvid u telesni sastav i dobila sam preporuke za dijetu koja bi me u narednih par meseci mogla da dovede do željenog cilja – minimu oko 70 kilograma manje.

Veče pre početka programa, u razgovoru sa suprugom, nazvala sam sebe "cirkuskom mečkom", ali mi je on, kao i mnogo puta do sada, otvorio oči svojim savetom. Jednostavno je rekao: "Marija, neko će da vidi šta radiš i kako radiš i možda mu time pomogneš". I u pravu je, jer ako sam ja, koja sebe smatram prilično informisanom, tolike godine lutala i udarala glavom od zid sa dijetama i programima i nijedan me nije "popravio", koliko je vas tamo napolju u istom problemu?

Zato, hajde zajedno da prođemo kroz ovo putovanje! Mi koji se razumemo kako je kriti kilograme ispod odeće... kako je praviti se blesav na osuđujuće poglede onih koji ne razumeju i nazivaju nas lenjim... kako je biti gladan kada si već jeo... kada svako ko se očeše o nas ima svoje mišljenje šta bi trebalo da uradimo ili bezočno pitanje "na šta to ličiš?" ili "zašto ne probušiš kašiku?"...  mi koji smo pažljivi gde sedamo i kakva je stolica koju nam nude, jer...

Mi koji smo isprobali sve dijete i trikove koji postoje, ali se nismo uhvatili ukoštac sa suštinom našeg problema i nerazumevanjem hrane. Hajde da zajedno budemo zdravi.

Marija.

Reč doktora

Marija je mlada žena ispunjena životnim elanom, pričljiva, elokventna, ali se pri prvom susretu sa njom sam od sebe, kao senka, ukazao strah. Došla je i rekla: „Idem u Tursku na operaciju želuca, odlučila sam, dići ću kredit, to je to, moram da se rešim ove kilaže".

Sa svojih 135,6 kilograma, Marija je dostigla morbidnu gojaznost. U ovakvim slučajevima značajno se povećava rizik oboljevanja od mnogih bolesti a čak i prerane smrti. Najveći i najčešći rizik predstavljaju dijabetes i visoki krvni pritisak, a Marija ima izražen genetski rizik od razvoja ovih bolesti. Kao posledice hipertenzije javljaju se srčan udar, šlog, srčana insuficijencija, a Marija ima sve ove bolesti u svom nasleđu. Visceralno masno tkivo predstavlja „zapeljenski organ“, ono je metabolički aktivno i može dovesti do ozbiljnih metaboličkih bolesti. Mariji prete i degenerativne bolesti koštano - zglobnog sitema, gastritis, oboljenja žučne kese, urinarne infekcije i previsoki rizik od razvoja tumora.

Dovoljno razloga da posle niza neuspelih pokušaja donese odluku da problem reši „jednim rezom“ – trenutno, da limitira unos hrane fizički a ne mentalno. Ali...

Marija Zaric merenje Foto: Telegraf

Operacije u smislu resekcije želuca su jako uspešne u rešavanju gojaznosti. Međutim, one dovode i do komplikacija koje značajno mogu umanjiti kvalitet života i dovesti do trajnih oštećenja zdravlja, pa i smrti pacijenata. Komplikacije poput krvarenja, stvaranja fistula, opstrukcije tankog creva, pojavu intestinalne hernije, popuštanja anastomoze, duboke venske tromboze, plućne embolije, kardiovaskularnih i plućnih komplikacija. Kasne i hronične komplikacije nastaju sekundarno u odnosu na hirurške i metaboličke procese u organizmu. One uključuju pojavu marginalnih ulkusa i striktura, holelitijazu (kamen u žučnoj kesi), unutrašnje hernije, deficit hranjivih materija, kao i neurološke i psihijatrijske komplikacije.

Suočivši je sa rizicima ovog „lakog i brzog rešenja“ ponudili smo joj drugi način: svojom voljom i samokontrolom možemo postići iste rezultate. Trajaće nešto duže, ali sačuvaće organe, sprečiti nepovoljne ishode i komplikacije usled operacije, biće zdrava, lepa i zgodna mlada žena i majka.

Marija, donesi sama odluku, sada sve imaš u svojoj glavi i rukama!

Moraš nam dati čvrsto obećanje da nećeš posustati, da se nećeš predomisliti, da ćeš verovati nama ali pre svega sebi!

I evo nas.... Na putu do savršene linije i zdravlja....

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Obozavateljka

    1. novembar 2022. | 19:41

    Podrska Mariji! Ako ima oko sebe strucne i dobronamerne osobe,sigurno ce da uspe.👍😀

    Podelite komentar

  • B

    1. novembar 2022. | 19:44

    Bravo!!

    Podelite komentar

  • Mima

    1. novembar 2022. | 22:17

    Samo napred i srećno!

    Podelite komentar