• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Svetski dan vegana: Ove poznate ličnosti ne jedu namirnice životinjskog porekla

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prelazak na vegansku ishranu velika je promena načina života koja nije za svakoga

  • 0
Žena, devojka, voće, povrće, ishrana, dijeta, zdrava hrana, vegan Foto:Shutterstock

Danas se obeležava Svetski dan vegana, odnosno ljudi koji ne konzumiraju životinjske proizvode. Pre 28 godina, tačnije 1994. godine na ovaj dan, prvi put je obeležen dan vegana.

Za vegane su iz ishrane isključeni svi proizvodi životinjskog porekla, pa čak i kozmetički proizvodi koji su testirani na životinjama ili imaju životinjsko poreklo.

Dok jedni smatraju da ova ishrana ne donosi benefite, oni koji slede ovaj način ishrane tvrde da imaju više snage, da bolje spavaju i da veganstvo pozitivno utiče i na njihovo psihičko zdravlje.

Pojedini su se odlučili na veganstvo zbog ljubavi prema životinjama, a postoje i oni kojima meso ne prija ili im ishrana lišena mesa prija iz zdravstvenih razloga.

Mnoge poznate ličnosti su postale vegani i javno govore o tome, a mi smo za vas napravili listu od njih četiri.

1. Bred Pit

Poznati glumac je godinama vegan čak i pre nego što je javnost za to uopšte saznala. On je veliki aktivista za zaštitu životinja i kritikuje svaki oblik nasilja nad životinjama. Često je izjavljivao koliko mu smeta kada članovi njegove porodice na tanjiru imaju meso.

- Nasilje je prihvaćen deo sveta gangstera. Bilo bi mi teže da igram rasistu nego nekog tipa koji puca drugom momku u lice. Da li ste ikada videli kako kolju kravu za hamburger? To je neverovatno brutalno i nasilno. Živimo u veoma nasilnom svetu - rekao je glumac, a prenosi "Perezhilton".

2. Arijana Grande

Ova popularna pevačica kaže da je odrasla na siru i mesu, ali da je pre skoro 10 godina rekla "zbogom" namirnicama životinjskog porekla. Arijana je poznata po ljubavi koju gaji prema životinjama, a to dokazuje i činjenica da je udomila više od desetoro pasa.

3. Venus Vilijams

Teniserka je postala vegan iz zdravstvenih razloga, kada joj je dijagnostikovan Sjogrenov sindrom, autoimuni poremećaj koji izaziva umor i bolove u zglobovima. Njena želja je da motiviše ljude da žive zdravije, a to, kako kaže, pored pravilne ishrane, podrazumeva i mnogo kretanja, piše Thebeet.

4. Lijam Hemsvort

Lijam Hemsvort je ponosni vegan. Ne jede meso, mlečne proizvode i jaja. Lijam je vegan od 2015. godine, ali je i mnogo pre toga izbegavao životinjske proizvode. Organizacija za zaštitu životinja "PETA" ga je 2016. godine proglasila za "najseksi vegetarijansku slavnu ličnost".

Lijam se u februaru 2019. suočio sa zdravstvenim problemima, koji su ga naterali da preispita svoj režim ishrane. Naime, imao je kamen u bubregu i morao je na operaciju.

- Osećao sam se letargično, dobio sam kamen u bubregu. Bila je to jedna od najbolnijih nedelja u mom životu - rekao je glumac, a prenosi "Thevegetarianhannibal".

On je objasnio da, iako je smatrao da je njegova ishrana zdrava, shvatio je da jede previše oksalata. Velike količine oksalata mogu se naći u popularnoj veganskoj hrani, poput graška, spanaća i cvekle.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje