• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nutricionistkinja otkriva 5 trikova za gubitak masti sa stomaka i vitku liniju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti koje nije teško sprovesti u delo

  • 0

Nutricionistkinja Leana Vard otkrila je trikove koje deli sa svojim klijentima da bi ih edukovala da se hrane zdravo i da dugoročno vode zdrav način života.

Ona je, inače, specijalizovana za osmišljavanje režima ishrane za osobe koje bi trebalo da istope višak masnih naslaga, posebno na stomaku.

1. Doslednost

Kako prenosi "DailyMail", prva stvar koju Leana uvek deli sa svojim klijentima jeste da budu dosledni, ali ne i da teže savršenstvu, jer je savršenstvo veoma teško održivo na duge staze.

- Jedna salata te ne čini zdravim, a od jednog sladoleda se nećeš ugojiti - podseća niutricionista.

Sladoled

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, neophodno je pronaći uravnotežen pristup ishrani. Ona uglavnom praktikuje sistem 80/20, koji podrazumeva da se 80 odsto vremena pridržava zdravih navika, dok je preostalih 20 odsto rezervisano za uživanje u namirnicama koje se ne nalaze na listi poželjnih i zdravih.

2. Naučite da upravljate stresom

Koliko puta do sada ste čuli da je stres jedan od mogućih “saučesnika” u nakupljanju masnih naslaga? Leana opominje da je jedna od važnih stvari koje uvek govori svojim klijentima da “nauče da upravljaju stresom pre nego što bude prekasno”.

- Praktikujte tehnike za smanjenje stresa tokom dana kako biste izbegli autosabotažu ciljeva koje ste sebi postavili - otkriva Leana i dodaje da to može da bude 15-minutna šetnja, vežbanje joge ili ručak u prirodi.

Ona podseća da je ljudima koji su pod manjim stresom lakše da izgube težinu.

3. Jedite više povrća

Nutricionistkinja smatra da čak 90 odsto populacije ne jede dovoljno povrća koje je ključno za vitku figuru i očuvanje zdravlja.

Zdrava hrana, ishrana

Foto: Pixabay

- Ukoliko želite da budete zdravi, jedite više povrća. Neka to postane vaša navika. Blanširajte brokoli sa belim lukom ili povrću dodajte začinsko bilje kako bi ukus bio zanimljiviji - savetuje Leana.

4. Prvo jedite celovite namirnice

Iako zamenski obroci mogli da budu od koristi u procesu mršavljenja, Leana smatra da bi prednost uvek trebalo dati celovitim namirnicama.

- Idealan tanjir sadrži polovinu povrća, četvrtinu proteina i četvrtinu složenih ugljenih hidrata. U ishranu bi trebalo uključiti i malo zdravih masti kao što su hladno ceđeno maslinovo ulje i avokado - preporučuje nutricionista.

5. Jedite kad ste zaista gladni

Većina ljudi se hrani po ustaljenom obrascu, stečenom u porodici; doručak, ručak, večera i užine moraju da budu spremni u tačno određeno vreme. Leana navodi da se nikad ne bi trebalo držati satnice:

- Nemojte jesti samo zato što ste se probudili, zato što svi ostali jedu ili zato što ste tužni. Jedite samo onda kada ste zaista gladni, kad vaše telo pošalje signal da mu je hrana neophodna.

Video: Spec. farm. Ana Petrović i promocija knjige Ključ zdravlja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje