• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 doručka koji pomažu da brže izgubite višak kilograma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlično izbalansirane kombinacije namirnica mogu da budu dobar saveznik na putu do vitkosti

  • 0
Žena, grčki jogurt, pavlaka

Foto:Shutterstock

Tajna efikasnog gubljenja viška kilograma je u tome da obroci sadrže hranljive materije kao što su proteini, vlakna i zdrave masti, a ne prazne kalorije koje se nalaze u pecivu i industrijskim cerealijama.

Naravno, uz pravilno odabrane namirnice u optimalnoj količini važna je i redovna fizička aktivnost i isključivanje slatkiša, gaziranih napitaka i alkohola.

Zdrav doručak, baziran na dobro odabranim namirnicama učiniće da satima budete siti. Kako navode na sajtu Newsbeast, tri kombinacije namirnica za doručak mogu da ubrzaju gubitak viška kilograma.

1. Ovas i puter od orašastih plodova

Ukoliko ste ljubitelj ovsenih pahuljica, skuvajte kašu od njih, obogatite je puterom od orašastih plodova i uživajte u zdravom doručku.

Kako je navedeno u studiji objavljenoj u Journal of the American College of Nutrition, osobe koje su jele ovsenu kašu za doručak prijavile su da se osećaju sitim, da manje žude za hranom i da su unosile manje kalorija za sledeći obrok od onih koje su jele samo žitarice.

Stručnjaci veruju da ovas suzbija glad delom zbog rastvorljivih vlakana poznatih kao beta-glukani, za koja je utvrđeno da usporavaju varenje.

Ukoliko ovsenoj kaši dodate nekoliko kašika putera od orašastih plodova, poput putera od kikirikija, dodaćete osam grama proteina i zdravih masti.

2. Jogurt i bobičasto voće

Jogurt sa visokim sadržajem proteina i bobičasto voće poput malina, kupina, jagodai ili borovnica savršena su kombinacija za gubljenje viška kilograma.

Grčki jogurt

Foto: Pixabay/schaferle

Konzumiranje jogurta povezano je sa nižim indeksom telesne mase, manjim obimom struka i nižim nivoom telesne masti, objavljeno je u International journal of obesity.

S druge strane, bobičasto voće je savršena dopuna jogurtu kao visokoproteinskoj hrani. Kupine, borovnice, jagode i maline bogate su flavonoidima koje naučnici dovode u vezu sa gubitkom viška kilograma. U studiji objavljenoj u BMJ-u otkriveno je da veći unos hrane bogate ovim antioksidansima može da pomogne u održavanju težine i sprečavanju gojaznosti.

3. Losos i avokado

Pored toga što je dobar izvor zdravih masti, avokado je i odličan izvor vlakana. Polovina avokada sadrži sedam grama vlakana, što čini 25 odsto preporučene dnevne količine.

tost losos, avokado

Foto: Freepik

Studija objavljena u Nutrition Journal pokazala je da se, kad su ljudi dodali polovinu avokada u svoj obrok, njihova želja za jelom smanjila za 40 odsto u naredna tri sata u porđenju sa ljudima koji nisu dodavali avokado uz ručak.

Ukoliko kombinujete avokado sa lososom, ribom koja je bogata omega-3 masnim kiselinama i proteinima, bićete na dobrom putu do zdravije težine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje