• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ples ili teretana? Šta efikasnije pomaže u izgradnji idealne figure

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrijte da li plesom možete dobiti figuru koju želite

  • 0
Ples Foto: Shutterstock

Ples je već dugo disciplina koja odoleva trendovima, čak i u vremenu kad je odlazak u teretanu postao deo svakodnevne rutine za mnoge ljude. Ali kada je u pitanju neki dalji cilj od dobre zabave, onda je dobro postavljeno pitanje može li se plesom dobiti isti ili čak bolji rezultat od odlaska u teretanu? 

Ako ste tip osoba koja pribegava onome "ovo je moja godina!" ili "sad ako krenem, osvajam leto", onda možda ovo može biti zabavnije rešenje da se konačno to i realizuje, kako navodi "indiannatya.com". Ko zna, možda se u vama krije nova zvezda plesnog podijuma!

Da li ples sagoreva kalorije?

Odgovor na ovo pitanje daju studije iz Nemačke. U ispitivanju su učestvovale dve grupe - jedna je išla u teretanu šest meseci, a druga na ples tri puta nedeljno. Obe grupe slušale su istu muziku tokom izvođenja vežbi.

Posle šest meseci ispitanici koji su vežbali u teretani primetili su malu razliku u snazi, dok su ljudi sa plesa postigli čak 15% napretka. Objašnjenje je jasno: vežbe koje se rade u teretani je moguće prirodno ponoviti, što možete videti iz primera onih vežbi u kućnom okruženju, dok se na plesu pojačava rad mišića kao i pokretljivost celog tela onako kako inače nije uobičajeno.

Još zanimljivije je da se na plesu pored aktivnosti celog tela aktivira i mozak, što je dosta smanjeno u drugom slučaju ovog istraživanja. Dakle, ako je kućni trening u pitanju, na žalost "trening za mozak" ne podrazumeva dizanje debljih enciklopedija umesto tegova, već to ipak pripada ritmu.

Zaključak je da ples daje zasigurno bolje i brže rezultate od teretane, pogotovo po pitanju veze nerava i mišića, fleksibilnosti i sagorevanja kalorija.

Ples Foto: Shutterstock

Koji plesovi su dobra zamena za teretanu?

Salsa je odlična vrsta plesa koja vam može zameniti jedan jak kardio, a definitivno u 60 minuta plesanja možete sagoreti veliki broj kalorija.

Hip-hop je sigurno rešenje ako želite da poradite na leđima i gluteusu, ali i na ostalim delovima tela. Osobama koje su početnici u bilo kojoj sferi aktivnosti ovaj ples će posebno prijati.

Zumba je već poznata kao recept za ne samo dobar izgled tela, već i za dobro raspoloženje. Na zumbi ćete se sigurno dobro provesti i zdravo "istrošiti", a da pritom brzo primetite promenu.

Folklor je ne samo korisna vrsta plesa koja će vam omogućiti da budete zvezda proslave, već će izvanredno uticati i na vašu figuru.

Balet doprinosi zategnutom i elegantnom izgledu tela. Ovaj ples je odličan za vežbe posvećenom donjem stomaku, za koji znamo da ume biti veran pratilac našeg tela, u prevodu - sve će otići, on nikako. Uz balet recite "zbogom" vidljivom stomačiću!

Folklor Foto: Shutterstock

Pored toga što nam ples pruža dobar način za mršavljenje, idealan je i da se zabavimo, opustimo i da "dovlačenje" kući sa torbom za trening pretvorimo u dobar osećaj i ono "jedva čekam opet".

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje