• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Performans kao podrška ženskom sportu: Upisivanje ćerke na sport - zalog za njenu budućnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji bi trebalo da ohrabre svoju decu da se bave sportom i da kroz druženje i trening pokažu svoj pun potencijal, poruka je selektorke ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marine Maljković

  • 0
Institut za ženski sport

Foto: Promo

Žene u sportu svakodnevno se susreću sa brojnim stereotipima, zbog čega sportski tereni još nisu jednaki za žene i muškarce, poruka je događaja u organizaciji Košarkaškog saveza Srbije i Instituta za ženski sport, održanom u Hali "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu.

Specijalni gosti ovog događaja bili su svetski poznati francuski i srpski majstori šišanja, Tomas Girard i Tijana Ilić, koji su kroz svoj performans pomogli suprotstavljanje rodnim stereotipima i pokazali kako sportistkinje izgledaju van terena.

- Svugde u civilizovanom svetu smatra se nekulturnim komentarisanje nečijeg fizičkog izgleda ili, na primer, nečijeg društvenog statusa - rekla je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije. 

- Dakle, ono što mi nazivamo stereotipima pristojan svet naziva nevaspitanjem. Mi smo, kao generacija, odgovorni da se protiv predrasuda iskreno borimo, te da u toj borbi istrajemo i pobedimo. Činjenica je da su mnoge vrhunske sportistkinje zaštitna lica najpoznatijih brendova. Međutim, nažalost, činjenica je i da su mnoge sportistkinje diskriminisane na osnovu fizičkog izgleda.

Maljković je istakla da veliki fizički napori u sportskoj areni mogu navesti neobaveštene da steknu pogrešnu sliku o sportistkinjama.

- Sportistkinje, baš poput svih ostalih žena, imaju svoje navike, omiljene tretmane i rituale lepote. Sportska borilišta su rezervisana za "krv, znoj i suze", ali su van terena naše sportistkinje oličenje elegancije, šarma i ženstvenosti - naglasila je Marina.

Zbog toga bi, poručila je selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, roditelji trebalo da ohrabre svoju decu da se bave sportom i da kroz druženje i trening pokažu svoj pun potencijal.

Prema njenim rečima, ono što danas biznismeni zovu “networkingom” najlakše se formira u sportskim kolektivima.

- Upisivanjem deteta na željeni sport, vi zapravo činite veliki zalog za budućnost vaše ćerke - poručila je Marina Maljković.

Institut za ženski sport je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice i žene imaju jednak pristup sportu i priliku da napreduju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje