• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biolog s Harvarda osporava svoje pravo godište: Telo mi je za deceniju mlađe nego što jeste zbog ove 4 navike

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zauvek mladi" je nešto što svi priželjkujemo, a za to nam ne treba teleport mašina ili magični prah, sve je do nas

  • 0
David Sinclair Foto: Harvard Medical School / Ferrari / Profimedia

Dejvid Sinkler tvrdi da je njegovo biološko godište za čitavih deset godina mlađe od brojke koja mu piše u ličnoj karti. Ovaj 53-godišnjak se kune u suplementaciju, post, nizak nivo stresa i vežbanje.

Biolog sa Harvarda, koji je ekspert za antiejdž istraživanja, proveo je većinu svog života otkrivajući razne tehnike koje su ključne za dugovečnost i vitalnost. Izgradio je biotehnološke kompanije i čak napravio par svojih patenata.

Ali, Sinkler govori za "Insider" da, prema komponentama njegovog DNA - koji su zaslužni za proces starenja, on je za deceniju mlađi.

- Nisam oduvek bio ovakav. U svojim tridesetim sam se prejedao, opijao i bio sam gojazan. Ali, promenom  malih životnih navika, poput ishrane i prekida konzumacije alkohola, došao sam do velikih promena, koje će mi omogućiti duži životni vek.

Izračunao sam da je moj proces starenja znatno usporio, što znači da ću zagarantovano živeti makar deceniju duže. Tako da, nikad nije kasno.

Koncept "bioloških godina" je i dalje kontraverzan, ali ovaj biolog je odlučan da ga naučno dokaže.

Izbor namirnica

U svojoj knjizi, izdatoj 2019, "Životni vek: Zašto starimo i zašto ne moramo da ostarimo", naveo je kako sve počinje sa ishranom:

- Pijem dva zelena mača čaja dnevno, koje mi sprema moja nutricionistkinja Serena Pun, kuvar mnogih poznatih ličnosti. On sadrži molekule koji preveniraju rak i ima antiinflamatorna dejstva.

Zeleni čaj, začin Foto: Pixabay

Takođe ne konzumiram suplemente što u sebi sadrže polifenol, koji je sličan antioksidantima i navodno štiti ćelije od oštećenja i oksidacije, ali naše istraživanje je pokazalo da produžava život bakterija i gljivica u organizmu.

Čim pročitam supstancu "polifenol" na nekom suplementu, on za mene gubi sav kredibilitet, tvrdi biolog.

Zdrava, nezdrava hrana, zdravlje Foto: Shutterstock

Broj obroka

Iako svi propagiraju više manjih obroka u toku dana, Dejvid je smanjio frekvenciju njihovog konzumiranja.

- Trudim se da sva jela spakujem u što manji raspon sati, kad god je to moguće. To je jedna vrsta posta i za mene je imao sjajne rezultate, navodi on.

Ali, studije pokazuju da postoji ogromna razlika između "posta" i deficita unosa kalorija, a granica između je vrlo tanka, te je ljudi često prelaze u nedostatku znanja i time ugrožavaju svoje zdravlje.

Redukovanje stresa

Sinkler posebno ističe da je za dugovečnost izrazito bitno smanjiti stres na minimum, a s obzirom da ne možemo uvek izbeći takve okolnosti, veoma je važno odvojiti "vreme tišine" za sebe u toku dana.

- Ne nerviram se mnogo i trudim se da nisam okružen negativnim ljudima.

Regulisanje emocija naš štiti ne samo od posledica po mentalno zdravlje, već i po fizičko, govori on.

Žena devojka posao meditacija koncentracija Foto-Ilustracija: Shutterstock

Trening

U svoju rutinu uveo je vežbanje najmanje tri puta nedeljno, a umesto sedenja za stolom, praktikuje stajanje većinu vremena.

Godine 2012. rađena studija na "Mayo" klinici utvrdila je da je sedenje više od osam sati dnevno jednako pogubno kao i pušenje.

Na sreću, te rizike možemo smanjiti sa 60-75 minuta umerene fizičke aktivnosti, na dnevnom nivou.

Pilates Pixabay.com

- Niko ne želi da bude bolestan i nemoćan u starosti, zato je važno, u današnje vreme, kada nam je skoro pa u potpunosti poznata prevencija da je se pridržavamo, odgovorno ističe Dejvid.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje