Quantcast
 • 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

“Obrnuta dijeta” je novi trend: Sve što bi trebalo da znate o ovom konceptu ishrane

Vreme čitanja: oko 3 min.

Promena težine tokom ove dijete zavisi od nekoliko faktora, uključujući početnu težinu, sastav tela i nivoe fizičke aktivnosti

 • 1
holistički pristup mršavljenju

Foto: Shutterstock

U moru popularnih dijeta takozvana obrnuta dijeta drži primat među sportistima i bodibilderima.

Iako bi zbog reči “dijeta” mnogi pomislili da je reč o režimu ishrane pomoću kog ćete izgubiti višak kilograma, cilj je zapravo poboljšanje stope metabolizma i obnavljanje hormonske ravnoteže nakon perioda niskokalorične ishrane.

S obzirom na to da je reč o novom konceptu ishrane, on nije dovoljno istražen, niti je podržan naučnim studijama. Ipak, to ne utiče na popularnost “obrnute dijete”, piše "Love Your Self magazin".

Kako funkcioniše "obrnuta dijeta"?

Ovaj pristup ishrani uključuje postepeno povećanje unosa kalorija i uglavnom traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Zasniva se na ideji da se tokom dužeg vremenskog perioda unosa niskokalorične hrane telo prilagođava smanjenom unosu energije usporavanjem metabolizma i smanjenjem proizvodnje hormona. Ova prilagođavanja mogu da otežaju održavanje postignutog gubitka težine i da dovedu do naglog gojenja po povratku na normalan kalorijski unos.

S obzirom na ove podatke, osnovni princip obrnute dijete je da se preokrenu ove metaboličke adaptacije postepenim povećanjem kalorijskog unosa, ali na kontrolisan način. Povećanje je obično od 50 do 100 kalorija nedeljno, tokom čega se prate promene težine i unos kalorija se prilagođava po potrebi.

dijeta gojaznost gojazno dete

Foto: Shutterstock

Cilj ovog pristupa ishrani je da omogući telu lagano prilagođavanje povećanom unosu energije i poboljšanoj brzini metabolizma, bez naglog povećanja telesne težine.

Ima li “obrnuta dijeta” koristi?

Prednosti su uglavnom zasnovane na personalnim tvrdnjama. Zato je teško sa sigurnošću reći da li “obrnuta dijeta” ima koristi, jer ne postoje naučne studije koje su procenile efikasnost ovog pristupa ishrani.

Kako "obrnuta dijeta" može da utiče na težinu?

Iako primarni cilj ove dijete nije gubitak težine, s obzirom na smanjeni osećaj gladi verovatno će doći i do mršavljenja uprkos postepenom povećanom unosu kalorija. Pored toga, sa obnavljanjem metaboličke funkcije može se primetiti i ubrzano sagorevanja kalorija, što zauzvrat može da doprinese gubitku težine.

S druge strane, ako se dijeta koja ozbiljno ograničava unos kalorija prati tokom dužeg vremenskog perioda, “obrnuta dijeta” će verovatno dovesti do povećanja telesne težine. Ovo može da se javi zbog povećanih zaliha glikogena, zadržavanja tečnosti ili povećanog volumena hrane u digestivnom traktu. Međutim, takvo povećanje telesne težine je obično privremeno i stabilizuje se nakon nekoliko nedelja kako se telo prilagođava povećanom unosu kalorija.

foto Pixabay

foto Pixabay

Važno je napomenuti da promena težine tokom “obrnute dijete”, bilo da se radi o smanjenju ili povećanju, zavisi od nekoliko faktora, uključujući početnu težinu, sastav tela i nivoe fizičke aktivnosti.

Ovaj način ishrane popularan je kod sportista i bodibildera koji su držali niskokaloričnu dijetu zbog atletskih performansi i žele da pređu u fazu u kojoj povećavaju unos kalorija na kontrolisaniji i postepeniji način, bez gojenja.

Takođe, čini se da postoji povećano interesovanje ljudi koji se drže niskokalorične dijete duže vreme i doživljavaju negativne efekte kao što su usporavanje metabolizma, hormonska neravnoteža ili smanjen nivo energije.

Međutim, s obzirom na nedostatak naučnih istraživanja za procenu efikasnosti “obrnute dijete”, teško je tvrditi da takav pristup ishrani može bezbedno da donese željene rezultate.

Takođe je važno napomenuti da se čini da je “obrnuta dijeta” još jedan plan ishrane koji se fokusira na strogo brojanje kalorija, što je daleko od uravnoteženog i dugoročno održivog načina ishrane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitness

Komentari

 • Искуство

  13. jul 2023. | 14:30

  Има пуно дијета а сви кроз њих желе да очувају здравље и да се осећају добро а притом би да једу и глад варају, и на крају мало успеха. Најбољи начин је пост 2 дана у недељи, уторком само на води без икаквог јела. У почетку је мало теже али кад се навикне сасвим је нормално. Овај дан је одабран јер је други по реду иза викенда кад се висше једе. Следећи дан поста је петак, изкључво на биљној храни,а ако је кухана онда и без уља - овакво кувано јело тело највисше воли. И кад ово остварите просто вам је тежко да поново једете јака меса. Овим начином поста тело се очисти, здравији сте, дух се смири и осећате се лепо.

  0
  0

  Podelite komentar