• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Temperatura vode za umivanje zavisi od stanja kože: Mlaka jeste najidealnija, ali hladna briše tragove umora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hladna voda može izazvati vazokonstrikciju, što je sužavanje krvnih sudova koje može privremeno dati koži svetliji i manje upaljen izgled

  • 0
Umivanje, nega lica Foto: Shutterstock

Bilo da ste posvećeni razrađenoj rutini nege kože u devet koraka ili želite da stvari budu jednostavne, pranje lica je deo vaše svakodnevnice. Međutim, da li ste ikada razmišljali o tome da li je hladna voda bolja za umivanje od tople, ili temperatura, ipak, nije toliko bitna?

Dermatolozi kažu da su hladna ili mlaka voda bolji izbor za pranje lica od tople vode. Jedan od razloga za ovo je taj što se mnoga uobičajena stanja kože - poput rozacee i atopijskog dermatitisa (ekcema) - mogu pogoršati i pokrenuti visokim temperaturama, kaže dr Nazarian za Byrdie.

Još jedan razlog da se klonite tople vode kada se umivate je, kako kaže dermatolog, taj što topla voda može da skine prirodne hidratatore i hidratantne kreme, što kožu može da učini suvom i upaljenom tokom vremena.

Ispostavilo se da ni hladna ni topla voda nisu najbolja opcija. Najidealnija temperatura vode, prema Američkoj akademiji za dermatologiju je, dakle, mlaka.

- Odaberite temperaturu koja je tačno u sredini - mlaku temperaturu koja neće skinuti prirodna ulja sa lica i isušiti kožu.

Nega lica umivanje maska Foto: Shutterstock

Mlaka voda jeste najbolja, ali dermatolozi kažu i da umivanje hladnom vodom može da pomogne vašoj koži kod iritacije uzrokovane aknama, kao i pri smanjenju natečenosti kože - posebno otoka oko očiju koje mnogi ljudi imaju ujutro nakon buđenja.

Hladna voda može da izazove vazokonstrikciju, odnosno sužavanje krvnih sudova koje mogu privremeno dati koži svetliji i manje upaljen izgled.

 Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa pranjem lica, svakako se obratite svom dermatologu pre nego što isprobate bilo šta novo ili drugačije – dermatolozi znaju najbolje i mogu vam pomoći da napravite najbolji izbor za vašu kožu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota