• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da dobijete zdravi preplanuli ten na moru: Top saveti za odgovorno sunčanje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliko izlaganje suncu, bez obzira na zaštitne kreme, šešire i hladovinu može nepovratno oštetiti kožu i drastično povećati šanse za dobijanje raka kože

  • 0
Devojka, SPF, krema, nega lica, sunčanje

Foto: Shutterstock

Najlepši ten se dobija prirodnim putem - na suncu. Ali izlaganje suncu, zbog mnogobrojnih posledica po zdravlje, treba ograničiti i pametno upražnjavati. Za početak, kreme za samopotamnjivanje zamenite dodacima u ishrani.

- Ništa što stavljate na kožu ne može da ubrza proizvodnju melanina, kožnog tamnog zaštitnog pigmenta. Ali uzimanje suplemenata beta karotena, može. Ipak, ovo nipošto ne isključuje korišćenje krema sa zaštitnim faktorom - kaže dr Marko Lens, prenosi "Cosmopolitan".

Takođe, konzumirajte namrnice koje povećavaju likopen. Naime, namirnice poput paradajza, crvene paprike, narandže, šipka i lubenice pune su likopena. Ovaj antioksidans može da pojača prirodnu odbranu kože od zračenja za čak 33 procenta.

Osim toga, pripaznite i koristite pravu zaštitnu kremu. Nemojte se oslanjati samo na SFP, već proverite da li proizvod štiti i od širokog spektra UVA zraka.

Pravite pauze kada se sunčate

Koža se brani od UVA zraka pojačavajući proizvodnju melanina, prirodne zaštite od sunčeve radijacije. Ali, svako telo ima granicu u proizvodnju i tada više ne može da brani kožu.

Većina ljudi već zna koliko im treba da na suncu dobiju boju, ali dobro je da svi znaju tu granicu jer veliko izlaganje suncu, bez obzira na zaštitne kreme, šešire i hladovinu može nepovratno oštetiti kožu i drastično povećati šanse za dobijanje raka kože.

Najčešće telo prestaje pojačano da proizvodi melanin posle dva do tri sata na suncu.

Pauza od sunčanja će znatno smanjiti intezitet UV zraka i rizik od opekotina, a tamnjenje će se postići na zdraviji način u toku određenog vremenskog perioda i duže će trajati.

Takođe, da biste postigli ravnomeran ten, nemojte zaboraviti na sunčane naočare i šešir. Koža oko očiju, uključujući i oči, posevno su osetljivi na UV zrake.

- Pre kupovine naočara, proverite da li negde piše da je UV apsorpcija do 400nm ili da li su naočare u skladu sa ANSI UV zahtevima. Šešir sa obodom od pet do osam centimetra može da zaštiti uši, oči, čelo, nos i kožu lica, vrata i ramena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota