• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Količina stresa utiče i na našu kožu: Saznajte šta su to "stres akne"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada nivoi kortizola rastu, oni poremete nivoe hormona koji regulišu balans sebuma i rezultiraju začepljenim porama i razvojem akni

  • 0
Akne Foto: Shutterstock

Uporne akne u odraslom dobu su sigurno nešto za šta želimo da smo ostavili u tinejdžerskim danima. Postoje trenuci kada izbijanje akni kod odraslih može ukazivati na veći problem, mimo opšteg objašnjenja da je to zbog začepljenih pora. Stres i hormoni mogu da izazovu izbijanje akni na licu.

Šta su stres akne?

- Kada doživite stres, vaši hormoni stresa se povećavaju i pokreću vaše lojne žlezde da proizvode više ulja, što onda izaziva pojavu akni - objašnjava dr Dona Hart za "Byrdie".

Ako primetite da vam akne uglavnom izbijaju tokom menstruacije, verovatno imate hormonalne akne, a ne akne povezane sa stresom.

- Hormonske promene, uglavnom povećani nivoi androgena, imaju iste efekte na lojne žlezde. Razlika je u praćenju pokretača akni, na primer, nakon perioda stresa u odnosu na redovnije akne kohe se javljaju sa mesečnim menstrualnim ciklusima.

Lokacija stres akni može varirati. Ako otkrijete da vam obično izbijaju na istom mestu u isto vreme u mesecu (na primer, na bradi ili vilici), najverovatnije da su vaše akne verovatno povezane sa vašim menstrualnim ciklusom, a ne sa nivoom stresa. Ovo je posebno tačno ako akne poprimaju oblik bolnih cista.

Akne koje izbijaju zbog stresa obično se pojavljuju na najmasnijim delovima vašeg lica. Stres-bubuljice ili lezije akni se obično pojavljuju na T-zoni. Kada je to slučaj, akne su obično praćene proširenim porama, sjajem, miteserima i belim tačkama. S druge strane, uobičajene akne se možda neće pojaviti sa ovim pratećim simptomima. Doktor Grin kaže da su akne od stresa često praćene znakovima kao što su crvenilo i svrab.

Akne Foto: Shutterstock

Uzroci i prevencija stres-akni

Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu "The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology" obuhvatilo je 3.305 žena od 25 do 40 godina starosti u Francuskoj. Pokazalo je da je 41 odsto žena prijavilo akne u odrasloj dobi i da je stres naveden kao faktor koji izaziva akne kod polovine ispitanih žena.

Dakle, kako je stres zapravo povezan sa uzrokom mrlja na licu?

Tu stvari postaju malo komplikovanije.

- Emocionalni stres izaziva povećano oslobađanje hormona stresa - kortizola. Povećanje kortizola izaziva sistemski odgovor u telu koji ima potencijal da utiče na imuni sistem, probavni sistem, reproduktivni sistem i procese rasta. Kortizol je takođe ključan u izazivanju stresnih akni. Kada nivoi kortizola rastu, oni poremete nivoe hormona koji regulišu balans sebuma i rezultiraju začepljenim porama i razvojem akni - objašnjava dr Vaidian.

S obzirom na učešće kortizola, kada govorimo o stres-aknama, na neki način govorimo i o hormonskim aknama. To nije isto što i akne koje će se pojaviti na početku menstrualnog ciklusa, ali to su akne koje se pojavljuju kao odgovor na promenu redovnog hormonskog obrasca.

- Kada ste pod povećanom količinom stresa, to može izazvati hormonalne promene koje jednostavno pogoršavaju vaše akne - objašnjava dr Grin.

- Akne od stresa mogu se pojaviti u bilo kom trenutku, u bilo kom uzrastu. Obično, kod odraslih to je zato što su pod stresom na poslu ili kod kuće, kod mlađih, uglavnom zbog škole.

- Ako se čini da se akne od stresa često javljaju, pokušajte da promenite rutinu nege kože. Pronađite proizvode koji deluju na vašu kožu, a ne protiv nje - poručuje dr Grin.

Vaidian takođe predlaže da vodite računa o tome da kontrolišete i nivo stresa. Uz dovoljan unos tečnosti potrebno je jesti zdravu ishranu i raditi stvari da kontrolišu stres, kao što je spavanje i opuštanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota