• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona ima 102, a on 100 godina: Nakon decenije zabavljanja stali na ludi kamen - da li će sad ući u Ginisa?

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Četiri generacije porodice okupile su se da proslave venčanje Bernija i Mardžori

  • 0

Ne možemo a da ne čestitamo mladencima Mardžori Fiterman i Berni Litman, iz Filadelfije na venčanju koje je održano u nedelju 19. maja. Pitate se zašto? Pa osim što je venčanje održano u domu za starije, gde su se "golupčići" prvi put upoznali, jedna od specifičnosti ovog čina je i u tome što mlada ima 102 godine, a mladoženja - okruglo 100.

Uz to, mladenci su počeli da se zabavljaju pre samo devet godina.

Rabin Adam Volberg koji ih je venčao, kako prenosi NY Post, ne krije da je ovaj par malo drugačiji od većine drugih koje je venčao u prošlosti.

- Većina parova koje venčavam ovih dana uglavnom su se upoznali na nekoj vrsti aplikacije za sastanke ističe Volberg i dodaje: - Ali ja više volim stari načine. Živite u istoj zgradi, naletite jedno na drugo i zaljubite se.

A na sličan način se upravo ovaj naš par i upoznao. Fitermanova i Litman su počeli da se zabavljaju prije više od devet godina, kako je otrkiva Bernijeva unuka Sara. Upoznali su se u njihovoj ustanovi za pomoć. Oboje su ranije bili u braku.

Rabin ovog puta nije mora da daje paru savete koje obično nudi na venčanjima.

- Svako od vas već je stekao životnu mudrost i iskustvo, a vaši su stavovi prilično dobro formulisali osećanja i mišljenja u ovom trenutku - istakao je rabin tokom ceremonije i dodao: - To ne znači da nećete da nastavite da učite i da se razvijate kao ljudi. Ali mislim da je sigurno reći da je svako od vas, ono što znate i razumete jedno o drugom, upravo ono što budućnost nosi za vas i vašeg partnera. I ono što ste utvrdili da volite jedno kod drugog — pa, te stvari se neće promeniti.

Mlada nije zamišljali da će ponovo da nađe ljubav nakon što je njen suprug Moris preminuo 1999.

- Svi smo bili oduševljeni što je našao nekoga sa kim će deliti svoje aktivnosti i provoditi vreme - prenela je unuka mladoženje: - Njihova veza se razvija godinama. Oboje su toliko srećni što su se našli i što su podrška jedno drugom, posebno u vreme pandemije.

S obzirom na njihove poodmakle godine, većina Litmanove porodice nije mislila da će se ponovo oženiti, nakon što je već bio u braku 65 godina sa svojom pokojnom ženom Bernis. Zajedno su imali dvoje dece, četvoro unučadi i devetoro praunučadi.

- To je svakako bilo iznenađenje - otkriva unuka.

Mladenci su imali prvi sastanak pre devet godina, na dan kada je rođena jedna od Litmanovih praunuka. Upoznali su se nešto ranije - na maskembalu.

U početku ni sami nisu mislili da će se venčati, ali su na kraju stigli do tačke u kojoj su "ne samo bliski prijatelji — već muž i žena", osećajući, kako je rekao njihov rabin, da je to "pravi korak".

Zanimljivo je da su im se u životu putevi već ukrstili, pre mnogo decenija, kada su bili na koledžu. Oboje su istovremeno studirali na Univerzitetu u Pensilvaniji, ali na različitim katedrama i zato se tada nisu poznavali.

Porodica i prijatelji ostavili su im mnoge čestitke na Fejsbuku.

- Ovo je prelepo! Mazel Tov! - napisala je jedna osoba, a druga dodala: - Neka cvetaju jedno uz drugo i smeju se zajedno svakog trenutka.

- Divno je što su njihove porodice očigledno oduševljene zbog toga - nastavili su da se nižu komentari: - Ovo je neverovatno. Volite se!

Veruje se da su Mardžori i Berni najstariji mladenci na svetu ikada, što je dostignuće koje bi moglo da bude i zvanično priznato.

- Naša prijava je na čekanju, ali verujemo da je u pitanju Ginisov svetski rekord za "najstariji par koji se venčao" - rekla je unuka.

Trenutni rekord drže Dorin i Džordž Kirbi iz Engleske, koji su zajedno imali 194 godine, 279 dana kada su se venčali 13. juna 2015, prema sajtu Ginisove knjige rekorda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle