• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

8 trikova kako ovog leta da držite paukove podalje od vašeg doma

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pauci mogu da budu veliki problem, ali postoj način da ih se rešite

  • 0
Pauk u kući Foto: Shutterstock

Iako još nije sezona parenja paukova, u vašem domu se i dalje negde skrivaju neželjeni osmnonožni gosti. Pauci, od kojih mnogi često strahuju, iako traže partnera tek tokom jeseni, borave u vašoj kući cele godine.

A kako je trenutno toplo i vlažno, i ima dosta drugih insekata koji lete okolo, što znači da će se pauci uskoro pojaviti u potrazi za dobrim obrokom.

Ali ne brinite, pauk u kući je dobra stvar i veoma je koristno da vam se "vrzmaju" po kući jer se hrane sa muvama i drugi insektima, pa su na taj način prirodan oblik kontrole protiv štetočina.

Međutim, većina ljudi ipak radije ne bi da deli kuću sa paukovima, tako da "Mirror" savetuje nekoliko načina da ih se rešite ili sprečite da ulaze u vaš dom.

1. Redovno usisavajte

Obično se pauci mogu naći u mračnim, tihim, osamljenim oblastima u kućama i baštama, a većina ih proizvodi mreže, što je, naravno, ključni način da se identifikuje da li žive u vašem domu. Zato usisavajte redovno, visoko i nisko, uključujući i skrivena mesta kao što su ispod nameštaja, posebno zaklonjena mesta ispod radnih ploča, naslona ormara i ispod ili iza velikog nameštaja. Uklonite paukove mreže, posebno u uglovima i na plafonima.

2. Zapečatiti pukotine i otvore oko prozora i vrata

Zapečatite praznine u zidovima, cevima i vratima kako biste  im onemogućili. Zaptivanjem svih pukotina ili otvora oko prozora i vrata, smanjujete šanse za početnu invaziju.

Noble false widow spider Foto: Shutterstock

3. Smanjite spoljno osvetljenje

Spoljna svetla mogu da privuku insekte koji mogu da postanu plen pauka.

4. Napravite prirodni repelent za paukove koristeći eterična ulja

Domaći repelent za pauke može da vam pomogne da držite pauke podalje od kuće. Kap esencijalnog ulja je dovoljna da ih. Stručnjaci preldažu mešanje oko 20 kapi eteričnih ulja poput čajevca, lavande, peperminta, citrusa ili cimeta sa vodom u bočici sa raspršivačem. Poprskajte uglove kupatila ili bilo koje vlažne oblasti koje će verovatno privući insekte.

5. Koristite mirise koji odbijaju pauke

Osim što koristite repelent za ciljanje određenih područja sklona paucima, možete da koristite osveživač vazduha ili sveću koja sadrži citronelu.

6. Utrljajte limunovu koru preko prozorskih daska

Utrljajte limunovu koru po prozorskim daskama ili bilo gde da pauci pokušavaju da se smeste, kao što je prostor iza toaleta ili ormarića. Citrusi će ih odbiti i daće vašoj sobi lep miris.

7. Dodajte biljke koje odbijaju pauke u svoje sobe

Unesite u kuću biljake poput mente, limunske trave ili eukaliptusa. Ne samo da će da ulepšaju vaš prostor, već će i da drže pauke na odstojanju jer mrze ove arome.

8. Smanjite izvore hrane za paukove

Ako imate drva za ogrev, baštensko đubre i/ili kompost u dvorištu, držite ih dalje od kuće kako biste izbegli privlačenje insekata i pauka. Najefikasniji način kontrole pauka je oda graničite njihov izvor hrane. Ovo bi trebalo da uključi i uklanjanje mrtvih muva, buba-uši, stonoga i drugih insekata koji puze.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako pauk mota svoj plen je da se naježiš

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle