• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su najbolja mesta gde treba da držite crni i beli luk: Mogu ih održati i nekoliko meseci svežim

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste do sada pravile ove greške?

  • 0
crni luk, ostava, skladištenje crnog luka Foto: Shutterstock/VH-studio

Crni i beli luk su namirnice koje gotovo svakodnevno koristimo u našoj ishrani. Bilo da ih više ili manje volite, domaćinstva ih uvek imaju jer su neizostavni sastojci u brojnim jelima.

Ipak, ako ih ne skladištite kako treba, oni mogu da izgube svoju svežinu i da počnu i pre vremena da trunu. Zato je najbolje da im nađete ono pravo mesto gde mogu ostati sveži i posle nekoliko meseci i nećete imati bojazni da će "propasti". Mnogi ih uglavnom drže u frižideru, piše "Express", ali to je greška. Mišljenja su da će tako duže trajati posebno tokom ovih toplih meseci. A to je upravo najgore mesto gde možete držati.

Na taj način, crni i beli luk će biti više izloženi vlagi i hladnoći, što će skrob u crnom luku pretvoriti u šećer i tako može postati mekan i pokvaren. Takođe, beli luk u frižideru može početi da klija što će rezultirati bezukusnosti.

beli luk Foto: Shutterstock

Kulinarski specijalista za voće i povrće, Ejdi Mirdal Miler, kaže da je najbolje mesto za držanje belog i crnog luka neko suvo mesto u kuhinji poput fioke.

- Crni i beli luk je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu, ali je jako važno da to mesto bude i suvo - rekla je ona.

Po želji možete ga držati i na radnoj površini i što dalje od sunčeve svetlosti, ali to mesto nikako ne treba da bude pored šporeta ali i držite ih podalje od mesta gde držite voće. Prema savetima specijaliste ne treba držati beli i crni luk ni blizu krompira jer ovo krtolasto povrće može da upije oštar miris obe vrste luka.

Naravno, kada ih kupujemo, ubacujemo ih u kese, ali po dolasku u kuću, trebalo bi da ih izvadite iz plastične kese, pa ih prebacite u papirnatu. Tako se neće nakupiti vlaga i neće izazvati truljenje.

Uz ove savete, crni i beli luk mogu trajati i od dva do pet meseci duže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle