• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi veruju da ulje iz kandila Svetog Nektarija čini čuda i čuva od bolesti: Evo gde može da se nađe

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Verujući u bolno mesto utrljaju malo ulja i izgovore molitvu ovom svecu, uz puno ljubavi i poštovanja

  • 0
Sveti Nektarije Foto: Wikimedia

Ulje iz kandila iznad moštiju Svetog Nektarija je isceliteljsko. Pravoslavni vernici slave Svetog Nektarija Eginskog, kojem se mole za zdravlje i za izlečenje, a njegova ikona čuva se u Valjevu, gde mnogi hodočasnici dolaze ne bi li im Sveti Nektarije uslišio molitve.

Svetom Nektariju najviše se mole oni koji su oboleli od raka, dok su na spisku bolesti, čije je isceljenje po pravoslavnom verovanju pomogao, takođe i paraliza, nervna oboljenja, oboljenja bubrega, očiju i Parkinsonova bolest. Vernici koji žele da ozdrave, čitanjem akatista obraćaju se svetitelju da ga on zastupa kod Boga i pomogne im u izlečenju.

Takođe su zabeležena njegova čuda u raznim nesrećama kao što su brodolomi, survavanje autobusa u provaliju, napadi ajkula, ujedi zmija i ostalo. Vernici govore da im je i u snu davao upute šta da urade da bi ozdravili. U tom izlečenju najviše nade polažu u ulje koje se uzima iz kandila iznad njegovih moštiju.

Liturgija Sveti Nektarije Manastir Tumane Foto: Manastir Tumane

Ovaj svetac je rođen 1. oktobra 1846. u Trakiji, kao peti od šestoro dece u siromašnoj porodici. Nekoliko godina je živeo u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu. Godine 1886. je rukopoložen u čin sveštenika. Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. 1889. godine, izabran je za mitropolita Pentapolskog. 1892. godine Nektarije je primio službu propovednika u Grčkoj, a u periodu 1894-1908. vodio je teološku školu u Atini.

Preminuo 1920. godine. Smatra se da je i sam preminuo od kancera, da bi bio putokaz ljudima koji boluju od ove opake bolesti. Vernici i danas obilaze njegove svete mošti u crkvu na ostrvu Egini, u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (deo svetih moštiju) ili gde se celivaju njegove ikone, pomazuje sa osvećenim uljem i čitaju molitve za isceljenje.

Lekovito ulje Lekovito ulje, Foto Pixabay

Na Fejsbuk grupi "Grčka info" povelo se pitanje gde može da se kupi ovo isceliteljsko ulje, pa su tako mnogi izneli neka svoja saznanja, od kojih, pored manatira Egina prenosimo i druga. Opšte je poznato je i sveto ulje Nektarija Eginskog, koje se može naći u Ruskoj crkvi na Kalemegdanu, kao i u manastiru Rakovica.

- Imate ulje kod Oca Nenada Andrica u Valjevu. Svakog meseca skoro vodi grupe na hodočašće na Eginu kod Sv.Nektarija Eginskog i donosi odande ulje.

Dovoljno je da na bolno mesto utrljate malo ulja i izgovarate molitvu ovom svecu, uz puno ljubavi i poštovanja. Uz to, kako se veruje, samo ako se uputi snažna molitva za svoj problem, želju, izlečenje bolesti, vernik će čitanjem Akatista da se obrati svetitelju da ga "zastupa" kod Boga i da svojom zaslugom na nebu koju ima, pomogne onome ko se moli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hodočašće po Svetoj zemlji sa Dušanom Mihalekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle