Koliko dugo smemo držati tunjevinu u frižideru, pre nego se pokvari, i zašto je zamrzivač zabranjena opcija?

N. K.
N. K.  
  • 0

Konzervirana tunjevina i dalje ostaje jedna od najpogodnijih stvari za držati u ostavi - ukoliko je zatvorena.

Čvrsta konzervirana riba može trajati do pet godina bez kvarenja ili gubitka kvaliteta, što svakom kuvaru daje više nego dovoljno vremena da smisli načine da sve to iskoristi.

Međutim, suprotno važi za otvorene konzerve tunjevine, koje su podložne brzom kvarenju, te postoje teorije, prerasle u mitove, da konzumiranje istih može da nas razboli.

Pa, gde leži istina?

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, konzervisana roba sa niskim sadržajem kiseline poput tunjevine može da izdrži do četiri dana u frižideru. Ako duže čekate, rizikujete da unesete patogene koji se prenose hranom.

Da se ​​vaša hrana ne bi osušila ili prerano izgubila ukus, stavite je u hermetički zatvorenu posudu. Ovo će sprečiti da vaša tunjevina postane unakrsna kontaminacija spoljnim mirisima, drugom hranom ili prosipanjem, sprečavajući je da se prerano pokvari.

Dok mnoge namirnice traju neograničeno dugo, u zamrzivaču problema, konzervirana tunjevina nije jedna od njih. Namirnice sa visokim sadržajem vode ne izdržavaju ispod tačke smrzavanja, jer to uzrokuje kristalizaciju i širenje unutrašnje vlage.

Ovo ima tendenciju da uništi delikatnu teksturu većine konzerviranih proizvoda, ostavljajući vam kašasti proizvod.

Tuna u ulju, a ne u vodi, verovatno će imati manje problema sa smrzavanjem zbog činjenice da se masti, za razliku od vode, ne šire kada se zamrznu.

Međutim, one su obično skuplje, a i dalje ćete morati da se nosite sa visokim sadržajem vlage unutar ribe. Zbog toga je bolje da se potpuno držite podalje od zamrzivača osim ako imate "posla" sa svežim fileom.

tunjevina, tunjevina u konzervi, konzerva, riba Foto: Shutterstock/Chatham172

Pre nego što čak i pomislite da stavite ostatke tunjevine u konzervi u frižider, zabeležite koliko dugo je stajala na sobnoj temperaturi.

Američko Ministarstvo poljoprivrede preporučuje da se svi ostaci odbace ako su stajali na pultu dva sata ili duže, jer su verovatno postali ugroženi patogenima, odnosno bakterijama.

Ovaj vremenski okvir se skraćuje na 60 minuta ako imate posla sa temperaturama iznad 90 stepeni Farenhajta, pa pokušajte da steknete naviku da ostatke hrane odmah skladištite umesto posle obroka.

Tipično govoreći, konzerve sa dubokim udubljenjima na površini ili koje su stajale na toplim, vlažnim mestima. kao što je mesto u blizini šporeta, ne bi trebalo da se konzumiraju, jer su verovatno oštećene.

Kada proverite svoju konzerviranu tunjevinu i stavite je u frižider, pazite na bilo kakve znake preranog kvarenja. Svi tamni tragovi promene boje, užegli mirisi ili vidljiva buđ bi trebalo da budu jak pokazatelj da je vaša riba pokvarena i da je ne treba konzumirati, prenosi "Foodrepublic".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Praznična epizoda podcast-a Zdravo sa Ivanom: Njihove priče ostavile su nas bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle