Doktori i naučnici potvrđuju: "Jedna stvar iz kuhinje ima više bakterija od WC šolje, evo šta treba da radite"

K. M.
K. M.  
  • 0

Između pripreme hrane, pranja sudova, prosipanja mrvica i brisanja površina, kuhinja je svakodnevno mesto velikog prometa – i samim tim idealno leglo bakterija. Ipak, ono što vas možda iznenadi jeste da je najprljaviji predmet u vašoj kuhinji upravo onaj koji koristite za čišćenje: kuhinjski sunđer.

„Prljav sunđer može sadržati više bakterija nego daska WC šolje“, upozorava dr Darin Detwiler, stručnjak za bezbednost hrane i profesor na Northeastern univerzitetu. „Svaki put kada ga koristite, širite klice umesto da ih uklanjate, što vašu nameru da očistite pretvara u čin kontaminacije.“

Sunđeri su topli, vlažni i puni ostataka hrane – savršeni uslovi za razvoj bakterija.

sundjer Foto: Shutterstock

Zašto su kuhinjski sunđeri leglo bakterija?

„Sunđeri se često koriste, gotovo uvek su mokri i retko se pravilno čiste“, kaže stručnjak za čišćenje Beki Rapinčuk, osnivač sajta Clean Mama. Zbog svoje porozne strukture, sunđeri imaju izuzetno veliku površinu na kojoj se bakterije mogu brzo razmnožavati. Mikrobiolog i autor knjige The Germ Code, Džejson Tetro, objašnjava da bakterije ne samo da prekrivaju površinu sunđera, već se šire i u dubinu materijala.

U nekim slučajevima broj bakterija može da se udvostruči za samo 30 do 60 minuta. Studije su pokazale da se u jednom kubnom santimetru sunđera mogu naći desetine milijardi bakterija.

Pored toga, kako navodi mikrobiolog sa Univerziteta u Arizoni Čarls Gerba, u sunđerima se često nalaze i fekalne bakterije, naročito ako brišete površine na kojima je bilo sirovo meso, ili ako ne perete ruke kako treba pre nego što uzmete sunđer. (Pravilno pranje ruku podrazumeva korišćenje sapuna, trljanje ruku najmanje 20 sekundi, ispiranje i sušenje, prema preporuci Centra za kontrolu bolesti – CDC.)

Šta se dešava ako koristite prljav sunđer?

Čišćenje šporeta, zaštitne rukavice Foto: Shutterstock

Iako većina bakterija iz okoline nije opasna, određeni sojevi, naročito oni iz sirovog mesa, mogu biti veoma rizični. Detviler upozorava na prisustvo salmonele, Ešerihije koli, kampilobaktera i listerije – bakterija koje mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe, dehidrataciju i čak po život opasne komplikacije kod dece, starijih osoba i osoba sa slabijim imunitetom.

Još jedna opasnost je što sunđeri ne samo da sadrže bakterije – već ih i šire.

„Svaki put kada obrišete radnu površinu ili isperete sud, rizikujete da milione mikroba prenesete na ruke, posuđe ili hranu“, upozorava Detviler.

Kako pravilno čistiti i menjati sunđer?

Svi stručnjaci se slažu: važno je redovno čistiti, dezinfikovati i zamenjivati kuhinjski sunđer.

Pranje u mašini za sudove: „Preporučujem da ga svake večeri stavite na gornju rešetku u mašinu za sudove“, savetuje Rapinčuk. „Ujutru ga dobro iscedite i ostavite da se osuši na vazduhu.“

Dezinfekcija izbeljivačem: Pomešajte 1 litar vode sa 3 kašike hlorne izbeljivača i potopite sunđer na 5 minuta, savetuje Kristin DiNikolantonio iz Američkog instituta za čišćenje. Zatim isperite i osušite.

Zamena sunđera: Menjajte sunđer na svake 2–3 nedelje (ili ranije ako počne da smrdi ili se raspada).

Za dodatnu sigurnost, stručnjaci preporučuju korišćenje četki za sudove koje se mogu prati u mašini, ili platnenih krpa koje se mogu dezinfikovati pranjem u veš-mašini. Studije su pokazale da četke imaju znatno manji broj bakterija od sunđera.

I drugi predmeti u kuhinji kriju bakterije – evo gde se još skrivaju:

2621034231 Foto:Shutterstock

Frižider: Male prosute količine mogu postati izvori infekcija ako se ne očiste odmah. Pre svakog odlaska u nabavku obrišite unutrašnjost frižidera dok je delimično prazan. Koristite mešavinu sirćeta i vode, a razmislite i o korišćenju perivih podmetača za police.

Daske za sečenje i radne površine: „Ne ostavljajte dasku u sudoperi. Operite je odmah nakon upotrebe“, savetuje Kadi Dulud iz Wizard of Homes NYC. Preporučuje se korišćenje drvenih dasaka jer drvo ima prirodna antibakterijska svojstva. Takođe, imajte posebne daske za meso i za povrće.

Sudopera: Pranje mesa i povrća, kao i otvaranje pakovanja mesa iznad sudopere, čini ovo mesto rizičnim za kontaminaciju. Dezinfikujte sudoperu jednom do dva puta nedeljno, a odvode jednom mesečno – sipanjem mešavine izbeljivača i vode.

Na kraju, ne zaboravite:

Bezbednost hrane počinje u našoj sopstvenoj kuhinji. „Naši svakodnevni izbori – poput zamene sunđera ili pravilnog pranja ruku – mogu napraviti razliku između zdravog obroka i ozbiljne bolesti“, poručuje Detviler.

(Ona.rs/Huffpost)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Očistite ribu za 5 minuta bez muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle