
Zašto OBAVEZNO treba da zagrejemo rernu pre pečenja: Ako preskočite, upropastićete jelo, evo i zašto!
Zagrevanje rerne pre nego što ubacite neko jelo u nju je neophodno, bez obzira da li ste početnik ili iskusni u kuvanju. Rerna mora biti podešena na odgovarajuću temperaturu kada stavljate da se peku kolačići ili vekna hleba.
Ako pokušavate da uštedite vreme u kuhinji, verovatno ste se zapitali da li je prethodno zagrevanje rerne zaista neophodno i šta može da se desi ako ga preskočite.
- Postoji sve veći trend među kuvarima u sopstvenim domovima, naročito onima koji prave hleb sa prirodnim kvascem, da započnu pečenje u hladnoj rerni. Međutim, većina recepata koje nalazite u kuvarima ili kod profesionalaca testirani su više puta na tačno određenim temperaturama i u različitim uslovima - kaže Džonatan Metkalf, poslastičar u jednom restoranu.
Na ovu temu davali su savete pomenuti Džonatan Metkalf i Ejpril Frankeza, poslastičarka u jednom rizortu.
Zašto je prethodno zagrevanje rerne važno?
Ako ste zaboravili da uključite rernu dok ste pripremali testo za kolačiće, tortu ili hleb, možda ćete biti u iskušenju da preskočite taj korak i stavite ih u rernu pre nego što postigne potrebnu temperaturu kako biste uštedeli vreme.
- Prethodno zagrevanje rerne je ključno. Tačno određena temperatura utiče na to da li će hemijska reakcija uspeti, na primer, da li će testo pravilno narasti. Hemijska reakcija mora da se dogodi, bilo da koristite prašak za pecivo, sodu bikarbonu ili kvasac. Ta toplota je neophodna kako bi došlo do pravilnog dizanja testa - kaže Frankeza.

Šta se dešava ako ne prethodno zagrejete rernu?
Ako ste u iskušenju da pečete bez prethodnog zagrevanja rerne, verovatno ćete naići na razočaravajuće rezultate.
- Ako stavite nešto u rernu pre nego što dostigne odgovarajuću temperaturu, postoji rizik da će se kolač srušiti, splasnuti, ostati nedovoljno pečen ili bez boje. Pečenje zahteva vreme, trud i novac potrošen na sastojke, pa prethodno zagrevanje rerne povećava šanse da vam peciva uspeju. U mnogim slučajevima, stavljanje peciva u nedovoljno zagrejanu rernu može dovesti do toga da spoljašnjost prebrzo porumeni, dok unutrašnjost ostane sirova - kaže Džonatan Metkalf.
Koje su greške u pečenju hleba koje se dešavaju ako prethodno ne zagrejete rernu?
Neki recepti za hleb zahtevaju da se pečenje započne u vreloj rerni, dok druge vrste mogu lepo da uspeju i kada se stave u hladnu rernu.
- Baget na primer, mora da se peče na visokoj temperaturi i brzo - neće uspeti ako se stavi u hladnu rernu - kaže Metkalf.
S druge strane, neki recepti za hleb sa prirodnim kvascem (sourdough) mogu uspešno da se peku i bez prethodnog zagrevanja.
- Tvrda korica poput one kod sourdough hleba ponekad se može peći sporo, u hladnoj rerni - dodaje on.
(Ona.rs/Southern living)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Uznemirujući video za sve one koji su na dijeti ili su prosto gladni
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.