Kako čuvati tikvice da traju duže: Najbolji trikovi za skladištenje u frižideru, u OVOME svi grešimo

B. P.
B. P.  
  • 0

Leto donosi mnogo divnog voća i povrća u naše kuhinje, ali ta obilnost može biti i preplavljujuća, posebno kada niste sigurni kako da sve to pravilno skladištite. Tikvica je često sezonski izvor frustracije - uvek se nekako nagomila zbog nepažljive kupovine na pijaci. Za dugoročno čuvanje, tikvicu uvek možete zamrznuti, ali ako vam samo treba malo dodatnog vremena da je iskoristite, svakako bi trebalo da je čuvate u frižideru.

Zašto treba čuvati tikvicu u frižideru?

Cela tikvica će trajati znatno duže ako se čuva u frižideru, nego ako ostane na kuhinjskom pultu. Najbolje je da je stavite u fioku za povrće koja održava niži nivo vlage i tako pomaže da se višak vlage drži pod kontrolom. To je važno jer višak vlage podstiče kvarenje. Iz istog razloga, najbolje je da tikvicu ne perete dok ne budete spremni da je upotrebite, jer voda koja ostane na kori može doprineti stvaranju buđi i bržem kvarenju.

Takođe, važno je da tikvica 'diše', pa ako je čuvate u plastičnoj ili papirnoj kesi, ostavite jedan kraj otvoren radi cirkulacije vazduha, što priznaćete retko ko od nas to radi. Ako ste kupili tikvicu upakovanu u zapečaćenu plastičnu ambalažu, izbušite nekoliko rupica kako bi vazduh mogao da ulazi.

Gde čuvati isečenu tikvicu?

Nakon što je isečete, tikvicu takođe treba čuvati u frižideru, ali ovaj put u hermetički zatvorenoj posudi obloženoj papirnim ubrusom, koji će upiti višak vlage. Kao i kod većine povrća, kada se jednom iseče, morate je iskoristiti brže jer se brže kvari.

tikvice foto: pixabay.com

Koliko dugo tikvica sme da bude u frižideru?

U zavisnosti od toga koliko je sveža, cela tikvica može da traje od jedne do dve nedelje kada se pravilno skladišti. Idealno bi bilo da je držite dalje od voća i povrća koje ispušta velike količine etilen-gasa tokom sazrevanja (kao što su paradajz ili banane), jer taj gas može ubrzati sazrevanje i kvarenje tikvice. Ipak, znamo da u fioci za povrće često nema dovoljno mesta.

Kada se tikvica iseče, obično imate samo nekoliko dana, otprilike četiri do pet, pre nego što počne da pokazuje znake kvarenja.

Kako da prepoznate da se tikvica pokvarila?

Možda zvuči kao kliše, ali buđ je uvek jasan znak da se povrće pokvarilo - i to važi i za tikvice. Ostali pokazatelji da tikvica više nije dobra za upotrebu uključuju kašastu, mekšu teksturu i braon fleke.

Naborana kora, međutim, nije nužno znak da tikvicu treba baciti. Kao i kod paprika i drugog povrća, to obično znači da tikvica gubi vlagu. Ako nema drugih znakova propadanja (kao što su buđ ili trulež), i dalje je bezbedna za upotrebu.

(Ona.rs/

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle