Godinama ste sekli luk pogrešno: Čuveni kuvar otkriva trik koji vas neće ostaviti u suzama

M. M.
M. M.  
  • 2

Koliko puta ste pokušali da iseckate luk, a završili sa suznim očima, zamagljenim pogledom i odlukom da ga sledeći put izbegnete ako ikako možete?
Bez obzira na to da li ste majstor u kuhinji ili neko ko samo želi da pripremi pristojan ručak, suzama zbog luka nema ravnodušnih. Svi ih se sećaju – peckanja, gorenja u očima i trenutka kada odustajete od savršeno narezanih kockica.

Ali izgleda da to više ne mora da bude tako.
Britanski kuvar i predavač kulinarstva Ian Saton iz Londona otkrio je trik koji menja sve što ste znali o seckanju luka – jednostavan, logičan i, kako kaže, „naučno dokazan da radi“.

Hladan luk – suve oči

Prema rečima šefa Satona, ključ nije u načinu seckanja, već u temperaturi luka.
Pre nego što uzmete nož u ruke, potrebno je da luk – ohladi.

„Luk treba oljuštiti i staviti u hermetički zatvorenu posudu, pa ostaviti u frižideru neko vreme pre seckanja“, objašnjava on.
Kada se ohladi, može se preseći na pola i početi s seckanjem.

Razlog?
„Niska temperatura usporava oslobađanje sumpornih jedinjenja koja izazivaju suze“, kaže Saton.
Drugim rečima, hladan luk zanči manje hemije što znači - suve oči.

Oštar nož – tihe suze (ili nijedna)

Drugi deo tajne krije se u alatu.
„Koristite oštar nož“, naglašava kuvar. „Tupi nož pritiska i gnječi luk, čime oštećuje njegove ćelijske zidove. To oslobađa više gasova koji izazivaju peckanje i suze.“

Kada je nož oštar, sečenje je čisto i precizno, ćelije se ne „gnječe“, pa se i manje sumpornih jedinjenja oslobađa u vazduh.
Takođe, Saton otkriva još jedan detalj koji većina previđa – uvek ostavite koren luka netaknut.
„Upravo u korenu se nalazi najviše tih gasova“, objašnjava on. „Ako ga ostavite dok sečete, luk ostaje stabilan i manje iritantan za oči.“

Nauka iza suza: šta se zapravo dešava

Kada nož preseče ćelije luka, oslobađa se hemijsko jedinjenje koje se zove sin-propanetial-S-oksid.
To jedinjenje isparava i dolazi do vaših očiju, gde reaguje sa vlagom i pretvara se u blagu kiselinu.
Rezultat – peckanje i suze.

Zato je kombinacija hladnoće i oštrog sečenja najbolja odbrana od tih neugodnih hemijskih reakcija.
Istraživači sa Univerziteta Kornel su čak testirali različite tipove noževa i brzine seckanja, i zaključili da sporo, precizno sečenje oštrim nožem oslobađa najmanje mirisnih kapljica koje dopiru do očiju.

seckanje crnog luka, crni luk, sečenje crnog luka, suze, kuhinja Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Matematički ugao savršenstva

Zanimljivo, ovom fenomenu su se posvetili i matematičari.
Profesor Dilan Pulsen sa Vašington koledža izračunao je – pomoću matematike i integrala – idealan ugao pod kojim treba seći luk da bi se dobili savršeno jednaki komadići.

Njegova formula kaže da bi trebalo zamišljati tačku ispod daske za sečenje, otprilike pola visine luka, i usmeravati rezove ka njoj.
Rezultat: ujednačene kockice, bolji ukus, i manje nered.
Pulsen se, naravno, našalio da je to „nerealna teorijska situacija“, ali pokazuje koliko čak i najobičniji luk može postati naučni izazov.

Trikovi koji zaista pomažu

Pored Satenovog saveta, postoji nekoliko dokazanih trikova koji dodatno mogu pomoći:

  • pre seckanja namočite luk u hladnu vodu na nekoliko minuta,
  • držite usta blago otvorena – deo isparenja odlazi kroz disanje,
  • i, naravno, dišite na usta, ne na nos, dok sečete.

Sve ove male promene u rutini značajno smanjuju količinu iritansa koji dopiru do očiju.

Kada kuvanje postane mala lekcija iz hemije

Iako deluje kao jednostavan savet, Satonov trik zapravo pokazuje kako nauka i kulinarstvo savršeno sarađuju.
Svaki rez, svaka temperatura i svaka reakcija u kuhinji imaju svoje objašnjenje – samo ih treba razumeti.
A najlepši deo?
Uz malo znanja, možete uživati u pripremi hrane bez suza i nerviranja.

Pa sledeći put kada krenete da sečete luk, setite se:

  • frižider,
  • oštar nož,
  • i malo strpljenja.

Vaše oči – i vaše jelo – biće vam zahvalni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Lifestyle

Komentari

  • Mila

    10. oktobar 2025. | 15:46

    Živela Velika Srbija ! 🇷🇸

    Podelite komentar