• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta sve može krenuti po zlu nakon aplikacije hijaluron filera: Dr Tatjana Trivunović o mogućim komplikacijama

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Alergijske reakcije na hijaluron su veoma retke, ali su moguće i zato je važno pažljivo odabrati proveren i kvalitetan filer, čime se mogućnost pojave ove komplikacije svodi na najmanju meru", kaže dr Tatjana Trivunović

  • 0
hijaluron fileri lice nega lica Foto: Shutterstock

Mnoge dame žele da svežinu njihovog duha prati i permanentna mladost njihovog lica. Zato pribegavaju raznim metodama i intervencijama koje su u današnje vreme sve dostupnije i raznovrsnije. Jedna od takvih metoda je i aplikacija hijaluron filera.

Kada dobiju željene rezultate, niko nije srećniji od njih, ali šta ako neštoo krene po zlu? Ovo pitanje smo postavili dr Tatjani Trivunović, dermatovenerologu iz ordinacije "Ivaderm".

- Aplikovanje hijaluron filera predstavlja savremeni način podmlađivanja, pri čemu se ova želatinozna materija ubrizgava u delove lica gde je došlo do boranja kože i njenog pada usled gubitka tonusa. Pravilno i stručno dati fileri mogu zaista dramatično popraviti izgled lica, izravnati bore, a nadoknadom volumena na mestima prirodnog gubitka značajno podmladiti i ulepšati lice. Međutim, ova antiejdž procedura ima i svoju drugu stranu, a to su komplikacije i neželjeni efekti koji mogu nastati pri nestručnom rukovanju ovim inače moćnim oružjem u borbi protiv starenja - kaže dr Trivunović.

Naša sagovornica ističe da je kao dermatolog sa višegodišnjim iskustvom bila u prilici da vidi, kako u praksi tako i na stručnim skupovima, različite probleme koji mogu nastati kao posledica aplikovanja hijaluronskih filera na neadekvatan način. Na svu sreću, kaže, ove probleme je moguće korigovati odgovarajućom medikamentoznom terapijom kao i aplikovanjem enzima hijaluronidaze, koji može da ukloni nepravilno aplikovan filer i ublaži posledice nestručnog rada.

Ono što se najčešće viđa u praksi, ističe naša sagovornica, kada su komplikacije u pitanju jesu:

  • hematomi i otoci
  • rani nodusi i grudvice
  • infekcije
  • alergijske reakcije
  • Tyndall-ov efekat
  • malarni edem
  • reaktivacija herpes virus infekcije
  • kasni, inflamatorni, nodusi
  • vaskularne komplikacije (nekroza tkiva, gubitak vida, migracija filera)

Hematom se povlači bez posledica

Hematom je, objašnjava naša sagovornica, jedna od najčešćih komplikacija. To je benigna pojava i nastaje upotrebom igle za aplikovanje filera, pri čemu može doći do povrede krvnog suda i blagog potkožnog krvarenja.

- Hematom se posle nekoliko dana povlači bez posledica. Blagi otoci koji se mogu javiti na mestu ubrizgavanja nastaju usled lokalne reakcije tkiva i takođe se vrlo brzo povlače - kaže dr Trivunović i dodaje da se neželjena pojava nodusa i grudvica može videti kad se ubrizga previše filera u jednu tačku ili se filer ubrizga previše površno.

Tatjana Trivunović Dr Tatjana Trivunović, Foto: Aleksandar Stojković

Infekcija kao komplikacija nestručnog rada i nepoštovanja principa asepse i antisepse takođe se može pojaviti. Naša sagovornica ističe da se javlja u toku prve nedelje nakon tretmana u vidu crvenila i bolnog otoka. Mogu nekad biti praćene i sistemskim znacima infekcije kao što su: povišena temperatura, groznica i malaksalost. U ovom slučaju neophodno je prepisati antibiotsku terapiju.

Alergijske reakcije na hijaluron nisu česte

- Alergijske reakcije na hijaluron su veoma retke, ali su moguće i zato je važno pažljivo odabrati proveren i kvalitetan filer, čime se mogućnost pojave ove komplikacije svodi na najmanju meru. Mogu se javiti kao rani tip alergijske reakcije tj. tip I ili kao kasna alergijska reakcija tj. tip IV reakcije preosetljivosti. Tip I alergijske reakcije nastaje odmah po davanju filera, a javlja se usled oslobađanja madijatora, pre svega histamina, kao odgovora na prisustvo antigena u fileru. Histamin povećava propustljivost krvnih sudova i javljaju se edem, eritem i svrab. Kliničke manifestacije ove reakcije su urtikarija i angioedem - objašnjva dr Trivunović.

Ona ističe da je u ovom slučaju neophodno je da lekar odmah reaguje i da odgovarajuću terapiju. Tip IV ili kasni tip reakcije preosetljivosti nastaje posle izvesnog vremena i posredovana je T-ćelijama imunskog sistema, koje se aktiviraju kao odgovor na prisustvo antigena u fileru. Znaci i simptomi uključuju eritem, edem i induraciju. Obično se uz odgovarajuću terapiju povlače bez posledica.

Hijaluron nega lica lice Foto: Shutterstock

Tyndalov efekat se javlja kada se filer ubrizga previše plitko ispod površine kože, pa usled prelamanja svetlosti daje plavičastu diskoloraciju kože. Obično se viđa na mestima gde je koža izrazito tanka, kao što je slučaj kod kože oko očiju.

Otok nakon neadekvatnog davanja filera u predeo podočnjaka 

Naša sagovornica ističe malarni edem kao komplikaciju koja nastaje kada se hijaluronski filer da u predeo podočnjaka na neadekvatan način i uz nepoznavanje ili nepoštovanje anatomskih struktura ovog regiona. Kao posledica ovoga dolazi do poremećaja limfne drenaže i nastanka otoka.

- Reaktivacija herpes virus infekcije podrazumeva da kod ljudi sklonih čestoj pojavi herpes virus infekcija ubrizgavanje filera može dovesti do ove komplikacije. Obično se javlja u predelu usana ili nosa, pa je neophodno sprovesti profilaktičku pripremu pacijenta da bi se ova pojava sprečila - ističe dr Trivunović i dodaje da se vaskularne komplikacije dešavaju kada se hijaluron ubrizga u krvni sud, arterijski ili venski.

Ukoliko je arterija u pitanju, kaže, pacijent obično oseti jak bol praćen bledilom u predelu aplikacije filera. Ovo je praćeno smanjenim kapilarnim protokom krvi usled obstrukcije što daje tamno modro-crvenu diskoloraciju kože. Kasni znaci uključuju područja nekroze kože. Simptomi ne moraju odmah biti prisutni u slučaju kompresije venske cirkulacije već nastaju sporo i postepeno u toku više sati. U oba slučaja neophodno je dati odgovarajuću medikamentoznu terapiju.

Hijaluronski fileri predstavljaju veoma moćno oružje u borbi protiv znakova starenja, ali samo ako ih aplikuje stručnjak, lekar specijalista edukovan u ovoj oblasti. S obzirom na sve pomenute komplikacije, veoma je važno pažljivo odabrati osobu kojoj poveravate svoje lice i svoje zdravlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota