• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Saveti dermatologa i nutricioniste za blistavu kožu - od krema do namirnica

Vreme čitanja: oko 4 min.

Esencijalni saveti koje bi svaka od nas trebalo da uvede u svoju rutinu

  • 0
nega lica, nega kože, voće i lepota, maska za lice,  maska od voća Foto: Shutterstock

Kozmetička nega kože je jako važna, ali moramo biti realni u pogledu toga šta ona može, a šta ne može, da uradi. Nijedna krema na svetu neće poništiti uticaj pušenja, prekomernog izlaganja alkoholu i suncu i konzumiranja nezdravih namirnica.

Istina je da većina sastojaka u dostupnim hidratantnim kremama i serumima jednostavno nema dovoljnu moć da prodre kroz barijeru kože.

Esencijalni sastojci kreme za zdravu kožu

Retinoidi: povećavaju obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena, i suzbijaju pigmentaciju, istovremeno smanjujući masne žlezde i pomažu koži da izgleda glatkije i sjajnije.

Vitamin C: moćan antioksidans koji neutrališe nestabilna jedinjenja nazvana slobodni radikali koja su povezana sa preranim starenjem. Obično se preporučuje koncentracija od 10 do 15 procenata. Ako imate osetljivu kožu, počnite sa nižim procentom.

Vitamin E: još jedan antioksidans koji uklanja slobodne radikale izazvane UV zračenjem. Takođe pomaže u zadržavanju vlage u koži i ubrzava zarastanje rana.

Resveratrol: nalazi se u opni grožđa. Ovo je neverovatno moćan antioksidans sa antiinflamatornim prednostima. Odličan sastojak koji treba tražiti u kremi za oči, gde upotreba retinoida može biti previše iritantna.

Krema za lice, osmeh, devojka Foto: Shutterstock

Peptidi: "gradivni blokovi" proteina koji deluju kao glasnici, navodeći ćelije da misle da je došlo do povrede, pa se više kolagena proizvodi u koži. Ovo rezultuje učvršćivanjem i zaglađivanjem kože.

Niacinamid: obnavlja i podmlađuje zaštitnu funkciju kože. Takođe je antiinflamatoran.

Alfa i beta hidroksi kiseline: one razbijaju veze između površinskih ćelija kože i deluju kao piling. Izbegavajte prekomernu upotrebu, jer mogu da oštete barijeru kože. Daju privremeno poboljšanje glatkoće i čiste mitisere i izbočine. Koristite ih jednom ili dva puta nedeljno.

Hijaluronska kiselina: prirodna komponenta kože, uvlači vlagu iz okoline, što rezultuje glađom, bolje hidriranom kožom. Nanesite na vlažnu kožu, inače je može isušiti.

Suplementacija

Omega-3: nalaze se u masnoj ribi, orasima i lanenim semenkama. Omega-3 masne kiseline su ključne za održavanje zdravog nivoa vlažnosti kože i podsticanje zarastanja rana. Ako ste vegan ili vegetarijanac, ili ne jedete masnu ribu najmanje dva puta nedeljno, 500 mg EPA/DHA ribe ili omega-3 suplementa dobijenog iz algi može da bude dobra ideja.

Gvožđe: mnoge žene nisu svesne da im nedostaje gvožđe, a kao posledicu imaju suvu kožu i gubitak kose. Gvožđe se nalazi u crvenom mesu i zelenom, lisnatom povrću, ali se ne apsorbuje uvek lako. Ako ste vegan ili vegetarijanac, ili imate simptome niskog nivoa gvožđa, neka vam lekar proveri krvnu sliku.

Vitamin D: obavlja brojne ključne funkcije u koži, kao što je pomaganje ćelijama da se dele i obnavljaju, bori se protiv infekcija i podržava normalnu funkciju imunog sistema, i podstiče zarastanje rana. Takođe je ključan za funkciju folikula dlake i podržava normalan rast i razvoj kose. Svi bi trebalo da uzimamo vitamin D tokom zimskih meseci (od oktobra do marta), u količini od 400 do 1.000 IU dnevno, ali i leti ako ne boravite dovoljno na suncu.

Suplementi Foto: Shutterstock

Vitamin B12: jedini vitamin koji se nalazi isključivo u životinjskim proizvodima (meso, riba i mlečni proizvodi), tako da ako sledite vegansku ili vegetarijansku ishranu, preporučuje se uzimanje suplementa B12 od 10 mcg dnevno. Nizak nivo B12 vitamina može doprineti opadanju kose.

Vitamin C: kralj antioksidanata, pomaže u sprečavanju oštećenja izazvanih UV zračenjem i zagađenjem koja dovode do preranog starenja i hiperpigmentacije. Takođe ubrzava zarastanje rana, tako da može pomoći kod ožiljaka od akni ili nakon kozmetičkih procedura. Podstiče proizvodnju kolagena. Prvo uzimajte 500 mg do 1.000 mg dnevno tokom mesec dana da biste videli da li primetite razliku.

Ishrana

- Tokom godina upoznala sam pacijente koji su isprobali sve vrste ishrane: bez glutena, bez mleka, "paleo", "Atkins", "keto", ali i dalje nisu dobili rezultate koje su želeli za svoju kožu - kaže dr Tiri Maratupu, jedini dermatolog-nutricionista u Velikoj Britaniji, a prenosi "Daily Mail".

U čemu je onda tajna? Naime, dr Tiri smatra da su sledeće kompomente u ishrani od ključnog značaja.

1. Da biste blistali jedite zeleniš, nemasne proteine, ulja i zdrave masti, integralne žitarice.

2. Svakodnevno konzumirajte prebiotičku hranu koja pomaže kod korisnih bakterija u crevima, kao što je špargla, artičoka, crni luk i beli luk, ali i probiotičke namirnice kao što su jogurt, kiseli kupus ili kefir, kako biste podržali zdravlje creva.

3. Uključite u svoje obroke antiinflamatorne začine, uključujući kurkumu, cimet, kardamom, kim, beli luk i đumbir.

Kurkuma Foto: Pixabay

4. Umanjite unos rafinisanog šećera i alkohola. Dok medikamentozna dijeta preporučuje crno vino, ono može da pogorša psorijazu i rozaceu i da kod nekih osoba ubrza starenje kože.

U osnovi, ovo je antiinflamatorni način ishrane, jer zapaljenje leži u srcu svakog problema sa kožom - od ekcema do preranog starenja kože.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota