• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pirinčana voda: Tajna duge, glatke i zdrave kose

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postignite zadivljujuće rezultate ovom metodom

  • 0
Pirinčana voda Foto: Shutterstock

Žene u Kini i Japanu dugo su koristile pirinčanu vodu na svojoj kosi kako bi joj omogućile da duže raste i da što kasnije osedi.

Pirinčana voda je zapravo skrobna voda koja ostane nakon što se pirinač kuva ili ostavi da se natopi.

Prema istraživanjima, žene u periodu heian (794. do 1185. n.e.) u Japanu imale su kosu "do zemlje", koju su održavale zdravom pranjem u vodi od pirinča.

Savremeni ekvivalent ove priče može se naći u Kini. Jao žene, koje žive u selu Huangluo u Kini, poznate su po tome što imaju kosu dugačku u proseku do dva metra.

Pored svoje neverovatne dužine, kaže se da kosa Jao žena zadržava boju duže, jer ne počinju da dobijaju sedu kosu sve dok ne dostignu 80-te. Jao žene pripisuju dužinu i boju svoje kose činjenici da je peru u pirinčanoj vodi. Kao njene dodatne prednosti navode se i lakše češljanje i raspetljavanje kose.

Priprema i korišćenje

Potrebna vam je jedna šolja pirinča koju ćete oprati u dve vode, i to temeljno. Treću vodu koristite za nastavak procesa, nemojte je prosipati, već je prebacite u šerpu. Zagrejte tu istu vodu, pa oljuštite koru narandže i ubacite je da prokuva. Pre nego što vodu sa korom narandže prebacite u teglu, neka se malo ohladi.

Operite kosu šamponom, na uobičajeni način. Prosušite je peškirom, a zatim ravnomerno nanesite pirinčanu vodu na kosu i umasirajte je u kosu i kožu glave. Pokrijte kapom za tuširanje i ostavite da deluje do 20 minuta. Temeljno isperite toplom vodom i stilizujte po želji.

Idealno je ostaviti ovaj tretman do 20 minuta, ali ako vam je kosa kruta nakon ispiranja, pokušajte da je isperete ranije sledeći put.

Za kompletne rezultate kosu je potrebno prati ovom vodom dva puta mesečno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Le Cube: Tretman za lepotu lica u jednoj kocki

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota