• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Modna kreatorka Valentina Obradović za Ona.rs: Kako pametan izbor odeće može da vam uštedi vreme (i novac)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maksimalan broj odevnih kombinacija uz minimalnu količinu odeće - ovako bi se ukratko mogao opisati trend koji će vas poštedeti bespotrebno utrošenog vremena pred ormarom

  • 0
Valentina Obradović Foto: Ema Bednarž

Koliko god rado stvarali i nametali trendove, kreativni ljudi, sva je prilika, vole modnu jednostavnost. Stiv Džobs, Fran Libovic, Fibi Fajlo, Karl Lagerfeld i Vera Vang samo su neki od slavnih lica koja su učinila da pojedini komadi odeće i kombinacije koje su iznova nosili i nose postanu popularni koliko i oni sami i njihova dela. Prepoznatljivost imidža, lični stil, praktičnost i udobnost razlozi su kojima su obrazlagali svoje modne izbore.

Matilda Kal, kreativna direktora Sony Entertainment-a otišla je i korak dalje - svakog radnog dana tokom tri godine nosila je identičnu odevnu kombinaciju koja se sastojala od bele košulje, crnih pantalona i ljupke crne mašnice oko vrata. Njena odluka razvila se iz jednostavne spoznaje da joj briga oko toga šta će da obuče za posao oduzima dragoceno vreme: „ I nije bilo samo do odabira garderobe već i brige tokom dana poput one da li mi je suknja previše kratka kada sednem, da li sam adekvatno obučena za poziciju koju imam, kako ću izgledati pred klijentima… Sve mi je to trošilo energiju, fokus i vreme.“

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Matilda Kahl (@lilltrill)

Pa šta je onda rešenje za nas koji smo zbog poštovanja prema modi ipak daleko od ljubavi prema „unformama“ ali kojima se takođe ne gube sati pred ormarom i ne proba milion kombinacija da bi se pronašla ona prava?

- Vi ste onda spremni za "capsule" kolekciju - kaže modna kreatorka Valentina Obradović i dodaje: - To je osnova, baza gde je svaki odevni predmet koji imate uklopiv, a samo od povoda do povoda menjate kombinacije. Sa pametnim izborom odeće kombinacija je (gotovo) beskonačno!

Neutralne boje i klasične linije

Ideju dobro promišljenog odabira odeće pod nazivom „capsule collection“ lansirala je Suzi Fo, vlasnica londonskog butika „Wardrobe“, još 1970. godine. Od 1985, kada je Dona Karan predstavila kolekciju koja se sastojala od sedam odevnih komada, ovaj termin postaje obavezan deo modnog rečnika i gotovo svake kolekcije slavnih modnih kuća.

Da biste na ovaj način organizovali svoj garderober ali i poneli ovaj modni stil, prema rečima naše sagovornice potrebno je da se držite nekih pravila.

Komadi odeće bi trebalo da budu minimalistički jer jedino tako će se sve sa svim uklapati. Važno je i da dominiraju neutralne boje poput bele, bež, sive i crne. Vrhunski, kvalitetni materijali se podrazumevaju.

- Sve što odaberete treba da vam stoji dobro, zato birajte krojeve koji „vole“ vašu siluetu - savetuje Valentina, a na pitanje šta u ovom slučaju obavezno treba da imamo u ormaru, kaže:

- Jednostavnu pamučnu majicu, belu košulju i sako klasičnog kroja. Zatim pantalone od štofa. Pedlažem crne, sa prepeglanom ivicom i da naginju ka klasici jer treba da budu pogodne i za formalnije prilike. Ovom spisku pripadaju i farmerice. Mogu biti uzane ili široke, važno je da pristaju vašoj građi. Iako kliše, mala crna haljina je neprevaziđeni i obavezan komad. Možete je nositi uz patike, ali i uz salonke za veče. Tu su i mantil, kaput i pleteni vuneni kardigan, u zavisnosti od godišnjeg doba. Obavezno i bez ustupaka obuća koja je kožna kao i udobne i kvalitetne patike, a za veče salonke sa visinom pete koja vam odgovara.

Prednosti ograničenog izbora

Manje odeće znači i manje mogućnosti premišljanja oko izbora. Manje premišljanja, pak, znači i manje stresa ali i više vremena za druge, svrsishodnije stvari. Ako ovo nisu dovoljno jaki razlozi da se odlučite za ovakav pristup oblačenju i modi, možda će vas finansijski momenat ubediti - sa nekoliko dobrih komada zgodnih za kombinovanje nećete imati potrebu za čestim kupovinama garderobe.

Na kraju ali nimalo zanemarljivo, ovakvim pristupom daćete svoj doprinos održivosti i ekološkoj osvešćenosti imajući u vidu činjenicu da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača naše planete. Minimalistički stil koji omogućava maksimalan broj kombinacija ne znači i da ne (možete da) idete u korak sa modom i trendovima:

- "Capsule" kolekcija je zapravo savršena osnova za nošenje trenda - na pametno odabrane komade odeće koji vam savršeno stoje, uvek možete da dodate neki komad ili detalj koji je u modi! - zaključuje Valentina Obradović.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Udruženje "Staparska ruža": Evo kako žene čuvaju tradiciju i ovaj retki simbol

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota