• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su torbe poznatih dizajnera dobile ime po ovim slavnim damama: Ledi Di, Sofija Loren i čuvena Džeki

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najlepše i najdugovečnije torbe nose ime po ovim slavnim ženama

  • 0
Princeza Lady Diana, Dajana, Džeki Kenedi i Sofija Loren Foto: Times Newspapers / Shutterstock Editorial , g49 / Zuma Press , Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP /Profimedia, dior.com, gucci.com, bragmybag.com

Tašna mora da bude funkcionalna, ali i lepa, efektna, ali opet dovoljno svestrana da se neprimetno uklapa u sve što imate da obučete. Ona može da bude i zvezda večeri, ali i vaša "ostava". Njom ostavljate utisak da imate istančan ukus, da negujete određeni stil i da razumete u koje komade vredi uložiti.

Ni svaka dizajnerska torba nije nešto što morate imate po svaku cenu. Nošenje određenih brendova i njihovih torbi vas čak može okarakterisati kao ženu bez ukusa, ali i bez karaktera, ako ne znate da je nosite ili ako ona "nosi vas".

Sa druge strane, postoje i žene koje su svojim postojanjem zavredele nečiju pažnju i postale muze velikih dizajnera, pa su dobile tu čast da poseduju torbu koja nosi njihovo ime. Najpre one, pa onda i žene širom sveta.

Džejn Birkin i čuvena "birkinka"

"Hermes Birkin" torba je najtraženija torba u modnoj industriji, a neke njene verzije se prodaju za stotine hiljada dolara. Ali ultimativna torba ima veoma skromne početke.

Džejn Birkin je tokom leta sedela pored Žan-Luja Dima (u to vreme izvršnog predsednik "Hermesa"), žaleći se kako je bilo teško pronaći torbu koja odgovara njenim potrebama mlade majke. On je dizajnirao torbu na licu mesta i nazvao je po njoj.

Jane Birkin torba Foto: Orphée Arts / Hamster Production / AFP / Profimedia, hermes.com

Ona se od nje nije odvajala, što je dokazalo da je zaista praktična, pre nego što je postala simbol prestiža, kako na nju gledamo danas.

Grejs Keli i "Hermes Kelly"

Iako je po izgledu veoma slična "Hermes Birkin", "Kelly" nije nastala kao inspiracija čuvenom glumicom. "Kelly" torba nastala je 30-ih, ali je preimenovana 50-ih, kada je Grejs Keli fotografisana kako ovom torbom skriva trudnoću.

Grace Kelly, Grejs Keli i torba Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia, hermes.com

"Christian Dior Lady Dior" i princeza Dajana

Prvobitno je nazvana "Chouchou" torba, ali "Dior" je preimenovao ovaj prošiveni klasik 1996. nakon što je princeza Dajana primećena sa njom. Legenda kaže da je ledi Dajana ostavila svoje "Chanel" torbe kada je saznala za vezu princa Čarlsa i Kamilu Parker-Bouls, pošto ju je isprepleteni "C" logo podsetio na njih.

Princeza Dajana, Diana torba Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia, dior.com

"Gucci Jackie 1961" i Džeki Kenedi

Još jedan izum brenda "Gucci" je "Jackie 1961" torba, nazvana po Džeki Kenedi. Torba je prvobitno je nazvana "Fifties Constance", ali kada je Kenedi počela da je nosi 70-ih, postala je "Jackie".

Baš kao i sa Dajaninom, "Gucci" kreativni direktor Alesandro Mišele redizajnirao je ovu torbu sa modernim zaokretom.

Džeki Kenedi i torba Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia, gucci.com

"Jodie Bottega" i Džodi Foster

Rečeno je da "Jodie" nije nosila to ime od samog početka, ali ga je usvojila nakon što je u javnost dospela kao odgovor na novinarsku fotografiju na kojoj Džodi Foster koristi svoju "Bottega" torbu kao štit od neželjenog fotografisanja.

Redizajnirana torba pojavila u prodavnicama početkom januara 2020. godine, a već godinu dana kasnije njen uspeh govorio je sam za sebe, čak i u globalnoj pandemiji. Džodi je bila jedna od najčešće viđenih torbi na "Instagramu" 2020. i 2021. godine. Sve influenserke su je imale, najčešće u zelenoj boji.

Džodi Foster torba Foto: Tanjug/AP, bottegaveneta.com

Sofija Loren - "The Sofia Bag"

Loren je bila dugogodišnji klijent i prijatelj italijanske dizajnerske kuće "Ferragamo". Njihov kreativni tim je nagradio njenu lojalnost, čime drugim nego torbicom.

Sofija, Sophia Loren torba Foto: Everett Collection / Everett / Profimedia, bragmybag.com

Izrada i estetika dizajnirani su da prevaziđu trend i sezonu, možda u znak pažnje na bezvremensku lepotu glumice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ŠEŠIRI RADNI NASLOV

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota